A Magyar Vöröskereszt önkéntesei is részt vesznek a COVID szűrésekben

 

 A Magyar Vöröskereszt az elejétől fogva bekapcsolódott a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Mentőszolgálat nagyszabású programjába, amelynek keretében az elmúlt napokban összesen hat helyszínen végeztek lakossági koronavírus szűrést.

 

Az erre a célra létrehozott különleges szűrőpontok a Fővárosban négy helyen (Óbuda, Csepel, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér parkolója és a Hungexpo), valamint Cegléden és Vácott várták a háziorvosi irányításra érkező pácienseket. A vöröskeresztes önkéntesek a hatóságokat támogatva, előzetes felkészítés után a mintavételezésben vettek részt, és a járványügyi előírások, valamint védőöltözet alkalmazása mellet a COVID gyorstesztek felvételében és adminisztrációjában segítettek.

Csütörtöktől-vasárnapig összesen több mint 60 önkéntes teljesített szolgálatot 7-8 órás műszakokban a szűrőpontokon.  Komárom-Esztergom megyében a helyi önkéntesek mobil mintavételi egységekkel segítik a tesztelést, ezzel a lakcímükre kiszállva több pácienst érnek el, lényegesen gyorsabban.   A hétvégi sikeres akció után, a humanitárius szervezet önkéntesei segítségével folytatja a tevékenységeket a COVID szűréseken, amelyhez további önkéntesek jelentkezését várják.

Nem ez az egyetlen terület, ahol a Magyar Vöröskereszt az Országos Mentőszolgálatot segíti. A tavaszi sikeres együttműködést követően, október 1-tól ismét vöröskeresztes önkéntesek támogatják az Országos Mentőszolgálat Központi Irányító csoportját annak a diszpécserszolgálatnak a folytatásával, melynek keretében többek között a PCR tesztelések időpontjait egyeztetik telefonon a betegekkel. A Magyar Vöröskereszt honlapján folyamatosan zajlik az önkéntesek toborzása a feladatra.

 

Megosztom