Május 8-a, a Vöröskereszt Világnapja

A Vöröskereszt mozgalmat megalapító Henry Dunant születésnapján több mint egy évnyi helytállásért mond köszönetet a Magyar Vöröskereszt mindazoknak, akik a járvány kapcsán önzetlenül segítenek.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold mozgalom a Föld legnagyobb és legkiterjedtebb humanitáriusközössége, mely 192 országban több mint 650 millió ember életére van hatással. Világszerte 14 millió önkéntes és hivatásos szakember dolgozik nap mint nap azért, hogy olyan alapvető szükségletek, mint az élelem és a víz, vagy az egészségügyi ellátás mindenki számára elérhetőek legyenek a legnehezebb helyzetekben is. Ehhez a munkához szolgál iránytűként az a hét alapelv (emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség) melyek alapján a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC), a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) valamint az egyes nemzeti társaságok, így a Magyar Vöröskereszt is egységesen fejtik ki tevékenységüket, legyen szó a pandémiáról, katasztrófahelyzetekről, vagy a klímaváltozásról.

Az elmúlt egy évben minden eddiginél többen csatlakoztak a mozgalomhoz, hogy egy példátlan világjárvány idején támogatást és vigaszt nyújtsanak mindazon közösségeknek, amelyek fokozott veszélynek vannak kitéve. Idén májusban ezeket az elkötelezett segítőket is köszönet illeti több mint egy évnyi helytállásukért. Ahogy az idei világnap központi üzenete is sugallja: „együtt megállíthatatlanok vagyunk”: https://youtu.be/i9KdMlIrZE4

Napjainkban számos komoly humanitárius kihívással kell szembenéznünk, melyeknek csak az egyike a COVID-19. Idén májusban azonban több mint 14 millió okunk van az ünneplésre: a megállíthatatlan önkénteseink. Minden egyesjócselekedet számít, tűnjön bármilyen kicsinek is. Az egyéni tettek összessége minden nap jelentős hatással van a világra.”– mondta el Francesco Rocca, a Nemzetközi Vöröskeresztelnöke.

Az idén 140 éves Magyar Vöröskereszt hazai viszonylatban a kezdetektől fogva kivette a részét a koronavírus-járvány elleni küzdelemből. 2020 februárjától csaknem 900.000 emberen segített valamilyen formában: a vöröskeresztes önkéntesektöbb mint 75.000 munkaórában támogatták az egészségügyi intézmények munkáját, többek között a mintavételi pontokon és telefonközpontokban, miközben folyamatosak voltak a lakossági élelmiszer és tisztasági csomag osztások az ország minden pontján.

Megosztom