Miért köhög ez a gyerek?

A leghétköznapibb betegség télvíz idején a nátha, rosszabb esetben az influenza. Az ilyen légúti fertőzéseknek súlyos szövődményei lehetnek, egy egyszerű náthának akár tüdőgyulladás is lehet a vége, de ráterjedhet a melléküregekre is…

Az elhúzódó köhögésnek számtalan oka lehet, ám az egyik leggyakoribb az orrmelléküreggyulladás, melynek az elhúzódó náthák, köhögések fenntartásában jelentős szerepe van. Az orr a felső légutak legfelső szakasza. Hármas funkciója a belélegzett levegő felmelegítése, párásítása és tisztítása. Ha valami gátolja az orrlégzést, a garat kiszárad, és gyakoriak lesznek a garat- és gégehurutok, ráadásul az alsó légutak is könnyebben fertőződhetnek.

 
Ha begyullad az orrüreg…

Az orrmelléküregek az orrfőüreg két oldalán elhelyezkedő, nyálkahártyával bélelt páros üregek, amelyek közvetlenül vagy közvetve az orrfőüregbe nyílnak. Belégzéskor levegővel öblítődnek át, ám ennek akadályoztatása esetén könnyen és gyorsan kialakulhat bennük a gyulladás. Négy pár melléküregünk van: az arcüreg és a rostasejtek már csecsemőkorban jól fejlettek, míg a homloküreg és az iköböl 6-10 éves kor körül alakul ki, ezért ezek megbetegedéseivel legkorábban csak az iskoláskorban kell számolni. Amikor az orrnyálkahártya a nátha során gyulladásba kerül, erősen vérbővé válik és megduzzad. Nem csupán az orr dugul el, hanem a melléküregek kivezető nyílásainak szájadéka is elzáródhat. A bennük termelődött nyák így nem tud eltávozni, pang, és előbb vagy utóbb felülfertőződik. Ez pedig egy ördögi kört indít el… Kialakul a melléküreg heveny gyulladása, amelynek jelei a tompa teltségérzettől a köhögésen át a lüktető fájdalomig terjednek.
A mindennapi gyakorlatban leggyakoribb az arcüreggyulladás. Természetes kivezető nyílása az üreg tetején található, ez pedig előnytelen helyzetet teremt a váladék kiürülése szempontjából, és nagyban hozzájárulhat az arcüreg gyulladásainak relatíve gyakoribb megjelenéséhez.

Tünetek és kezelések

Az orrmelléküregek gyulladásainak legáltalánosabb tünete a köhögés, amely kiegészülhet nyákos, majd gennyes orrváladékozással, orrdugulással, de társulhat hozzá hőemelkedés, fejfájás, és kialakulhat szövődményes középfülgyulladás is. Különösen gyakori kisgyermekkorban az arcüreggyulladás hörghuruttal szövődése. Ez makacs köhögéssel, és köhögés közben gennyes köpet távozásával jár.
Kezelésére nagyon jó hatásúak a kevert orrcseppek, amelyek orrnyálkahártya-lohasztó, gyulladáscsökkentő és antibiotikum tartalmuknál fogva hatékonyan biztosítják a megbetegedett orr-és a melléküregek nyálkahártyájának gyógyulását. Hasznos a helyi meleg kezelés, infralámpa alkalmazása is. Hőemelkedés vagy elhúzódó kórlefolyás esetén antibiotikumok alkalmazása lehet szükséges. Az arcüreggyulladás teljes gyógyulása megfelelő kezelés mellett is igénybe vesz minimum 1-2 hetet. Amennyiben az orrmelléküreggyulladáshoz komolyabb hörghurut, esetleg tüdőgyulladás is társul, szükségessé válhat az arcüregöblítés is. Ezt a beavatkozást kisebb gyermekeknél altatásban, nagyobbaknál helyi érzéstelenítésben végzik. Az eljárás során az orvos egy vékony, üreges tût szúr be az orr felől az arcüregbe, és ezen keresztül kimossa az arcüregben felgyülemlett gennyes váladékot. A kezelésnek köszönhetően a gyógyulás folyamata nagyban felgyorsul.
Sokakban él az a tévhit, hogy akinek egyszer ki kellett öblíteni az arcüregét, annak máskor is könnyen szükségessé válhat. Ez azonban nem így van, hiszen az eljárás során beszúrt csatorna éppúgy összenő, mint például a bőrbe szúrt injekció helye. Nem az öblítés hajlamosít a későbbi ismétlődő arcüreggyulladásra, hanem az eleve meglévő hajlam. Az orrmandula túltengése, orrsövényferdülés, orrpolip, allergiás nátha az orrlégzést nehezítő elváltozások, ezáltal erősen hajlamosítanak az orrmelléküreggyulladások kialakulására. Refluxbetegség, immunológiai betegségek, nagyobb gyermekeknél, felnőtteknél lappangó fogászati gyulladások, valamint az orrmelléküregek fejlődési rendellenességei is elősegítik a melléküregek gyulladásainak kialakulását.
Szükséges a megfelelő orrlégzés helyreállítása a gyógyuláshoz. Ezért a megnagyobbodott orrmandula, az orrpolipok eltávolítása, valamint az orrsövény kiegyenesítése nélkül nem érhető el tartós javulás.

Lehetséges szövődmények

Az orrmelléküreg-gyulladásnál, hasonlóan a többi fertőzéses megbetegedéshez, számolni kell a szövődmények kialakulásának veszélyével. Csecsemő- és kisdedkorban viszonylag gyakori az úgynevezett rostasejtek gyulladása. A rostasejteket a szemüregtől csak egy papírvékony csontlemez választja el, amely helyenként hiányos lehet.
A rostasejtekről így a gyulladás, közvetlenül vagy az erek útján, könnyen átterjedhet a szemüregre is. Ennek a folyamatnak a tünete a felső szemhéj vizenyős duzzanata és vérbősége, a magas láz és a gennyes orrfolyás. Az arcüreg még időben elvégzett átöblítésével és a megfelelő antibiotikumok alkalmazásával ez a megbetegedés megelőzhető és jól gyógyítható. Amikor azonban a szemüregben a tályogos beolvadás már bekövetkezett, a gennygyülemet endoszkópos úton vagy külső feltárásból kell lebocsátani, hogy a gyógyulást elérjük, és
megelőzzük az olyan, még súlyosabb komplikációk kialakulását, mint például a vakság vagy az agytrombózis.    

Ritkán, de előfordul: homloküreg-gyulladás
A homloküreg-gyulladásra általában többször gyanakodnak, mint ahányszor ténylegesen előfordul, mert a heveny felső légúti hurut a homloküreg érintettsége nélkül is gyakran okoz homloktáji, szem környéki fejfájást.
A gyulladt homloküreget azonban ritkán kell kezelni. Az alatta lévő rostasejtek és az arcüreg gyulladásának meggyógyítása többnyire elegendő a homloküregi folyamat rendeződéséhez. Ennek ellenére a homloküreg-gyulladás nagy körültekintést igényel a koponyaüreg közelsége miatt, főleg régebben, kezeletlen esetekben súlyos szövődmények fordultak elő.
 

Megosztom