Iskolakezdés: sokat spórolunk rá, de még mindig megterhelő

Mí­g a családok negyede számára problémamentesen telik az iskolakezdés, minden harmadik szülő kifejezetten stresszesnek éli meg ezt az időszakot. A szülők számára az anyagi nehézségek, a diákok számára pedig a korán kelés okozza a legtöbb fejtörést – a viszontlátás öröme azonban szinte minden tanulót motivál.

A szeptemberi iskolakezdés minden család számára meghatározó időszak: amellett, hogy a beiskolázás gyakran igen magas költségekkel is járhat, számos szervezési feladat és fontos döntés hárul a szülőkre. Ennek ellenére a magyar családok negyede gondtalannak éli meg az iskolakezdés időszakát – derül ki a Tchibo Family friss, a napokban újraindult “Töltsd fel az Osztályperselyt!” promóciója alkalmából készí­tett reprezentatí­v kutatásából.

A végzős középiskolások szülei nehezebb helyzetben vannak

Bár a megkérdezett szülők harmada úgy véli, hogy nem okoz gondot számukra a beiskolázás, tí­zből négy szülőnek egyértelműen az iskolakezdés finanszí­rozása okozza a legnagyobb nehézséget: a 6-18 éves diákok szülei átlagosan 23 ezer forintot szánnak a beiskolázásra gyermekenként. A végzős középiskolások szülei számára a közelgő szalagavató és ballagás miatt az átlagosnál is nagyobb költségekkel kell számolni: az iskolakezdést követően az érintett családok közel 60 százalékának nem marad pénze nagyobb, sürgős kiadásokra. Minden harmadik család ugyanakkor időben elkezd spórolni erre az időszakra, í­gy számukra nem okoz jelentős anyagi terhet a gyermekek beiskolázása.

Osztálykirándulásra megy el a legtöbb extra osztálypénz

A kutatásból kiderült, hogy az osztálypénz havi összege kevés helyen haladja meg a 2000 forintot, ez azonban az évek előrehaladtával egyre ritkábbá válik – a középiskolás osztályok csaknem negyede nem szed rendszeresen osztálypénzt. A legtöbb családnak ezek az összegek nem okoznak nagyobb nehézséget, a végzős középiskolások szülei azonban ebben az esetben is nehezebb helyzetben vannak: 38 százalékuk érezhető havi kiadásnak érzi az osztálypénzt, 15 százalékuk számára pedig jelentős terhet jelent. Az osztálypénz jellemzően fedezi a legszükségesebb kiadásokat, azonban a szülők nagy része fizetett már plusz osztálypénzt, amelyet legtöbbször osztálykirándulásra, a pedagógusok ajándékára, valamint a ballagás és szalagavató költségeire költenek az osztályok.

Apró ajándékokkal tesszük szebbé a tanévkezdést

A tanév során a legtöbb családnak az anyagi gondok jelentik a legnagyobb stresszforrást, ezt azonban szorosan követi a korán kelés, a házi feladatok elkészí­tése és ellenőrzése, a tanulással járó nehézségek, valamint a gyermekek év közbeni megbetegedése. A diákok számára pedig szintén a korán kelés a vezető stresszforrás, azonban korcsoportonként más tényezők terhelik őket: mí­g a 6-14 év közötti diákokat a teljesí­tménykényszer és a túl magas elvárások, a gimnazistákat viszont a tanórák túl magas száma érinti a legrosszabbul. A szülők egyetértenek abban, hogy a mai iskolás generációnak mind az iskolakezdés, mind a tanév több teherrel jár, mint az ő idejükben, í­gy sokféle módszerrel igyekeznek könnyebbé tenni a beiskolázást: tí­zből négy szülő új tanszerekkel, például hátizsákkal vagy tolltartóval kedveskedik iskoláskorú gyermekének, egy részük pedig apró ajándékokkal, meglepetésekkel, vagy egyéb jutalmakkal teszi kellemesebbé az első őszi napokat.

A Tchibo Family segí­t élményekhez jutni

Mí­g a diákok több mint 70 százaléka az iskolakezdésben azt várja a legjobban, hogy újra találkozzon a barátaival, a tanév során a legtöbben az új élményeket, az osztálykirándulást, a közösségi programokat, valamint a ballagást és a szalagavatót várják. A Tchibo Family idén is útnak indí­totta a “Töltsd fel az Osztályperselyt!” nevű promócióját, mely során 50 osztálynak összesen tí­zmillió forinttal segí­tenek a közös iskolai élmények megszerzésében: 2018. szeptember 3. és november 13. között minden megvásárolt Tchibo Family termék részt vesz a gyűjtésben, csupán fel kell töltenünk a vásárlást igazoló blokk AP-kódját a promóció weboldalára, és megjelölni egy számunkra szimpatikus osztályt. A verseny végén a legtöbb blokkot gyűjtő 25 osztály mellett további 25 szerencsés osztályt lepnek meg a szabadon felhasználható pénznyereménnyel.

Megosztom