Növényekkel a női bajok ellen

A  menstruációs  zavarok,  hormonproblémák,  altesti gyulladások sokszor fájdalmas tüneteit hatékonyan enyhíthetik az Isten patikájában található gyógynövények. A palástfű, a fagyöngy vagy éppen a pásztortáska sikerrel veszi fel a harcot a betegségek ellen.

Hormonzavar

A mindennapi stressz, a rendszertelen étkezés, a gyógyszerek, a környezetben található vegyszerek könnyen felboríthatják a hormonháztartás kényes egyensúlyát. Ezek a zavarok változatos tünetekkel, túlzott szőrnövekedéssel, pattanások megjelenésével, menstruációs problémákkal jelentkezhetnek.
Palástfű ősidők óta használatos a palást-fű női bántalmak ellen. Ajánlható megelőzésképpen is. Csészénként egy púpozott kiskanál palástfüvet leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük. Naponta 2-4 csészényit kortyoljunk el belőle.
Árvacsalán Fehér vagy sárga árvacsalánból csészénként egy púpozott kiskanálnyit forrázzunk le. Fél perc múlva leszűrjük. Napi 2-4 csésze az ajánlható adag.

A változás kora (klimax)

A változás a nő 45-50. életéve táján kezdődik. A peteérés lassan megszűnik, s vele együtt a havivérzés, beáll az úgynevezett menopauza. Ha pár hónapos kimaradás után ismét vérzés következik be, az nem mindig menstruációt jelent. Előfordulhat, hogy ez a vérzés a méh megbetegedésének tünete. Gyakran már a menstruáció teljes megszűnte előtt fordulnak elő különféle panaszok. Ezeket a petefészek-tevékenység befejeződése, a női nemi hormon (ösztrogén) hiánya idézi elő. A szervezetnek ehhez az állapothoz lassan kell hozzászoknia. Ilyenkor panaszkodnak a nők hőhullámokról, kedélyhullámzásról, amely ideges feszültséget, néha sírógörcsöt és ok nélküli levertséget okoz. A következőkben felsorolt gyógynövények enyhítik az átmenet nehézségeit.
Pásztortáska A változás éveiben ajánlatos rendszeres pásztortáskakúrát tartani. Négy héten át igyunk meg napi két csésze pásztortáskateát. Csészénként egy púpozott kiskanál szárítmányt forrázzunk le, fél perc múlva leszűrjük és apránként fogyasztjuk el. Ezután három hét kihagyás, majd ismét négyhetes kúra következik.
Fagyöngy Egy púpozott kiskanál bogyóitól megfosztott leveles szárat egy csésze hideg vízben 12 óra hosszat áztatunk. A kivonatot ezután fölmelegítjük és leszűrjük. Egész napra elosztva 3 csészényi fogyasztható belőle.
Cickafark Csészénként egy púpos kanál cickafarkat leforrázunk, fél perc múlva le-szűrjük. Napi adagja 2–3 csésze, kortyonként fogyasztva. Kiegészíti a teát hetente egy ülőfürdő. 10 dkg cickafarkat

Vérszegénység

A vérszegénység nem az erekben keringő vér mennyiségének csökkenését jelenti, hanem vagy a vörösvérsejtekét, vagy ezek festékanyagáét. A fiatal lányok régebben vérszegénységnek tulajdonított sápkórját a vashiány okozta. A vérszegénység külső jele a bőr és a nyálkahártyák (ajak, száj, szemkötőhártya) feltűnő sápadtsága. A vérszegény ember könnyen fárad, ingerlékeny, nehezen összpontosít, és rosszul alszik. Okozhatja a vérszegénységet a huzamos vérveszteség (erős havivérzés vagy aranyér) és a vashiány. A vas a vörösvérsejtek színanyagának fontos alkotóeleme. Ha nem áll rendelkezésre, akkor a csontvelőben akadozik a vérképzés. A vashiány ismét visszavezethető a vérveszteségre, illetve a vashiányos táplálkozásra, esetleg a vasfelszívódás zavarára a gyomorban és a bélben. A baj okát kiderítendő mindenképpen orvoshoz kell fordulni.
Csalán Vérképző tulajdonságánál fogva a csalán a vérszegénység egyik kitűnő gyógyszere. Csészénként egy púpozott kanál csalánt leforrázunk. Fél perc múlva leszűrjük. Napi adagja négy csésze is lehet.
Palástfű Csészénként egy púpozott kanálnyit leforrázunk. Fél perc állás után leszűrjük. Naponta 3 csészényit kortyolgatunk el belőle.

Zavarok a ciklusban

A menstruáció zavara kimaradozó, rendszertelen, túl gyenge vagy túl erős vérzésben nyilvánul meg. Gyakran szokatlanul erős fájdalom kíséri a vérzést. Néha rövidebb a havivérzés, előtte és alatta általános rossz közérzet, hátfájás, hányinger és heves szívdobogás fordul elő. Az okok sokrétűek. Lelki okok is kiválthatják (főleg fiatal lányoknál), nemkülönben stressz, időváltozás, hormonzavar, esetleg altesti rák. Az okok felderítésére azonban feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Megeshet ugyanis, hogy veszélyes betegség húzódik meg mögötte.
Pásztortáska teája kitűnő szer az erős vérzések csillapítására. A ciklus előtt 8–10 nappal kell a kúrát megkezdeni, s a vérzés bekövetkeztéig naponta két csésze teát meginni. Csészénként egy tetézett kanál pásztortáskát forrázunk le, tíz perc múlva leszűrjük és elkortyolgatjuk. Alkalmas ez a tea a serdülőkori menstruációs zavarok elhárítására is.
Kamilla A sokoldalú kamilla a menstruációs rendellenességek, a vérzés kimaradása ellen is segítséget nyújt. Csészénként egy tetézett kiskanálnyit leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük. Naponta 2-3 csésze teát kortyolgatunk el.
Fagyöngy A szív- és keringési zavarok ellen hatásos fagyöngy menstruációs rendellenességek enyhítésére is beválik. Egy púpozott kiskanál bogyóitól megfosztott leveles szárat 12 óráig egy csésze hideg vízben áztatunk. Utána leszűrjük, a levet fölmelegítjük és naponta két-három csészével fogyasztunk belőle kortyonként.
Cickafark A vérzés kimaradása és serdülőkori rendellenességek esetén tanácsos reggelente egy csésze cickafarkteát éhgyomorra elfogyasztani. Csészénként egy tetézett kanálnyi cickafarkot leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük, és kortyonként isszuk.
Kakukkfű A ciklusban előforduló rendellenességeket küszöbölheti ki. Csészénként egy tetézett kanálnyit leforrázunk, fél percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi adagja kétcsészényi, kortyonként fogyasztva.
Orbáncfű A serdülőkorban gyakori rendellenességek a ciklusban jól kezelhetők orbáncfűvel. Csészénként egy púpozott kis-kanál orbáncfüvet leforrázunk. Fél perc állás után leszűrjük, és apránként elkortyoljuk. Napi adagja két csésze.

Petefészek-gyulladás

A gyulladásokkal védekezik a szervezet a szövetek – kórokozók által előidézett – károsodása ellen. Rendszerint a hüvelyen keresztül hatol fel a fertőzés, különösen a havivérzés, a művi vetélés, vagy a gyermekágy során. Először erős, többnyire gennyes folyás és tompa altesti fájdalom jelentkezik. Gyakran kíséri láz és hidegrázás. Ehhez járulhat nyomásérzet az alhas táján, puffadás, vérzési rendellenességek. A tünetek megjelenésekor nyomban nőgyógyászhoz kell fordulni. A gyulladás következménye ugyanis a petevezeték elzáródása révén könnyen lehet méhen kívüli terhesség vagy meddőség.
Palástfű Csészénként egy tetézett kiskanálnyit leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük. 2-4 csészényit kortyolunk el naponta. Cickafark-ülőfürdő Petefészek-gyulladás esetén olykor egyetlen cickafark-ülőfürdő is segíthet. Tűrőképességtől függően javasolható hetente háromszori, vagy akár mindennapi alkalmazása. Az egész növény felhasználásával 100 g-nyit áztatunk be 12 órára egy 5 literes vödör hideg vízbe. Utána a levet fölmelegítjük, s a fürdővízhez adjuk. Csak annyira teljen meg a kád, hogy a vesetájat ellepje a víz. 20 perc fürdő után megtörölközni nem kell, ehelyett fürdőköpenybe burkolva kell még egy óráig izzadni az ágyban.
Zsurlóborogatás Erős fájdalmak esetén egy zsurlódunsztkötés ajánlható. Egy szitába két marék zsurlót teszünk, s a szitát forrásban levő vízzel telt fazék fölé akasztjuk. A növény ne merüljön bele a vízbe, elég, ha a felszálló gőzök átpárolják, fölforrósítják. Ezután borítsuk ki tiszta lenvászonra, és ezzel borogassuk a fájós testrészt. A borogatást rögzítsük meleg kendővel. A beteg feküdjék ágyba, és addig maradjon ott, míg ki nem hűl a borogatás.

Megosztom