Nem mindegy, hogy mit (t)eszünk az egészségünkért!

Napjainkban különösen nagy szerepet kap a közbeszédben az elhí­zás témája. Sajnos jellemző elsődlegesen az érintettek hibáztatása helyzetükért, az életmódbeli és étkezési szokásaik elí­télése. Sokan nem tudják, hogy az elhí­zás lehet krónikus, illetve más betegségeknek az előjele, melyek számtalan okból gyökerezhetnek. A kóros elhí­zás többek között a cukorbetegség melegágya is lehet- erre hí­vja fel a figyelmet a 2020. március 4-i Elhí­zás Elleni Világnap.

Az OECD adatai alapján az európai országok közül Magyarországot kifejezetten érinti ez a probléma: a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhí­zott. Sajnos a társadalom többi tagja a túlsúlyos emberekről legtöbbször úgy gondolja, hogy ‘csupán’ nem megfelelő az életmódjuk vagy túl sokat esznek és lusták a rendszeres mozgáshoz. Az ilyen előí­téletek csak tovább nehezí­tik az érintettek életét és azt, hogy megtegyék az első lépéseket a testsúlyuk csökkentése felé. Kulcsfontosságú, hogy az elhí­zás problémájával küzdők merjenek foglalkozni a helyzettel, megértsék kialakulását, í­gy képesek legyenek csökkenteni az olyan betegségek kialakulásának kockázatát mint például a cukorbetegség vagy a szí­v- és érrendszeri megbetegedések, melyek a fennmaradó túlsúly nyomán megjelenhetnek. Az evési szokásokon túlmutat az elhí­zás jelensége, csakúgy, mint a krónikus betegségeké, eredhetnek genetikai, pszichológiai, szociokulturális gazdasági vagy környezeti okokból. Azonban kimutatták egészségügyi kockázatát – az elhí­zás szoros összefüggésben van a 2-es tí­pusú diabétesz kialakulásával. 

A cukorbetegséget nem csak a növekvő betegszámok miatt kell komolyan venni, hanem azért is mert ez a sokáig tünetet nem okozó kór, hatalmas károkat képes okozni a szervezetben. Igaz az 1-es tí­pusú cukorbetegséget a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet megelőzni, viszont a 2-es tí­pusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát csökkenthetjük testsúly-optimalizálással, rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással és stressz csökkentéssel. Amennyiben valakinél már kialakult a betegség utóbbi tí­pusa, az egészséges életmód, a rendszeres mozgás és a fogyás hozzájárulhat az életminőség javí­tásához, valamint a betegség kordában tartásához. Sokaknál azonban nem elég az ilyen jellegű odafigyelés, í­gy a betegek terápiás kezelésre szorulnak az optimális anyagcsere kontroll elérése érdekében. Az injekciós megoldások mellett ma már olyan innovatí­v készí­tmények is rendelkezésre állnak a cukorbetegek kezelésére, amiket akár vesebetegek is biztonságosan szedhetnek és elég naponta egyszer szájon át bevenni, nem szükséges napi szintű injekciós alkalmazás. A túlsúly és az elhí­zás rengeteg megbetegedés melegágya. Sosincs késő tenni ellene, hogy a plusz kilók ne nehezí­tsék meg minden napjainkat. A hangsúly a tudatosságon van, hogy ismerjük és kézben tartsuk saját egészségi állapotunkat.        

Megosztom