Az UV sugárzás nemcsak nyáron jelent veszélyt

Az ultraibolya sugárzás kapcsán legtöbben a nyári időszakra és elsősorban bőrük megóvására gondolnak. Pedig az UV terhelés az év többi szakaszában is erőteljes lehet. Ezért a Magyar Látszerész Szövetség ismét az UV védelemmel ellátott szemüvegek és napszemüvegek viselésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

 

Ahogyan a bőrünk, úgy a szemünk védelméről is az év minden napján gondoskodnunk kell. Még a kevésbé meleg hónapokban is, mivel a felhők nem szűrik ki a káros sugarakat – arra csak a megfelelő szemüveglencsék képesek. Megfelelő védelem nélkül komoly szemészeti probléma (pl. korai szürkehályog) okozója lehet az az erős UV terhelés, amely életünk során ér bennünket.

 

Az autóvezetőknek még fontosabb a megelőzés!

A visszatükröződő fény az erősebb fényterhelésen túl extra mértékű ultraibolya sugárzást juttat a szembe, így vezetés közben kiemelten fontos látásunk védelme. „A vezetés közbeni UV védelem a balesetmegelőzés szempontjából is nagy jelentőséggel bír – állítja Virányi János, gépjárművezető oktató, aki rendőrként sokat foglalkozott közlekedési balesetek okaival. – Egy káreseményhez képest a szemüveg ára jelentéktelen, ezért ne sajnáljuk a befektetést egy minőségi napszemüvegbe. Olyan modellt kérjünk az optikustól, ami torzításmentes, kiváló képalkotással bír, ugyanakkor szűri a káros és vakító fényeket. Egy ilyen szemüveggel nem fognak gondot jelenteni a visszacsillanások a vizes útfelületen, az éles szögben felbukkanó fénysugarak, illetve az sem, ha városi környezetben árnyékba fut az autós.”

Mi ad megfelelő védelmet az UV sugárzással szemben?

Látásunk UV védelemére legkézenfekvőbb a napszemüveg, de az életvitelünkhöz, szemünk igényeihez leginkább illeszkedő darab megtalálása nem egyszerű a hozzáértő tanácsai nélkül. Célszerű tehát felkeresni egy közeli optikai szaküzletet, ahol garantáltan olyan személyre szabott megoldásokkal fognak szolgálni, amik a mai technológiai színvonalnak megfelelnek.

Fontos, hogy látásjavító szemüvegünk is legyen UV védelemmel ellátott. Azaz az a fényszűrő nélküli, színezetlen szemüveglencse is kapjon olyan réteget, amely a szembe jutó káros sugarak 100%-át szűri ki. Ahhoz, hogy a normál szemüvegünkkel is a napszemüveg által biztosított komfortérzetet kapjunk, válasszunk fényre sötétedő lencsét, felpattintható napszemüveg előtétet vagy dioptriás napszemüveget.

A gyerekek látásának védelméről se feledkezzünk meg! A prevenció és az edukáció gyerekkorban kezdődik, minél előbb megmutatjuk nekik az egészségtudatos viselkedést, annál inkább beépül majd a mindennapjaikba. A ma optikákban kapható gyerekszemüvegek pedig mind kényelem, mind biztonság szempontjából kiválóak, és a gyermek igényeire, életvitelére szabottak. Látásunk fontos, vigyázzunk rá és éljünk az optikai megoldásokkal, amelyek segítenek egészségünk megőrzésében és kényelmesebbé teszik mindennapjainkat! Ez az UV Extra kampány legfontosabb üzenete.

Megosztom