Az okostelefon nem digitális cumi, a szülőknek példát kell mutatni

 

 

 

Az őszinteség és a közös beszélgetések az egészséges egyensúly kulcsai, mégis sokan digitális cumiként alkalmazzák az okostelefont. A HMD Global és a Pszichológus Pasi tippjeivel könnyebb lesz az élet

A gyereknap egy arconpörgős, nevetéssel tűzdelt ünnep, amikor mindenki jót akar, de a dolgok könnyen balul sülhetnek el. Sokan összekötik május utolsó vasárnapját ajándékozással, illetve közeleg a tanév vége is, ebben az időszakban sok gyerek kapja meg első okoseszközeit. A digitalizáció rengeteg lehetőséget, könnyen hozzáférhető tudást és izgalmas élményt tartogat, a ma gyerekeit viszont úgy kell végigvezetnie a szülőknek az úton, hogy sok esetben nem ismerik a helyes válaszokat. A HMD Global, a Nokia telefonok gyártója ezért idén gyereknapra gondolatébresztő, általános segítőfüzettel készült nem csak szülők számára. A különböző kérdéskörök kapcsán Tóth Dániel (Pszichológus Pasi) pszichológus gondolatai egészítik ki a füzet tartalmát.

Mennyi az ideális képernyőidő?

A Pszichológus Pasi szerint kétéves kor alatt egyáltalán ne használjanak digitális eszközöket a gyerekek, de négyéves korig szintén nem javasolja az egyedül képernyő előtt töltött időt. Ennél idősebb gyerekek esetében sincs azonban könnyen meghatározható, egzakt időkeret: „Nem lehet pusztán percben mérni a dolgot, az egészséges képernyőidő nagyrészt azon múlik, hogy azt mivel tölti a gyerek – nem mindegy, hogy kisállatos, a korosztályának megfelelő mesét néz, vagy zombikat mészárol” – fogalmaz Tóth Dániel. A biztonsági kereteken túl az sem mindegy, mennyi iránymutatást és támogatást kapnak a gyerekek az élmények feldolgozásában. A problémák nagyrészt „a digitális dzsungelben magára hagyott és annak farkastörvényei szerint nevelkedő, mauglisodó gyerekeknél” szoktak megjelenni.

 

Story image

Így kezeld a mobilfüggőséget

A megelőzés mindig egyszerűbb, mint a meglévő probléma kezelése. A szülőknek hatalmas felelősségük van abban, hogy példát mutassanak: például, ha a gyerek azt látja, hogy a játszótéren, séta közben, vagy akár a családi vacsora közben is a telefonjukat nyomkodják a felnőttek, ezt a mintát fogja utánozni. Érdemes önmérsékletet tanúsítani és saját magunkkal kezdeni a mobilfüggőség vizsgálatát, a telefonokat pedig száműzni a vacsoraasztalról. „Sajnos az egészséges keretek meghatározásának fontossága még nem épült be a köztudatba, hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni ennek fontosságát. Gyakran a szülők maguk adják a gyerekek kezébe a telefont egyfajta digitális cumiként, de szakemberhez már csak akkor fordulnak, amikor már szélsőséges állapotok uralkodnak” – mesélt tapasztalatairól a Pszichológus Pasi.

Reklámok, alkalmazáson belüli vásárlások és a korosztálynak megfelelő tartalom

A Nokia okostelefonok után három évig rendszeres biztonsági frissítéseket kapnak, és két évig érkeznek az Android főverziók is. A Google Play Áruház kínálatát a Google maga ellenőrzi rendszeresen, és tartja biztonságosan. De arról  már a vásárlóknak kell gondoskodniuk, hogy a gyerekek a korosztályuknak megfelelő appokat telepítsék. Ezzel kapcsolatban segítséget nyújt a PEGI besorolás és az áruház felületén előre látható jelzések arról, hogy a szoftver tartalmaz-e reklámokat, vagy alkalmazáson belüli vásárlási opciót. A Family Link használatával a szülők telepítés előtt ellenőrizhetik az egyes programokat, illetve megtekinthetik a gyerek mobilozással töltött idejét, használati szokásait. Az egyes szoftverek, a megnézett tartalmak és a gyerek érdeklődési körébe tartozó influencerek ismerete szintén elengedhetetlen. A szakértő azt javasolja, ismerkedjünk velük családilag, és beszélgessünk róluk a „kicsikkel”. „Egy tudatos szülőnek ma rendszeresen művelődnie kell a digitális dolgokban, ismernie kell a videójátékokat, amikkel a gyerek játszani szeretne, vagy az influencert, akit követne és így tovább. Érdemes családi szokásokat kialakítani arra, hogy közösen nézzünk meg dolgokat, hagyjuk kérdezni a gyereket, és legyünk vele őszinték.”

A gyerekek digitális lábnyomának ellenőrzése, követése

„A kémkedés, hazugság vagy titkolózás csak rombolni tudja a bizalmat.  Kellenek az óvintézkedések, és fontos szemmel tartani a dolgokat, ugyanakkor az évek előre haladtával érdemes egyre nagyobb autonómiát adni a gyereknek (és egyre kevesebb döntést hozni a gyerekek feje felett), miközben igyekszünk minél többet beszélgetni ezekről a dolgokról. Ahol a kommunikáció elmarad, ott garantált a problémák gyarapodása, a tartós feszültség és konfliktus.” – mondja a Pszichológus Pasi.

A Nokia okostelefonokon elérhető Family Link segítségével a szülők nyomon követhetik a gyerekük helyzetét a térképen, menedzselhetik a telepített alkalmazásokat, stb. Nagyon fontos viszont, hogy erről őket is tájékoztassuk. Az őszinteség, transzparencia és hitelesség alap, vagyis nekünk felnőtteknek is dolgoznunk kell a tudatos felhasználói szokásainkon. El kell engedni a régi, autoriter szülői modellt is, ahol a szülő volt a dolgok tudója, mert ma már nem lehet ezzel a repertoárral gyereket nevelni. „Munkám során sokszor nem csinálok mást, csak segítek áthidalni a generációk közötti kommunikációs szakadékot. Mintegy tolmács közvetítek és mediálok a szülők és a gyerekek között, segítek helyreállítani a megfelelő kommunikációt, hogy az örökös harcból együttműködés legyen.”

Ha meg szeretnéd tudni, milyen appokat érdemes telepíteni a gyerekeknek, vagy hogy hogyan kezdjetek bele a közösségi média használatába, a HMD Global A gyerekek online biztonsága című digitális füzetéből kiderül, a Pszichológus Pasi még több tippjét ismerheted meg.

A HMD Globalról:
A finnországi Espoo székhelyű HMD Global Oy a Nokia telefonok otthona. A HMD számos olyan okostelefont tervez és forgalmaz, amelyek különböző fogyasztókat és árfekvést céloznak meg. Az innováció és a minőség iránti elkötelezettségével a HMD a Nokia telefonok és táblagépek márkájának büszke exklúzív liszenszere. További információért keresse fel honlapunkat: www.hmdglobal.com.
A Nokia a Nokia Corporation bejegyzett védjegye. A Qualcomm és a Snapdragon a Qualcomm Incorporated védjegyei, amelyeket az Egyesült Államokban és más országokban jegyeznek.
A Qualcomm Snapdragon a Qualcomm Technologies, Inc. és / vagy annak leányvállalatainak terméke. A Google, az Android és a Family Link a Google LLC védjegyei. Minden specifikáció, szolgáltatás és egyéb termékinformáció előzetes értesítés nélkül módosulhat. A kínálat változhat. Tájékozódjon a helyi elérhetőségről.

Megosztom