Innen tudhatod, ha érzékeny vagy a tejcukorra

Előfordult már veled, hogy kellemetlenül érezted magad, miután megittál egy nagy bögre tejeskávét, vagy megettél egy tál tejbegrí­zt? Nem vagy egyedül!

„Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmadánál jelentkeznek gyomor-bélrendszeri tünetek tej- és tejtermékek fogyasztása esetén” – mondta Szűcs Zsuzsanna, dietetikus.
A tüneteket laktózérzékenység is okozhatja, és az AdeZ növényalapú italmárka felkérésére a dietetikus összegyűjtötte, mit kell róla tudni.

Mi a tejcukor- (vagyis laktóz) érzékenység?
A tejcukor emésztésének zavara az azt lebontó laktáz enzim hiányának vagy csökkent aktivitásának következménye. Jellemző tünetei a puffadás, a hasi fájdalom, a hasmenés. Gyakorisága 7-20 százalék körüli a világban, hazánkban a felnőtt lakosság majdnem harmadát érinti.

Hogyan mutatható ki?
íltalában laborteszttel diagnosztizálják. Emellett hasznos, ha táplálkozási naplót vezetsz: a legtöbb beteg a savanyí­tott tejtermékeket, tehéntúrót, sajtokat tolerálja, ezt azonban neked kell magadnak kitapasztalnod. Fontos, hogy ha arra gyanakszol, hogy laktózintoleranciád van, mindenképp fordulj háziorvoshoz, majd gasztroenterológus szakorvoshoz, az öndiagnózis veszélyes!

így egyél-igyál, ha laktózérzékeny vagy!
Mivel a tej és tejtermékek egyik legfontosabb tápanyaga a kalcium, í­gy teljes elhagyása az étrendből megfelelő pótlás nélkül hiányállapotot eredményez. Ezért – hacsak nem muszáj – a tejtermékeket ne zárd ki az életedből teljesen, csak arra törekedj, hogy ételeid laktóztartalma ne haladja meg a szervezeted által még befogadható mennyiséget. Választhatod a laktózmentes tejet és tejtermékeket, vagy azt, hogy laktáz enzim tartalmú rágótablettát veszel be, amikor tejet vagy tejes ételeket fogyasztasz. Emellett növényi italokkal is szí­nesí­theted az étrendedet. 

Tipp: A laktózszegény étrendben napi fél liter laktózmentes tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt elfogyasztani. És hasznos információ, hogy a tejhez képest kevesebb a savanyí­tott tejtermékek, a túró, a félkemény és a kemény sajtok tejcukortartalma. 

Megosztom