Fogadj örökbe felelősen!

Ha te is elgondolkodsz azon, hogy hazaviszel egy kutyát, miután végigpörgetted a közösségi oldalakat, és döbbenten láttad, hogy mennyi kisállat vár új gazdára, akkor olvasd el ezt a cikket.

A Pedigree, a MARS vállalat márkája több száz kiló állateledelt és összesen 3 millió forintot adományoz a két legnagyobb hazai kutyamenhelynek, a Rex Kutyaotthon Alapítványnak és a Noé Állatotthon Alapítványnak, amely szervezetek a felajánlott összeget a legsürgetőbb feladataik ellátására fordítják. A Rex Alapítvány az Állatsziget kültéri kifutójának felújítását tervezi, a Noé Állatotthon pedig a kutyák egészségügyi ellátását finanszírozza az adományozott összegből. 

A Rex Alapítvány napi szinten 250 kutyát lát el, továbbá az Alapítvány működésének 30 éve alatt több mint 10 000 kutyát adott örökbe. A Noé Állatotthonban jelenleg közel 500 kutya él, és évente 500 kutya talál gazdára. A Noé Állatotthon esetében a kutyák negyede 8 évesnél idősebb, melyek közül sokan egész életüket a menhelyen töltik.

A menhelyeken élő kutyák nagy része sérült, elhagyott vagy bántalmazott állat, ezért adoptálás előtt komoly rehabilitációs programokon esnek át. A legtöbb kutya általában egy-két évet tölt a menhelyen, de az idősebb kutyák számára gyakran kevés az esély az örökbefogadásra.

Fogadj örökbe felelősen!

Magyarországon a felmérések szerint legkevésbé az idősebb korosztály tart kutyát, pedig a kutyáknak számos pozitív fizikai és mentális hatása van, mozgékonyabbá tesznek minket, jobb kedvre derítenek, társaságot nyújtanak, összességében hozzájárulnak a jóllétünkhöz. Azonban egy kutya beszerzése vagy örökbefogadása nagy felelősség, az életünk számos aspektusára hatással lehet, emellett egy kutya tartásának költségei is vannak, amire szintén gondolnunk kell.  Örökbefogadás előtt többször el kell mennünk a menhelyre, hogy megismerkedjünk a kiszemelt kutyával, kérdéseket tehetünk fel az egészségi állapotáról, koráról, viselkedéséről. Ugyanakkor a menhely is vizsgálni fogja, hogy alkalmasak vagyunk-e örökbefogadó gazdának, nem csak személyiségünket, hanem döntésünk határozottságát is vizsgálják, információt kérnek a kutya leendő körülményeiről is.

A Statista 2019-es adatai szerint a magyar háztartások 35 százalékában[i] van legalább egy kutya, az országban közel kétmillió négylábú él, és a becslések szerint 25-30 ezer kutya élhet menhelyeken vagy állatvédők gondozásában.

Segíts most a gazdátlan kutyák etetésében!

A Mars az Állatok Világnapja alkalmával elindította az “Etess szeretettel” kampányát, melynek keretében minden Pedigree, Whiskas, Sheba, Perfect Fit, Cesar vagy Dreamies termék megvásárlásával most bárki hozzájárulhat 185.000 adag állateledel szétosztásához menhelyeken.

Rex Kutyaotthon Alapítvány

A Rex Kutyaotthon Alapítvány az ember és az állatok harmonikus együttélésének biztosítását, a kóbor állatok létszámának csökkentését, valamint a felelős állattartásra való nevelést tűzte ki célul. A fiatalkori edukációt elengedhetetlennek tartják és a jövő évben az Állatszigeten megkezdik a Felelős Állattartás Házának megépítését. Az Alapítvány telephelye egy többfunkciós létesítmény – a Budapesti Állatvédelmi és Természetvédelmi Élménypark – rövid nevén Rex Állatsziget – mely egyaránt szolgálja az állatvilág megismertetését és a helyes állattartási kultúra kialakítását.

Noé Állatotthon Alapítvány

Magyarország legnagyobb állatotthona 1992 óta működik, és célja a bajba jutott, megkínzott, balesetet szenvedett állatok mentése. Jelenleg több mint 1.200 rászoruló állat átmeneti vagy végleges otthona, akik nem csak kutyák és cicák, de gazdasági állatok, vadon élő és egzotikus állatok egyedei is. A konkrét állatmentésen túl folyamatos edukációs és érzékenyítő tevékenységükkel szeretnék biztosítani, hogy az embereknek az állatok és a természet felelős szeretete természetes legyen. Naponta fogadnak iskolás, óvodás csoportokat a 8,5 hektáros állatotthonban, bemutatva a felelős és természettudatos gondolkodás fontosságát. A saját védenceik ellátásán túl, külön programot üzemeltetnek kisebb menhelyek támogatására is.

Megosztom