Házi megoldások, minden esetre

Fejfájás? Alvásproblémák? Mielőtt a gyógyszertárba szaladnánk, érdemes körülnézni otthon, hiszen a konyhában vagy a fürdőszobában számos házi megoldást találhatunk kisebb-nagyobb bajainkra.

A szemölcsök, bőrirritáció vagy éppen az afta rövid idő alatt is kialakulhat. Nem mindig van lehetőség és idő elszaladni az orvoshoz, gyakran gyors és hatékony megoldásra lehet szükség. Az otthon található eszközök, akár egy szigetelőszalag vagy éppen teafilter segíthet a tünetek gyors enyhítésében, a probléma megoldásában.

Háború a szemölccsel

Mivel a szemölcsöt okozó vírus a bőr felső rétegében él, az elhalt hámsejtek rendszeres eltávolításával meg lehet előzni a szemölcs kialakulását, hiszen a bőrdarabokkal együtt a vírus is távozik.
Ha már kialakult a szemölcs, célszerű ragtapasz helyett szigetelőszalaggal leragasztani, mivel utóbbinak rosszabb a légáteresztő képessége, így alatta gyorsabban elhal a szemölcsös bőrfelület, és könnyebben el lehet távolítani. Hat napig célszerű a bőrön hagyni a szigetelőszalagot, majd az eltávolítása után langyos vízzel 5-10 percig áztatni a szemölcsöt. Ezután habkő vagy reszelő segítségével már könnyen megszabadulhatunk a szemölcstől. Éjszakára fedetlenül kell hagyni a szemölcsös bőrrészt, majd, ha nem vált problémamentessé a terület, ismét rá kell ragasztani a szalagot, és megismételni a procedúrát, míg nem sikerül teljesen eltávolítani a beteg részt.

Fertőzés a körmön

Mi a hasonlóság a saláta és a köröm fertőzései között? Mindkettőre jó hatással van az ecet. De, míg a salátánál az ízére van jótékony hatással, addig a köröm bakteriális fertőzéseinél az antibakteriális hatása miatt használható. A körmön megjelenő zöldes elszíneződés jelzi a fertőzés jelenlétét. Egy pohár ecetet kell összekeverni három pohár vízzel, majd ebben kell áztatni a beteg körmöt körülbelül 10 percig minden nap, míg el nem múlik a körömről az elszíneződés, és egyúttal a fertőzés.

Bőrmentő ötletek

A kiszáradt szem gyulladását és a bőrirritációt sikerrel enyhítheti a lehűtött teafilter. A tea gyulladáscsökkentő hatású anyagokat tartalmaz, melyek csökkentik a gyulladt bőr duzzadtságát. Egyes tanulmányok szerint a zöld tea a legjobb erre a célra, ám a gyakorlatban a fekete tea ugyanolyan hatásosnak bizonyult.
A lehűtött teásfiltereket 15–30 percig érdemes a bőrön tartani, ám arra ügyelni kell, hogy sérült bőrfelületre vagy nyílt sebre semmiképp sem szabad addig alkalmazni, míg nem tisztítottuk meg a kezelendő területet megfelelően.

Segítség fejfájáskor

Ha valakire rátör a fejfájás, célszerű két csésze erős kávét meginnia. A kutatók ugyanis úgy találták, hogy a fejfájások 61 százalékában jelentősen csökkentette a tüneteket 200 milligramm koffein. Pont ennyi található a néhány csészényi kávéban. A koffein ugyanis kitágítja és ellazítja az ereket, ezáltal megszünteti az idegekre gyakorolt nyomásukat. Ha nagyon erős a fájdalom, hatékony lehet, ha a koffeint ibuprofen tartalmú gyógyszerrel kombináljuk. A gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és a koffein együtt gyorsan elmulasztja a fájdalmat.

Altató módszerek

Rettegés az álmatlan éjszakáktól? A kamillatea meghozhatja a várva várt édes álmokat. A kamilla megnyugtatja a szorongásért, aggódásért felelős agyi idegpályákat. Ez a lazító, szedáló hatás segít könnyebben álomba merülni. A megfelelő hatás eléréséhez két, de legfeljebb három csészével kell fogyasztani az illatos teából.

Háborgó gyomor

Ha az emésztési problémák rossz közérzetet, gyengeséget, émelygést okoznak, az egyik leghatásosabb gyógyír a gyömbérgyökér. A gyömbér olyan kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek ingerlik a szerotonin hormon receptorait. Ezek a receptorok befolyásolják ugyanis a belek érzékenységét. Rágcsáljunk el egy nagyjából három centiméteres gyömbér gyökérdarabot háromszor egy nap, hogy megnyugtassa a háborgó gyomrot. A sütéshez használt őrölt gyömbértől viszont nem árt tartózkodni, ha valakinek rossz az emésztése, mivel a gyömbérnek ez a formája irritálhatja a gyomrot.

Csodás sebgyógyulás

Ha elvágtuk a kezünket, és nincs kéznél sebtapasz, gyors megoldás lehet a ragasztó. Ha a seb szélei épek, nincs nagy felülete a sebnek, a ragasztó ugyanúgy működik, mint a folyékony sebtapaszok. Viszont, ha a sebszélek szakadozottak, semmiképp sem szabad ezt a módszert alkalmazni, mivel bonyolult és nehéz a két oldalt pontosan összeilleszteni. A ragasztó mindaddig megoldás lehet, míg sikerül sebtapaszt szerezni, de az is gyakori, hogy mire eltávolítjuk a ragasztót, a sebszélek már összeforrnak.

Feszülő mellek

A menstruációs ciklus során végbemenő hormonális ingadozások a nők nagy részénél a hónap valamelyik szakaszában feszülő, fájdalmas érzetet okoznak a mellben. Az érzékenység és a kellemetlen érzet enyhítésére praktikus a meleg vizes tömlő vagy a törölközőbe csavart jég. Mindenkinél más válik be, így célszerű kipróbálni mindkét módszert annak eldöntésére, hogy melyik a hatékonyabb.

Afta a szájban

A száj természetes pH-értékét könnyen felboríthatják a túl savas ételek. Például egy túlsózott hasábburgonya vagy túl sok diós sütemény fogyasztása után apró tályog, afta keletkezhet a száj nyálkahártyáján. A sérült rész fájdalmas, érzékeny lesz minden fűszeres ételre. A fájdalom elkerülésére, és a minél előbbi gyógyuláshoz semleges ételeket kell fogyasztani, illetve jó megoldás a mentolos szájvízzel történő öblögetés. Az antibakteriális, mentolos szájvizet 20 másodpercig kell a szájüregben tartani, majd kiköpni. Minden étkezés után célszerű fogat mosni, és ismételni az öblögetést. Az afta így pár nap alatt elmúlik, de nem árt vigyázni ezután sem a savas ételekkel, hiszen bármikor kiújulhat miattuk a kellemetlen probléma.

Korpás fejbőr

Ha már a korpásodás elleni sampon sem tünteti el a fehér pelyheket, próbáljuk ki az alábbi módszert: a sampont keverjük össze egy kis mentás szájvízzel. A szájöblítőben lévő borsmentaolaj ugyanis gombaölő hatású, így a korpát leggyakrabban okozó gombákat is hatékonyan pusztítja el. Ám arról mindenképpen meg kell győződni a használat előtt, hogy a hajmosáshoz használni kívánt szájvíz tartalmaz-e alkoholt.
A samponhoz csak az alkoholmentes változatot szabad keverni, mert az alkohol csak még jobban kiszárítaná a fejbőrt, és ez még több korpához vezet…

Megosztom