Gyermekek világnapja

November 20-án ünnepeljük a Gyermekjogi Egyezmény életbe lépésének 30. évfordulóját. Az egyezményt 193 ország, köztük Magyarország is ratifikálta. A dokumentum biztosí­tja azon alapjogokat, amelyek minden gyermeket megilletnek szerte a földkerekségen. Tavaly ezen a napon világszerte a gyerekek jogaira hí­vták fel a figyelmet, az UNICEF szí­nébe, kékbe burkolózott több ismert épület az Empire State Buildingtől a Sydney-i Operaházig és gyerekek „vették át a hatalmat” a felnőttektől az élet számos pontján.

Idehaza az UNICEF Magyarország harmadik alkalommal rendezi meg a gyermekjogi világnap alkalmából a Gyerekhang kampányát. 2019-ben Ismét kékbe borulnak az ország neves épületei, sőt, idén először a szervezet egy ingyenes, mindenki számára nyí­lt eseményt is meghirdet a budapesti Akvárium Klubba. A Gyermekek világnapja eseményen beszélgetések, neves szakértők, a gyerekek ügye mellett elkötelezett sztárok, játszósarok, közösségi programok és expo várják az érdeklődőket.   Olyan fontos témák kerülnek többek között terí­tékre, mint az anyaság és a munka kapcsolata, a gyermekkori traumák, a pozití­v szülőség, a környezetvédelem, a gyermekjogok és az élménypedagógiai módszerek.

A látogatók szakértőktől tudhatják meg, miként védekezhetnek a gyerekeket érintő online bántalmazás ellen, hogyan érintheti a válás a gyerekeket, mire való az állatterápia és mi a jó gyerekkönyvek titka. A programok 10 órától 17 óráig tartanak, hasznos és tartalmas időtöltést kí­nálva mindenkinek, aki szülő, szülő szeretne lenni, vagy csak érdeklődik a gyermeket érintő témák iránt. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni itt lehet: https://unicef.hu/gyermekek-vilagnapja/ Az UNICEF Magyarország arra biztat minden vállalatot, vállalkozást, munkahelyi közösséget és intézményt, hogy a Gyermekek Világnapján – vagy az azt megelőző, követő hetekben – tartsa meg saját Gyerekhang programját. Hí­vják meg a kollégáik gyermekeit, vagy iskolások egy csoportját, és engedjék át nekik néhány órára az irányí­tást.

További információ itt:  https://unicef.hu/gyerekhang_cegeknek/

A JCDecaux felajánlásának köszönhetően ellepték a nagyobb városokat a gyermekjogi egyezményről, valamint azok cikkelyeiről szóló plakátok. A citylight plakátokat az ACG tervezte. Ezek célja, hogy a nagyközönség megismerkedjen a gyermekek jogaival, valamint felhí­vja arra a tényre is a figyelmet, hogy jelen pillanatban is 41 millió gyermek szorul azonnali segí­tségre a világban, sok millióan pedig nem élhetnek az egyezményben biztosí­tott olyan alapjogokkal sem mint például a tiszta ivóví­zhez és megfelelő élelmiszerhez való jog. Az UNICEF közel 38 millió gyermek számára kí­ván idén hozzáférést biztosí­tani a tiszta ivóví­zhez, 10 millió gyereket olt be kanyaró ellen, valamint segí­tséget nyújt 4,2 millió alultáplált gyereknek. Az UNICEF Magyarország a kampányidőszakban és azon túl is az unicef.hu/segitek oldalon gyűjti a támogatásokat a gyermekekért végzett munkájához.

Megosztom