Megjelent a novemberi szám!

Talán furcsán hangzik, de szeretek sírkertekben sétálni, kiszakadva a város zajából, a mindennapos rohanásból, a tennivalólistákból. Itt valahogy mindent átjár a béke, akaratlanul is lassulnak a léptek, kitisztulnak a kavargó gondolatok. Ilyenkor, halottak napja tájékán a csend beszédesebb, sőt néha mindent kitöltenek a semmibe kiáltott néma kérdéseink, miközben azokra emlékezünk, akik már nem lehetnek itt velünk.

Utazás a csendbe című cikkünkben Európa leghíresebb temetőit barangoltuk be, amelyek a béke földöntúli tapintásán túl kulturális élményt is kínálnak az ott turistáskodóknak.

Ilyenkor különösen aktuális a kérdés: meg lehet-e békélni az elmúlással, fel lehet-e készülni rá? Az elengedés folyamatával foglalkozunk a hospice-t bemutató anyagunkban, ahol a mindennapi munka része a halált övező tabuk oldása, a fájdalmak enyhítése, az utolsó hónapok megszépítése.

Az élet körforgásában nekünk, itt maradóknak, mindig ott van az újrakezdés lehetősége, hogy ne csak túléljük, hanem éljük az életünket. Mindig változtathatunk, és belevethetjük magunkat valami teljesen ismeretlenbe, ahogy az Új élet új helyen összeállításunk szereplői is tették azzal, hogy határokon túlívelő önismereti utazásra indultak. Inspiráló rovatunkban pedig a Vizi-Demjén család története az élő példa arra, hogy egy reménytelennek tűnő diagnózis után is felragyoghat a nap. Az ő történetük is bizonyítja, hogy az újrakezdés bármikor eljöhet. Bármilyen évszakban, bármelyik héten, bármelyik napon. Akár ma is.

Forgassák olyan szeretettel e havi lapszámunkat, amilyen szeretettel készítettük.

 

Megosztom