60 éves a Barbie baba

Barbie „szülőanyjának” egy amerikai üzletasszonyt, Ruth Handlert tartják.

A nő megfigyelte, hogy kislánya, Barbara előszeretettel öltözteti babáit felnőtt ruhákba. Akkoriban még a legtöbb baba kisgyerekeket ábrázolt, Ruth fejében azonban megszületett egy felnőtt változat ötlete, ám férje – aki a Mattel játékvállalat alapí­tója volt – ekkor még nem hitt benne. Európai útjuk során talált rá Ruth egy német játék babára, Bild Lillire, amely épp olyan volt, mint amit megálmodott. Hazatérve elkezdett dolgozni a baba dizájnján, a neve pedig a lánya után Barbie lett.

A baba 1959. március 9-én, az amerikai nemzetközi játékvásáron debütált, azóta ezt a napot tartják Barbie születésnapjának. Az első Barbie fekete-fehér zebracsí­kos úszódresszt hordott, a haját lófarokba kötötték, volt szőke és barna verzió is. Az első évben körülbelül 350 ezer darabot adtak el belőle.

A baba történetét több botrány is kí­sérte. Szaúd-Arábiában például betiltották, mert nem felelt meg az iszlám szellemiségnek. De lázadtak ellene az amerikai feministák is, hiszen Barbie mégiscsak a sekélyes buta szépség megtestesí­tője. Sok kritika érte amiatt is, hogy irreális alakjával a kislányoknál önértékelési és testképzavarokat okozhat, ami akár az anorexia kialakulásához is vezethet.

A gyártó azonban reagált a kor szellemére, és ma különböző szem-, haj- és bőrszí­nű darabokat is árulnak, de a legutóbbi hí­rek szerint az esélyegyenlőség jegyében hamarosan jönnek a kerekesszékes és lábprotézises babák is.

Megosztom