Jennifer, a tündöklő díva

Elmúlt 50 éves, de ma is úgy ragyog, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Jennifer Lopez egy igazi latin díva, aki színésznőként, énekesnőként is sikeres karriert tudhat magáénak, és emellett édesanyaként is helytáll a mindennapokban. Férfiak ezrei imádják a mai napig, és nők tömegének a példaképe. Nézzük, mekkora utat járt be, mire eljutott idáig!

Jennifer Lopez 1969. július 24-én látta meg a napvilágot New York város egyik legnépesebb kerületében, Bronxban. Szülei, Guadalupe Rodríguez és David López Puerto Ricóból költöztek az Amerikai Egyesült Államokba. A családban három lánygyermek született, a legidősebbet Leslie-nek hívják, a legfiatalabbat pedig, aki később újságíró lett, Lydiának. 

Jennifer a mai napig büszkén vállalja, hogy honnan indult. Viszonylag szegények voltak, a bronxi családi házban még csak saját szobája sem volt, testvéreivel kellett osztozkodnia. „Az, hogy Bronxban nőttem fel, a mai napig hatással van az életemre. Emlékszem, a testvéreimmel hárman egy ágyban aludtunk, és esténként rengeteget beszélgettünk az álmainkról, vágyainkról” – emlékezett vissza gyermekkorára egy interjúban.

Nehéz elhinni, de a nőiességéről, csodás alakjáról ismert énekesnő gyermekként inkább a fiús játékokhoz vonzódott. „Valójában sokáig fiús kislány voltam. Állandóan rövidnadrágot hordtam, folyton csupa sár és kosz voltam, és imádtam fára mászni. Mindig azt gondoltam, nem vagyok elég nőies. A jellemem és a személyiségem is túlságosan kemény volt a lányokéhoz képest.”

Bronxból a Grammy-díj-jelölésig

Ennek ellenére már fiatalon arról álmodozott, hogy egyszer híres táncos, énekesnő válik belőle. Hogy célját megvalósítsa, 19 évesen beiratkozott egy helyi tánciskolába. Ekkoriban már különböző klubokban lépett fel, ezzel kereste a kenyerét. Eljárt szereplőválogatásokra is, itt figyeltek fel a tehetségére. Hamarosan mellékszerepet kapott egy amerikai tévésorozatban, majd 1987-ben MC Hammer U Can’t Touch This című dalához készült klipjében táncolhatott, és nem sokkal később Janet Jackson háttértáncosaként egy világ körüli turnén is részt vehetett.

Énekesi karrierje 1998 után indult be, ez volt az az év, amikor leszerződtették első önálló albumának kiadására. Ismert producerek karolták fel, és a siker nem váratott sokat magára: lemezét hamar elkapkodták, és nevét az egész világ megismerhette. Innentől fogva a legbefolyásosabb latin előadók között tartják számon, és olyan énekesekkel említik egy lapon, mint például Ricky Martin vagy épp Enrique Iglesias.

A legelső lemezén olyan dalok szerepeltek, amelyekre a mai napig mindenki emlékszik, például az If You Had My Love, a Waiting For Tonight és a Let’s Get Loud. Az album sikerét jól példázza, hogy több Grammy-díj-jelölést is begyűjtött vele.

A zenei sikerek mellett beindult színészi karrierje is, 1997-ben ő alakíthatta a főszereplőt a Dalok szárnyán című filmben. Selenát, a tragikus sorsú énekesnőt játszotta, amiért később begyűjtött egy Golden Globe-jelölést is a legjobb női főszereplő kategóriában.

Viharos magánélet

Ezzel egyidejűleg a magánélete is reflektorfénybe került. Csaknem egy évig volt a kubai felszolgáló, Ojani Noa felesége, majd a válás után a Puff Daddyként ismertté vált rapperbe, Sean Combsba szeretett bele. Két évig tartó viharos kapcsolatuk után nem sokkal az énekesnő hozzáment Chris Judd táncoshoz, akivel egy klipforgatáson habarodtak egymásba. Kilenc hónap után azonban ez a házasság is zátonyra futott.

2002-ben a média és a rajongók legnagyobb örömére új sztárpár született: Jennifer Lopez Ben Affleckkel kezdett el randizni. Nevüket hamar összemosták, és ezután csak „Benniferként” emlegették őket. Eljegyzésnél tovább azonban nem jutottak, 2004-ben a szakítás mellett döntöttek.

A mozgalmas magánélete mellett a karrierje folyamatosan ívelt felfelé: 2001-ben megjelent második albuma, amely a J. Lo címet kapta. A lemez hasonló sikereket produkált, mint az első, a Love Don’t Cost a Thing, a Play és az Ain’t It Funny igazi világsláger lett. Még szinte le sem csengett ezeknek a sikere, amikor kiadta harmadik stúdióalbumát, a This Is Me… Thent.

A dalok gyártása mellett folytatta a színészkedést, ezekből az évekből talán a Mint a kámfor, a Szeretném, ha szeretnél, az Anyád napja és a Hölgyválasz című filmeket érdemes kiemelni, utóbbiban Richard Gere mellett játszotta a női főszerepet. 

Újabb házasság

2004 újabb mérföldkő Jennifer Lopez életében: újra férjhez ment, ezúttal a latin énekes, Marc Anthony lett a választottja. Ikergyermekeik, Emme és Max négy évvel a házasságkötésük után születtek. A közösségi oldalakon gyakran posztol róluk az énekesnő, a gyerekek mára tinédzserré cseperedtek. Nemrég kiderült az is, hogy Emme csodásan énekel: a fél világ szájtátva figyelte, amikor a 2020-as Super Bowl nagyszünetében közös dalt adott elő édesanyjával. 

Bár sokan azt hitték, a sztárpár örökké együtt marad, a házasságuk végül egy évtized után véget ért. Barátságban váltak el egymástól, ma is szívesen mutatkoznak együtt. Nem lehet tudni, pontosan mi vezetett a szakításhoz, Jennifer Lopez nem sokkal később egy interjúban szűkszavúan beszélt az okokról. „Szerettem magam annyira, hogy kisétáljak ebből a kapcsolatból. Pozitívan látom a jövőt, képes vagyok továbblépni, és csakis arra koncentrálok, hogy remek édesanyja legyek a gyerekeimnek” – nyilatkozta 2014-ben.

Hamarosan tényleg továbblépett: a lesifotósoknak hamar sikerült felfedniük J. Lo új párkapcsolatát – 2011-ben a nála jóval fiatalabb háttértáncosával, Casper Smarttal került közelebbi viszonyba. Akkor sokan nem jósoltak nekik hosszú közös jövőt, a pár végül öt éven keresztül együtt maradt. 

Két évvel ezelőtt új, mindent elsöprő szerelem köszöntött be az énekesnő életébe: mostani párja Alex Rodriguez. Az ismert baseballjátékos tavaly meg is kérte szerelme kezét egy méregdrága, nagyjából 400 millió forint értékű, 15 karátos gyűrűvel. A férfinak egyébként már van két gyermeke: Ella 11, Natasha pedig 15 éves. Igazi mozaikcsaládot alkotnak, a gyerekek remekül kijönnek Jennifer ikreivel, szinte testvérekként szeretik egymást. Közös fotóikon rendszerint boldogan ölelkeznek és nevetgélnek.

Rendszeresen edz és meditál

J. Lo idén nyáron ünnepli 51. születésnapját, de életkorából bátran letagadhatna legalább egy évtizedet. Minden jel arra utal, a jó géneket édesanyjától örökölte. Guadalupe rendszerint ott van a kulisszák mögött lánya koncertjein, és már olyan is előfordult, hogy Jennifer a színpadra hívta őt. Akár egy örökifjú, a 74 éves anyuka úgy utánozta a koreográfiát.

Érdekesség, hogy az énekesnő saját bevallása szerint sokáig nem volt önmagával elégedett, és az édesanyjának köszönheti, hogy végül sikerült elfogadnia önmagát. „A nagymamám és anyukám volt az, akik megértették velem, mindannyian gyönyörűek vagyunk. A család minden férfi tagja tiszteli a női testet. Megtanultam, nem baj az, ha magasak vagyunk, és kerekded idomokkal rendelkezünk. Ünnepelnünk kell a testünk szépségét. A lányomnak is azt tanítom, szeretnie és tisztelnie kell önmagát. Ez nagyon fontos dolog. Igyekszem arra nevelni, hogy jó ember legyen, legyen elégedett önmagával, és szeresse azt, amit csinál.”

Természetesen a jó gének mellett azért Jennifer Lopeznek is tennie kell azért, hogy megőrizze fiatalságát. Rendszeres látogatója az edzőtermeknek, kockásra gyúrt hasát a közösségi oldalán is szereti megmutatni követőinek. Rengeteget készült tavalyi filmje, A Wall Street pillangóinak forgatására is, amelyben profi sztriptíztáncost alakított. Koreográfus tanította meg rúdtáncolni, ami saját bevallása szerint is hatalmas kihívást jelentett a számára. A végeredmény azonban önmagáért beszél, alakításáért sikerült begyűjtenie egy újabb Golden Globe-jelölést is a legjobb mellékszereplő kategóriában.

Arcán ma is alig van néhány aprócska ránc, napi rutinjához hozzátartozik, hogy lefekvés előtt minden egyes alkalommal alaposan lemossa sminkjét, majd bekenje arcát éjszakai krémmel. Ügyel arra is, ha kimegy a napra, mindig legyen rajta fényvédő krém. Amellett ugyanis, hogy a napfény jót tesz a szervezetnek, a túlzott mértékű napsugarak ártanak a bőrnek és öregítik azt. 

Imád táncolni, ami kellemes módja a rendszeres testmozgásnak, emellett olykor diétázik is. Igyekszik egészséges és alacsony kalóriatartalmú ételeket fogyasztani, szereti a különböző salátákat és halételeket. Nem dohányzik, és kerüli a koffeint, ezek ugyanis szintén tönkreteszik a bőrt. Sokan találgatják, vajon végeztek-e rajta valamilyen plasztikai beavatkozást, vagy fiatalságát csupán a természetes módszereknek köszönheti. Ő maga erről soha nem nyilatkozott, még a szakembereknek is gondot okoz, hogy megállapítsák, mi az igazság. Mindenesetre az bátran kijelenthető, Jennifer Lopez nem esett abba a hibába, mint sok hollywoodi szupersztár, akik teljesen szétszabatták arcukat. 

És ahogyan mondani szokás, a külső szépség valójában a belső szépség megnyilvánulása. J. Lo a lelki békéjének megteremtésére is nagy hangsúlyt fektet: reggel és este is rendszeresen meditál. „Mint egy mantra, azt ismételgetem magamnak naponta többször, hogy fiatal és kortalan vagyok. Klisének hangzik, pedig nem az: az életkor csak az elmédben létezik.”

Balatoni Dóra

Megosztom