A kávé felhasználása az ünnepi menüben

A jó minőségű kávé, a különféle kávés italok nem csak tökéletes kísérői lehet egy szép ívű karácsonyi vacsorának, illetve egy-egy desszertnek, hanem a kávé magában az ünnepi fogásainkban is megjelenhet, számos formában.

A kávé fogásokba történő komponálása természetesen a desszerteknél a legegyszerűbb, a mindenki által kedvelt tiramisu elképzelhetetlen lenne az olasz eszpresszó nélkül. A lefőtt kávéval számtalan krém és tészta gazdagítható, de más módon is belecsempészhetjük a desszertjeinkbe a kávé kedvelt ízét.

Jó módszer lehet a finomra őrölt kávé liszthez való adása, ezzel nagyon kellemes, finoman átható íz érhető el. Nem kell nagy mennyiséget őrölni, csupán arra érdemes figyelni, hogy minél finomabb szemcseméretű kávéval dolgozzunk. Ugyancsak jó megoldás a teljes kávészemek tejben, tejszínben történő felfőzése, ilyenkor a folyadék veszi át a kávé aromáit.

A kávé fűszerként húsoknál, különféle zöldségeknél is alkalmazható. A húsokat száraz vagy nedves kávés pácba is tehetjük. A grillezni szánt húsok fűszerezését szintén feldobhatjuk egy kis őrölt kávéval, ezzel tovább fokozva a fogás füstös ízvilágát.

Nem csak húsokhoz, hanem zöldségekhez is felhasználható a kávé. Jó ízesítője a grillezett vagy sütőben sült zöldségeknek, de meglepően izgalmas eredmény érhető el azzal is, ha a batátapürét vagy a klasszikus krumplipürét – a megszokott szerecsendió vagy fehér bors helyett vagy mellett – a krumpli összetörésekor egy kevés frissen főtt kávéval bolondítjuk meg.

Dallmayr Prodomo felfújt

Hozzávalók 6 nagy csészéhez:

200 gramm vaj

200 ml tejszín

200 gramm cukor

300 gramm finomliszt

10 gramm kukoricakeményítő

50 gramm Dallmayr prodomo szemeskávé

30 ml eszpresszó kávé

5 db tojás (szétválasztva)

1/2 rúd vanília kikapart magja

1/2 db bio citrom reszelt héja

1/2 db bio narancs reszelt héja

1-2 evőkanál holland kakaópor

1 csipetnyi só

porcukor (díszítésnek)

Elkészítés:
A tejszínt felmelegítjük, hozzáadjuk a kávészemeket, 10 percig lassú tűzön főzzük, majd félrehúzzuk, hagyjuk kihűlni, végül a tejszínt leszűrjük, a kávészemeket kidobjuk. A vajat 80 gramm cukorral habosra keverjük , egyenként hozzáadjuk az 5 tojássárgáját és tovább habosítjuk. A kihűlt kávéesszenciát, a finomlisztet és az étkezési keményítőt felváltva, kis adagonként belekeverjük a vajas masszába, végül hozzáadjuk a vanília kikapart magjait, a citrom és a narancs lereszelt héját.

Az 5 tojásfehérjét a maradék cukorral és egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és a habot lazán, óvatosan beleforgatjuk a vajas-lisztes masszába, vigyázva, hogy ne nagyon törjük össze. A tésztát két részre osztjuk, egy nagyobb részre, ez lesz a kakaós-kávés rész és egy kisebb részre, ez marad világos színű.

A nagyobbik részbe belekeverünk 1-2 evőkanál kakaóport és beleöntjük a 30 ml Dallmayr Prodomo kávéból főzött eszpresszó kávét.

A kakaós-kávés tésztát elosztjuk 6 cappuccinós csészében vagy felfújt sütőformában, a világos tésztát a tetejére kanalazzuk, vagy mindkettőt habzsákkal nyomjuk a formákba. A csészéket egy tepsibe ültetjük, majd azt a 160 °C-ra előmelegített, légkeverésre állított sütőbe toljuk, ahol a süteményeket 25 – 30 percig sütjük, majd hagyjuk kissé lehűlni, és még melegen tálaljuk. Tetejére porcukrot szórhatunk.

Dallmayr-történelem

A cég gyökerei valójában 1700 körül kezdődnek, amikor egy Christian Reitter nevű müncheni kereskedő üzletet kezdett működtetni a leendő Dallmayr-rel helyén, amely innentől folyamatosan üzemelt, egészen addig, amíg a névadó Alois Dallmayr 1870-ben át nem vette a kereskedést.

A céget (az épületet és benne az üzletet) Alois 25 év után eladta Anton Randlkofernek, akinek korai halála után annak özvegye, Therese vett át, és irányított nagy sikerrel. Üzleti érzékének és a társadalmi kapcsolatok kialakításában mutatott tehetségének köszönhetően a Dallmayr csemegeüzlet  a bajor királyi beszállító lett, és Európa egyik legjobb csemegeüzletévé vált, amivel elnyerte annak lehetőségét, hogy a bajor királyi házon kívül másik 14 európai uralkodói udvarnak szállíthasson.

Az üzlet megállíthatatlanul fejlődött, nem csak a partnerek mibenléte és számossága volt szemkápráztató, hanem a müncheni üzlet is egyre impozánsabb lett. Therese képességei azonban nem csak a hálózatépítésben mutatkoztak meg, hanem számos szokatlan innovációt hajtott végre: ő volt az első, aki banánt importált Németországba, valamint mangót és licsit rendelt Kínából.

1912-re az eredeti üzlet duplája nőtt, fényreklámok hirdették a Dallmayr márkát és a cég közel 70 alkalmazottat foglalkoztatott.

A sikert azonban beárnyékolta a világháború és az azt követő világégés, a luxuscikkek piaca összezsugorodott. Éppen ezért Randlkoferék újabb irányba nyitottak, Hermann Randlkofer döntése alapján a kávékereskedelem mellett döntöttek.

1933-ban, az akkor még csak 19 éves Kornad Werner Wille brémai kávészakértő teremtette meg az alapokat, létrehozta a kávéra szakosodott részleget a Dallmayr-en belül, amely először csupán a csemegeüzlet egy külön részlegének indult. Wille maga vásárolta meg a nyers kávét, amit az ő felügyelete alatt pörköltek. Ekkor született meg a Dallmayr Kaffee.

Wille hamarosan jóval több lett, mint a cég kávészakértője, a háború utáni lesújtó állapotokból Wille és Randlkofer együttesen húzták ki a céget, az 50-es évekre nem csak az üzlet portálja újult meg, hanem újra szárnyalni kezdett a csemegeüzlet és a kávéértékesítés is.

A fejlesztések azonban nem álltak le, a Dallmayr a német piacon elsőként reagált a piaci igényekre, beszállítójává vált a BMW-nek, aki Amerikából behozott kávéautomatákat helyezett el alkalmazottai kiszolgálására. Ma már több mint 40 000 Dallmayr automata található Németországban, Svájcban, Ausztriában és Kelet-Európában.

A vállalat fejlődése azóta is töretlen. A Randlkofer és Wille leszármazottak által közösen vezetett cég a fejlesztések mellett a bővítésre is gondolt. 2006-ban az egykori csemegeüzlet rekonstrukciója idején létrehozták a Dallmayr éttermet, valamint megnyitott a Café-Bistro Dallmayr. Amit 2014-ben a Dallmayr Akadémia követett.

Megosztom