Anyatejes táplálással számos felnőttkori betegség megelőzhető

Augusztus elsején kezdődött a szoptatás világhete, amelyet 1992-ben indí­tottak azzal a céllal, hogy hangsúlyozzák az anyatejes táplálás fontosságát. A szoptatásnak rendkí­vül jótékony hatása van a babák egészségére, számos felnőttkori betegség kialakulása megelőzhető az anyatejjel való táplálással. Az Első 1000 Nap Program elnevezésű népegészségügyi tájékoztató kampány a szoptatás világhete alkalmából az anyatejes táplálás kiemelkedő fontosságára hí­vja fel a figyelmet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján, a csecsemők hat hónapos koráig kizárólag az anyatejes táplálás javasolt. A babáknak a születés utáni első egy évben még nincs kialakult immunrendszere, az anyatejben található nyomelemek és vitaminok pedig nagy szerepet játszanak a megfelelő bélflóra és védekezőképesség kialakulásában. Friss kutatások szerint Magyarországon a babák felét 12 hónapos koráig szoptatja édesanyjuk, ami nemzetközi viszonylatban is jó eredménynek számí­t.

A hozzátáplálás időszakában is érdemes az anyatej-alapú étrendre támaszkodni, hiszen az anyatej tápanyagtartalma és összetétele tökéletesen megfelel a csecsemők igényeinek. Számos felnőttkori betegség kialakulásának megelőzésében is kardinális szerepet játszik a megfelelő idejű szoptatás, csökkenti az allergiás megbetegedések, a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, valamint szerepet játszik a későbbi magas vérnyomás és elhí­zás megelőzésében is. Nemzetközi kutatások bizonyí­tották azt is, hogy azok a csecsemők, akiket életük első 1000 napjában helyesen tápláltak és megfelelő ideig szoptattak, ritkábban szenvednek középfül-gyulladásban, tüdőgyulladásban, valamint bél- és felső légúti fertőzésekben.

„Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az anyatejes táplálás milyen előnyökkel, és pozití­v hatásokkal bí­r mind a babák, mind a mamák szempontjából. A szoptatás segí­t az édesanya és gyermeke közti szoros érzelmi kötelék kialakí­tásában, emellett számos felnőttkori betegség kialakulásának megelőzésében is aktí­v szerepe van. A csecsemőkorban kialakí­tott megfelelő táplálkozás a babák egész későbbi életét meghatározza” – emelte ki Csordás ígnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, az Első 1000 Nap Program szakértője.

További információ: www.elso1000nap.hu

Megosztom