Eltűnt Gyermekek Világnapja

A koronavírus-járvány alatt nőtt az eltűnt gyermekek száma – 17 százalékkal több esetet regisztráltak az európai segélyvonalak

Május 25-e az Eltűnt Gyermekek Világnapja. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, amely Magyaroroszágon működteti a 116-000-ás Segélyvonalat az Eltűnt és Bántalmazott Gyerekekért, idén is csatlakozott a Missing Children Europe nemzetközi kampányához, hogy felhívja a figyelmet az eltűnt és a szökésben lévő fiatalok helyzetére. A Kék Vonalat 2019-ben és 2020-ban is több, mint 100 alkalommal keresték szökéssel, vagy eltűnéssel kapcsolatban.

Becslések szerint évente kétszázezer fiatal tűnik el Európában. Az eltűnt gyermekekre vonatkozó, nemzetközi összehasonlító statisztikák hiánya miatt 2014 óta a Missing Children Europe – egy 32 ország segélyvonalait egyesítő nemzetközi szervezet – gyűjti és elemzi az eltűnt gyermekek segélyvonalainak, illetve a határokon átnyúló családi közvetítők hálózatainak adatait. A legújabb eredmények szerint 2020-ban az európai országokban fenntartott Eltűnt Gyermekek Segélyvonalait összesen 42.662-szer keresték, amely 37%-os növekedés a 2019-es számokhoz képest. A hívások során 8.857 regisztrált esetről folyt konzultáció, amely pedig 17% -kal több, mint a 2019-es adatok. Az új esetek többsége (53%) szökéssel kapcsolatos, negyedük jogellenes szülői elvitelről szólt, kisebbrészük pedig (3,6%) a migráció során eltűnt gyermekeket érintette.

A COVID19 terjedésének korlátozására irányuló intézkedések súlyos hatással voltak az eltűnés kockázatának kitett gyermekekre, egyúttalsúlyosbították a 116-000 segélyvonalak kihívásait is. A segélyvonalaknak 2020-ban legtöbb esetben saját forrásaikból kellett befektetniük azokba az új technológiákba, amelyek által a pandémia alatt is biztosíthatták, hogy mindenki egyenlő és biztonságos hozzáférést kapjon szolgáltatásaihoz. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány is bővítette online kapacitását, anonim chat szobájának nyitvatartási idejét, illetve a chat – és email platformokon ügyelő önkénteseinek számát. 

További fontos adatok az eltűnt, vagy szökésben lévő gyermekekről:

A ChildRescue szerint átlagosan kétszázötvenezer fiatal tűnik el Európában évente. 50%-uk olyan fiatal, aki saját döntéséből szökik el otthonából. Az Európai Unión felnőtt kíséret nélkül áthaladó, kiskorú menekültek 50%-a tűnik el útja során.
Az ECPAT International 2021 februárjában megjelent adatai szerint az Európai Unióban 2015-2016 között összesen regisztrált gyermekkereskedelem áldozatainak közel fele (49%) magyar állampolgár volt, akiknek több mint fele (64%) még gyerek volt.

A gyerekek biztonsága közös felelősségünk, tegyünk érte közösen! A Kék Vonal az ingyenesen hívható 116-000 segélyvonalon várja a bajba vagy veszélybe került, szökésben lévő fiatalok hívásait, illetve azoknak a felnőtteknek a megkeresését, akik aggódnak egy gyermekért.

Megosztom