Átadták a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjakat

A Magyar Batthyány Alapítvány tavaly ítélte oda első alkalommal, ám hagyományteremtő jelleggel, a 2019-ben alapított gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjakat, amelyet idén Kónya Imre és Bogyay Katalin vehetett át.

A második alkalommal odaítélt díjakra számos jelölés érkezett, melyek összesítése után 2021-ben Kónya Imre, az 1989. évben alakult Ellenzéki Kerekasztal létrehozásának kezdeményezője nyerte el a gróf Batthyány Lajos-díjat, míg Bogyay Katalin, nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, Magyarország korábbi ENSZ és UNESCO állandó képviselője, az UNESCO 36. Közgyűlésének elnöke, a londoni Magyar Kulturális Központ alapító-főigazgatója, író a gróf Zichy Antónia-díjat.

Idén először ítéltek oda posztumusz díjakat, melyet az Alapítvány Prof. Dr. Zimányi Vera (1930- 2021) egyetemi tanárnak, illetve Balázs Ferenc (1951-2020) Kossuth- és Liszt Ferencdíjas magyar énekesnek adományozott. Az idei díjazás fővédnöke Balog Zoltán, református püspök, a 2020. év díjazottja volt.

A díjakat olyan személyek kaphatják, akik kiemelkedő és példamutató tevékenységük révén korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak. A Magyar Batthyány Alapítvány felkérésére a 7 fős Bíráló Bizottság áttekintette a beérkezett jelöléseket, és megtette javaslatát a Kuratórium felé. Idén a Bizottság Kónya Imrét és Bogyay Katalint javasolta díjazásra, melyet az Alapítvány Kuratóriuma elfogadott.

Kónya Imre az Ellenzéki Kerekasztal létrehozásának kezdeményezője, a szabadon választott országgyűlés első ciklusában parlamenti frakcióvezető, majd belügyminiszter a díjjal kapcsolatban így fogalmazott: „Eszmélésem óta arra gondoltam, hogy valami többet kellene tennem, mint ami családomnak, szűkebb környezetemnek jó. Már nagyon korán a nemzetben találtam meg azt a közösséget, amiért tenni lehet, amiért tenni érdemes.”

Bogyay Katalin, nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, Magyarország korábbi ENSZ és UNESCO állandó képviselője, az UNESCO 36. Közgyűlésének elnöke, a londoni Magyar Kulturális Központ alapítófőigazgatója, író, diplomata édesapja nagyon erős útravalóját idézte, melynek nyomán könnyű volt megfogalmaznia, mit jelent a köz szolgálata: „Én esküt tettem arra, hogy az embereket szolgálom és segítem.”

A Magyar Batthyány Alapítvány a díjakat a Batthyány Tematikus Hét keretében adta át Budapesten, október 6-án a Batthyány-örökmécsesnél.

További információ: www.batthyany.hu

 

 

 

Megosztom