Add Tovább! – Legyél Te is elsősegélynyújtó önkéntes!


 

 

 

 

 

 

Idén is elindult a Hősképző, a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtást népszerűsítő programja, melynek kiemelt eseménye a 49. Országos Elsősegélynyújtó Verseny.

A Magyar Vöröskereszt idén is elindította Hősképző kampányát, amelynek keretében november végéig a szervezet munkatársai és önkéntesei országszerte az elsősegélynyújtást népszerűsítő és oktató ingyenes foglalkozásokra várják az érdeklődőket. A kampány egyik kiemelt eseménye a 49. Országos Elsősegélynyújtó Verseny volt, amelyet a hétvégén rendeztek Békéscsabán.

Idén alaikuselsősegélynyújtóksokrétűközösségépítő munkájának bemutatása áll a kampány középpontjában.
A Hősképző programokra jelentkezők hasznos, gyakorlati tudásra tehetnek szert, amelyek során a mindennapi életben előforduló rosszullétek és kisebb balesetek szakszerű ellátásába nyerhetnek bepillantást.
Egerben és Gyöngyösön középiskolai foglalkozásokon választja ki a jövő évi Hősképző programokon segítő önkénteseket a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete. A vállalkozó kedvű fiatalok felkészítése többnapos elsősegélynyújtó táborban folytatódik majd.
Püspökladányban a városi sportnapon az egészséges életmód népszerűsítésében is részt vesznek a vöröskeresztesek, Pest megyében pedig folytatódik a legkisebbeknek szóló Játszótéri Hősök bemutató sorozat.

A program minden megyében megvalósul. A pontos helyszínekről és időpontokról a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteinél vagy a www.voroskereszt.hu oldalon érdeklődhetnek a jelentkezők.
A kampány minden hónapban más-más világnaphoz kapcsolódó aktuális üzenettel igyekszik felhívni a médiumok és a lakosság figyelmét az elsősegélynyújtás fontosságára.

Szeptember 11. – az Elsősegélynyújtás Világnapján azokra a pedagógusokra, egészségügyi dolgozókra és kortárs oktatókra hívják föl a figyelmet, akik országszerte az elsősegélynyújtás oktatásában segítik önkéntesként a szervezet munkáját.

Október 16. – az Újraélesztés Világnapján köszöntjük az elsősegélynyújtó szolgálatot vállaló önkénteseket, akik a tömegrendezvényeken, munkahelyeken, a határállomásokon vagy a vízpartokon segítik a hatóságok és az Országos Mentőszolgálat munkáját.

Novemberben 27. – a Magyar Véradók Napján az imitátorok titokzatos munkájába nyújtunk bepillantást, akik a véradókhoz hasonlóan a saját testükkel segítenek az elsősegélynyújtó ismeretek gyakorlati elmélyítésében a versenyeken, lakossági bemutatókon és a hivatásos mentőszervezetek számára szervezett gyakorlatokon.

49. Országos Elsősegélynyújtó Verseny

A Magyar Vöröskereszt szeptember 11-én, Elsősegélynyújtás Világnapján szervezte meg a 49. Országos Elsősegélynyújtó Versenyét Békéscsabán. A felmenő rendszerű verseny országos döntőjén 250 fiatal mérte össze a tudását. A program idén is a szervezet Hősképző kampányának kiemelt eseménye.
A döntő reggelén 39 csapat gyűlt össze Békéscsaba egyik legszebb pontján, a Szent István téren. Innen indultak a belvárosban kialakított mintegy 5 kilométeres körpálya állomásaihoz, amely 7 gyakorlati, 7 pihenő, 1 szakmai elméleti és 1 vöröskeresztes elméleti állomásból állt össze.
A verseny ideje alatt bárki megtekinthette azokat a helyszíneket, ahol képzett imitátorok által eljátszott valósághű sérüléseket kellett ellátniuk a versenyzőknek. Az elvégzett szakmai munkát az Országos Mentőszolgálat szakemberei értékelték.
Ezen kívül véradással, elsősegélynyújtó játszóházzal és mentőmotor bemutatóval várták a családokat a szervezők a Csaba Center Bevásárlóközpontban.
A gyermek, az ifjúsági és a felnőtt kategória legjobbjai között idén – a korábbi gyakorlathoz visszatérve – első, második és harmadik helyezést osztottak ki. A maximálisan elérhető pontszám 998 pont volt.

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt egy év kényszerű kihagyás után szervezte meg a nagyszabású
döntőt, melynek házigazdája a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete volt. A tavaszi online fordulót követően Békéscsabán gyűltek össze az ország legjobb elsősegélynyújtói, hogy összemérjék tudásukat. A Hősképző kampány keretében az esemény szó szerint az utcára vitte az elsősegélynyújtás fontosságának üzenetét.
A díjakat a záróünnepség keretén belül vehették át a csapatok a CsabaParkban. Gratulálunk a verseny minden résztvevőjének!

Gyermek kategória:
1. Tarnamérai Életmentők – Heves megye (897 pont)
2. Szürkefarkasok – Borsod-Abaúj-Zemplén megye (882 pont)
3. Minimanók – Pest megye (854 pont)
Ifjúsági kategória:
Felnőtt kategória:
1. Hős5ös – Komárom-Esztergom megye (915 pont)
2. AndrássyShock – Békés megye (909 pont)
3. AORTÁK – Vas megye (891 pont)
1. OldBoly – Vas megye (901 pont)
2. Thermo Fisher Scientific Budapest – Budapest főváros (841 pont)
3. Eü. Maffia – Békés megye (825 pont)

Megosztom