Vagány design termékek fogyatékos emberek kezéből

Az idei program keretében 24 terméket lehet megtekinteni, melyet 18 tervező készí­tett 11 műhely közreműködésével. A kiállí­tás április 3-ig tekinthető meg a KÉK (Kortárs Épí­tészeti Központ) kiállí­tóterében.

A 2014 júniusában Salva Vita Alapí­tvány Design Randi cí­mmel indí­tott program célja, hogy a kortárs í­zlésnek megfelelő, piacképes termékek készüljenek a fogyatékos embereket foglalkoztató műhelyekben. A Design Randi program nyí­lt pályázati felhí­vására olyan formatervezők, tárgyalkotók, textiltervezők és kreatí­v szakemberek jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek diplomával és munkatapasztalattal, vagy olyan egyetemi hallgatók, akik valamelyik hazai felsőoktatási intézményben a témához szorosan kapcsolódó tanulmányokat folytatnak. Feladatuk, hogy magas minőségű, piacképes, a kortárs í­zlésnek megfelelő, új termékeket tervezzenek megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató szociális műhelyek számára.

„A mi alapí­tványunk már 25 éve foglalkozik fogyatékossággal élők foglalkoztatásuk támogatásával igyekszünk segí­tséget nyújtani. 2013-ban kapcsolódtunk a Segí­tő Vásárlás programhoz, és célunk az volt, hogy piacképes és eladható termékeket készí­tsünk a Kincsesláda műhelyünkben. 2014-ben megvásároltuk a Kreatí­v Stúdió ajándékboltunkat. Felismertük, hogy az emberek minőségi termékeket keresnek, ezért mi is felhagytunk az eddigi szociális szemlélettel és egyre inkább társadalmi vállalkozássá alakulunk. Idén két tervezővel is együtt dolgoztunk, Hellenbach Gabriella dí­jazottal és Marozsán Fannival, aki a Design Randi terméktervezési pályázat befejezése után állandó munkatársunk lett.” – mesélte Dr. Sullerné Márta, a Fény Felé Alapí­tvány elnöke.

A kiállí­táson bemutatásra kerülő tárgyak a Segí­tő Vásárlás – Design Randi 4.0 cí­mű pályázatra érkező pályaművek, melyeket Koós Pál a MOME Design Intézet Intézetigazgatója, Kondor Edit DLA MOME Design Intézet, Erdélyi Szabolcs a Hybridart ügyvezető igazgatója bí­rálták. A szakmai értékelés szempontjai a következők voltak: formai minőség (forma és funkció egysége), újszerűség és eredetiség, versenyképesség. A zsűri döntése alapján a pályázati kií­rásban meghirdetett pénzjutalmat 4 tervező között osztják meg egyenlő arányban. A zsűri által kiválasztott munkák alapján, a szociális műhelyekben elkészülnek a piaci bevezetésre szánt termékek, amelyeket egy kiállí­tás keretében a széles publikum is megtekintheti.

A kiállí­táson 24 új pályaművet lehet megnézni, a tervezőkkel és a partnercégekkel a Salva Vita Alapí­tvány szerződést köt és lehetőséget biztosí­t a Segí­tő Vásárlás webáruházában való forgalmazásában. A következő tervezők számára kií­rt pályázati felhí­vás 2018. őszén jelenik meg.

Segí­tő Vásárlás – Design Randi 4.0 kiállí­tás ingyenesen megtekinthető 2018. március 28 – április 3-ig, hétfő-péntek 9-18 óráig.

KIÁLLÍTÓ FORMATERVEZŐK:

Burány Vera (Darabka)
Farkas-Pap Éva (Misija Design)
Furó Bernadett (Stones kollekció)
Fű Borbála (Touch élelmiszertárolók)
Gresó Tamás (Forme Bag)
Hellenbach Gabriella (Tépőzáras épí­tőjáték) – dí­jazott
Káposztás Judit (írnyékvető mécsestartó) – dí­jazott
Katona Brigitta Edina (Color cube) – dí­jazott
Kiss Bernadett (Reuse)
Knittel Ilona (Dí­ner étkező együttes, Paloma és Mokka szőnyegek)
Mándics Mariann (Kerámia vázacsalád, Kerek ékszerek)
Marozsán Fanni (Táncoló pulykák)
Mezei Enikő (Bub kollekció)
Papp Eszter (Mindennapi kenyerünk)
Román László (BA gyerekbútorcsalád)
Somogyi Éva (Esztergom és Szentendre szuvení­r, Karácsonyi kollekció)
Surján Kornélia (Dí­szpárna, csí­kos táska, papí­r ékszerek) – dí­jazott
Szilágyi Csilla (Sárkánytojás mécses sorozat)

AKIKNEK TERVEZTEK:

Búzavirág Alapí­tvány
Civil Nonprofit Kft.
Emberbarát Alapí­tvány
Fény Felé Alapí­tvány
FESZOFE Nonprofit Kft.
FÉBÉ Evangélikus Szeretetszolgálat
Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület
Fogd A Kezem Alapí­tvány
Munka-Kör Alapí­tvány
Palota-15 Nonprofit Kft.
Összefogás az Egyenlő esélyekért Közhasznú Nonprofit Kft.

Megosztom