Richter Anna-díj: Kié lesz a húszmilliós összdíjazású elismerés?

Harmadik alkalommal is hatalmas a verseny a díjért és a vele járó húszmillió forintért.

Ismerjék meg és szavazatukkal támogassák a www.richterannadij.hu oldalon az idei tizenkét döntős csapatot! A voksok nem csupán hozzájárulnak ahhoz, hogy egy egészségügy vagy oktatás területén fontos projekt megvalósuljon, de a szavazók értékes ajándékokat is nyerhetnek.

Február 15-én elindult a Richter innovációs pályázatának közönségszavazata. A voksok pedig nagyon fontosak, hiszen a zsűridíjak mellett egy, a legtöbb szavazattal bíró csapat is átveheti majd a 4 millió forint támogatást, melyet projektjének megvalósítására fordíthat majd.

A korábbi években tapasztalt nagy érdeklődés, és a rengeteg innovatív, hiánypótló ötletet tartalmazó pályamunka alapján a Richter Gedeon Nyrt. számára egyértelmű volt, hogy újra meghirdeti egyedülálló pályázatát. Az orvosok, egészségügyi dolgozók, pedagógusok, gyógyszerészek ismét nagy elhivatottságról tettek tanúbizonyságot. A beérkezett több száz pályázat megmutatta, az egészségügyben és oktatásban dolgozók maximálisan azonosulni tudnak a díj mottójával és valóban Szívügyük a fejlődés!

Íme az idei projektek

Az egészségügyi és oktatási területeken dolgozók „békeidőben” is fokozott stresszhelyzetnek vannak kitéve, a pandémia új kihívásai pedig még inkább próbára teszik mentális állapotukat. Soha nem volt aktuálisabb tenni azért, hogy megbirkózhassanak a mindennapok nehézségeivel. Az egészségügyi dolgozó kategória egyik döntős csapata a kórházban dolgozók jóllétét szeretné támogatni ötletével, az egyik, zenetanárokból álló pedagógus csapat pedig az oktatás minden területén jól használható módszertant dolgozna ki a kiégés megelőzésére.

„A zene nyelvén megszólítani a gyerekeket, felkarolni és hitet adni nekik, az egész családot, sőt társadalmat gyógyító küldetés. Azonban ez a nemes ügy embert próbáló feladat, a zenepedagógusok egész életére hatással lehet. Adni magunkból akkor tudunk, ha megvan a lehetőségünk a rendszeres feltöltődésre” – mondja Rúzsa Magdi zsűritag, Máté Péter-díjas énekesnő, aki dalaival milliók lelkét ápolja határon innen és túl.

Az online tér jelentőségének szerepe a mögöttünk álló hónapokban erősebb lett, mint valaha. Sokan felismerték a témában rejlő kimeríthetetlen lehetőséget, és az is bebizonyosodott, a könnyen elérhető, praktikus és mindenek előtt hiteles információkra óriási az igény. A gyógyszerész csapatok közül kettő is erre a keresletre kínál megoldást.

Beke Zsuzsa a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetőjeszerint a gyógyszerekkel kapcsolatos felvilágosítás, a hiteles információk átadása elengedhetetlen. „Gyógyszercégként kötelességünknek tartom, hogy a gyártáson túl a gyógyszerek felhasználását is biztonságossá tegyük. Örömmel tölt el, hogy idén, bár eltérő célközönséget megszólítva, de két olyan pályázat is a döntőbe kerülhetett, amelyek a felhasználókat hivatottak támogatni. Ugyanakkor a kismamák megfelelő és hiteles informálása, tájékoztatása is rendkívül fontos, hiszen számos tévhit kering a babavárással kapcsolatban is az interneten.  Ezért is örültünk, hogy egy ilyen csapat is bekerült a döntősök körébe.

Az idei kiemelt pályamunkák között megjelenik a családalapítás témája, a fiatalok jövőképének formálása, a pályaválasztás, karrier kérdése. Az általános iskolás korosztálynak projekt alapú élményoktatást a szülők bevonásával, az érettségizőknek pedig a kutatói létbe való betekintést nyújtanak az idei döntős csapatok.

Örömmel tölt el, hogy egyre több olyan kezdeményezésről hallani, ahol már az általános iskoláskorú gyerekek is valóságos és életszerű kérdésekre kereshetik a megoldást. Abban hiszek, hogy ezek a programok segítik a felnőtt életre való felkészülésüket, fejlesztik kreativitásukat, előhívjákrátermettségüket és növelik önbizalmukat. – mondja Kertész Éva zsűritag, a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány ügyvezetője.

Két projekt is a film erejével kíván hatni a világra. Az egészségügyi dolgozó kategória egyik csapata a hazánkban számos fiatalt érintő gerincferdülést korrigáló műtét előkészületeit és magát a beavatkozást mutatná meg a nagyközönségnek egy dokumentumfilm formájában. Egy elhivatott pszichiáter főorvos és profi filmes csapata megható játékfilmen keresztül hozná közelebb hozzánk az egyre többeket érintő betegséget, a demenciát.

Mivel kommunikációval foglalkozom, a filmes projektek nagyon közel állnak hozzám, legyen szó a demenciáról szóló játékfilmről, vagy a gerincműtéttel kapcsolatos edukációs filmről, mely segíti az érintett családok felkészülését a beavatkozásra. – mondja Szily Nóra újságíró, pszichológus, zsűritag.

Az egészségügyi kategória mentőtiszt pályázója grafikus testvérével évek óta tervezik egy olyan Prehospitális sürgősségi kézikönyv megalkotását, ami az Országos Mentőszolgálat és a háziorvosok munkájának támogatását szolgálná a sürgősségi ellátásban.

A prevenció, egészségtudatosság, környezetvédelem minden évben visszaköszönő téma a döntős pályázatok között. Egy gyógyszerész csapatvezető a patika falain kívül is szeretné tudatosságra bírni környezetét, az egészséges táplálkozás népszerűsítésével egészen egyedi módon.

Dr. Barna István belgyógyász tanár úr elengedhetetlennek tartja az egészséges életmódról való kommunikációt: „Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy társadalmunk egészségét milyen nagymértékben befolyásolja a tudatos életmód. Nagy öröm volt számomra, hogy a döntős csapatok között köszönthettük az időskori demenciával és a termékenység-tudatossággal foglalkozó csapatot is. Ugyanakkor az egészségügyi szakember-utánpótlást támogató csapat projektterve is rendkívül fontos témával foglalkozik. Így nyugodt szívvel mondhatom, hogy a társadalmunk már biztosan nyer, bármelyik csapat is lesz az orvos kategória idei győztese.”

A döntős pályaművek mindegyikéről elmondható, hogy bármelyikük lesz az öt szerencsés kiválasztott egyike, a projekt megvalósítása nem csupán az adott közösség, de rajtuk túlmutatóan az egész társadalom, mindannyiunk javát szolgálja majd. A csapatok részletes bemutatását, fotókat és videókat a www.richterannadij.hu oldalon lehet megtekinteni. Ugyanitt minden e-mail címmel rendelkező érdeklődő számára lehetőség nyílik az online szavazásra.

A pedagógus, orvos, egészségügyi dolgozó, gyógyszerész kategória egy-egy zsűridíjasát a zsűri tagjai választják ki, ők döntik el, ki kapja a projekt megvalósítására fordítható négy-négy millió forintot.

Április 13-án egy ünnepélyes gála keretében derül fény a boldog döntősök kilétére, és velük együtt örülhetünk annak, hogy a Richternek köszönhetően mindenki életére ható fantasztikus innovatív ötletek valósulnak meg.

Megosztom