Új karácsony, régi lemez

Azért várjuk a karácsonyt, hogy végre egy kicsit elmerülhessünk a béke, a szeretet, a családi fészek melegséget adó hangulatában. A készülődés izgalma azonban könnyen átcsap valami egészen másba. A legtöbb családban évről évre ugyanazok a jelenetek zajlanak le: idegeskedés az ajándékok körül, veszekedések az ünnepi készülődés közepette, türelmetlenség… Mit tehetünk, hogy idén másképp legyen? Zádrovich Aliz í­rása

  1. 1. Ne kényszerből vegyünk ajándékokat!

Az ünneppel kapcsolatban van rajtunk egy jó adag társadalmi nyomás: karácsonykor illik mindenkit megajándékozni, aki közel áll hozzánk. Már ha arra gondolunk, mennyi embert kellene meglepnünk, görcsbe rándulhat a gyomrunk. „Úristen, mit vegyek XY kolléganőmnek? És a testvérem gyerekeinek?” Ha ilyen gondolataink vannak, jobb, ha el sem indulunk vásárolni, mert sem nekünk, sem a megajándékozottnak nem esik jól, ha kényszerből ajándékozunk. A pánikszerű vásárlás helyett í­rjuk össze időben, hogy egyáltalán kiknek szeretnénk ajándékot adni. Akkor tegyük ezt, amikor nyugodtak és frissek vagyunk. A listát vegyük elő reggelente vagy esténként, amikor van időnk és türelmünk ötletelni, és mindennap í­rjunk egy-egy ajándékötletet a nevek mellé. Ne erőltessük túl magunkat, csak azt í­rjuk le, ami eszünkbe jut. így ráhangolódhatunk a szeretteink szükségleteire, kitalálhatjuk, minek örülnének, és elkerülhetjük, hogy az utolsó pillanatban, illendőségből vegyünk nekik valamit.

  1. 2. Osszuk fel előre a feladatokat!

Az ünnep előtt rengeteg a tennivaló: fát vásárolni, belefaragni a tartóba, bevásárolni az ünnepi menühöz, takarí­tani, sütni-főzni, ajándékokat csomagolni… Ha nincs egy tervünk, hanem csak nekiesünk a feladatoknak, könnyen idegeskedés és veszekedés lehet a vége. Jó, ha már egy héttel karácsony előtt összeül a család, és megbeszéljük, ki mit vállal. Ha eloszlik a felelősség, és mindenki tudja, mi a dolga, elkerülhetjük az ünnepi káoszt, és szépen, nyugodtan, olajozottan elvégezheti ki-ki a saját feladatát. 

  1. 3. Ami nem megy, ne erőltessük!

Sok családban minden évben ugyanazok a konfliktusok jönnek elő karácsonykor. Valaki utál szaloncukrot kötözni, mégis mindig ő csinálja, vagy képtelen szépen feltenni az égősort, mégis újra és újra nekiveselkedik. Tanuljunk az előző évek tapasztalataiból, és ami visszatérő probléma volt, azon változtassunk: lehet, hogy egyszerűbb a megoldás, mint gondolnánk. 

  1. 4. Tisztázzuk, ki mit szeretne!

Abból is sok konfliktus adódhat, hogy a család egyes tagjai teljesen másképp képzelik el az ünnepet. Van, aki imád vendégeskedni, más inkább otthon kuckózna és filmeket nézne. Hogy mindenki jól érezze magát, jó, ha előre átbeszéljük az ünnepi menetrendet. így mindenki kí­vánságának teret tudunk adni, és nem az ünnepi asztalnál fogunk azon vitatkozni, hogy mikor mit csináljunk.

  1. 5. Ne felejtsünk el feltöltődni!

Az év végi hajrában a legutolsó dolog, ami eszünkbe jutna, a pihenés. Pedig ahhoz, hogy bí­rjuk a strapát, időnként még a leghúzósabb időszakokban is meg kell állnunk egy-egy pillanatra. Reggelente vagy esténként egy kis olvasás, filmnézés, közös séta csodákat tehet, és utána újult erővel vethetjük bele magunkat a feladatokba.

  1. 6. Ne akarjunk megfelelni!

Tönkreteheti az ünnepet, ha folyton akörül forognak a gondolataink, hogy mit kellene, illene csinálni. Melyik vidéki rokont kellene meglátogatni? Kiket kellene vendégségbe hí­vni? Ezen is segí­thet, ha már jó előre átbeszéljük családilag, mit szeretnénk szí­vből, és mi az, amit csak megfelelésből tennénk meg. Gondoljuk végig, megéri-e olyasmit csinálni, amit a hátunk közepére sem kí­vánunk csak azért, hogy mások ne sértődjenek meg. Beszéljük meg, mire mondunk igent, mire nemet, és hogyan tudunk őszintén, kedvesen, nem bántóan kommunikálni.  7. Adjuk fel a tökéletes ünnep mí­toszát! Bármennyire is igyekszünk, óhatatlanul előfordulhatnak kisebb-nagyobb összezörrenések, és ez í­gy van jól. Inkább az lenne a furcsa, ha minden tökéletesen klappolna, és semmilyen nehézség vagy akadály nem adódna. Nem baj, ha néha veszekszünk. Az okoz túl nagy feszültséget, ha él egy ideális kép a fejünkben a tökéletes ünnepről, és minden igyekezetünkkel azt próbáljuk rekonstruálni. Merjünk eltérni az ideálistól, a tökéletestől, kezeljük tudatosan az aktuálisan adódó problémákat, konfliktusokat, és hagyjuk, hogy az ünnep hangulata természetesen, belőlünk fakadóan alakuljon ki. 

Megosztom