Kisállat karácsonyra? Gondoljuk meg kétszer!

A statisztikák is bizonyí­tják, állatbarát nemzet vagyunk: negyedik helyen állunk az európai ranglistán, ha kisállattartásról van szó. A felelős állattartás terén azonban még lenne mit fejlődnünk: hazánkban a kisállatok csupán kevesebb mint 10 százaléka ivartalaní­tott, amely a túlszaporodásból eredő problémákat tekintve drámaian alacsony szám. Populációszabályozás nélkül egy nőstény és egy kan kutya (a leszármazottaikkal együtt) hat év alatt összesen 67 000 kölyköt hoz világra, az állatok jelentős része pedig sajnos az utcára kerül: Magyarországon csaknem 100 000 kóbor vagy elhagyott kutya él az utcákon, amelybe sok állat gyakran bele is pusztul.

Nincs pontos adat arra vonatkozóan, hogy összesen hány kisállattulajdonos él Magyarországon, a becslések szerint azonban közel 2,5 millió kutya él az országban. Sajnos minden második kutyáról menhelyek, alapí­tványok vagy egyesületek gondoskodnak, és sokan közülük sosem találnak szerető gazdára. Bár a felmérések alapján négyből hárman tudatosan döntenek úgy, hogy nem ajándékoznak kisállatot karácsonykor, még mindig népszerű meglepetésnek számí­tanak a kiskutyák és kiscicák, akiknek a gondozása hamar gondot jelenthet a család számára. Közel százezer elhagyott kutya kóborol országszerte az utcákon, az ünnepi időszakot követő hónapokban pedig jellemzően megsokszorozódik a számuk.
Szerencsére egyre növekszik az örökbefogadási kedv is: csaknem 1 200 állat talál gazdára minden évben. A tavalyi felmérések alapján 877 kutyát fogadott örökbe magánszemély, a hontalan állatok 10-15 százalékát pedig állatvédő alapí­tványok és egyesületek veszik védelmük alá.

A kisállat nem tulajdon, hanem a társunk

A kutyák és macskák többsége akár 15 évig is élhet, ezért a kutya- és macskatartás hosszú távú elköteleződést jelent. A tulajdonosoknak idejük jelentős részét az állat gondozására kell fordí­tani, í­gy egy kiskedvenc befogadása előtt számos dolgot érdemes mérlegelni. Többek között az állattartás havi költsége, a leendő gazdi lakókörnyezete és életmódja, valamint a rendelkezésre álló tér mind rendkí­vül fontos szempont. Ha kutyát szeretnénk vásárolni, ajándékozni vagy örökbe fogadni szintén ne feledjük, hogy a 2012. június 11-én elfogadott 115/2012.számú kormányrendelet több módosí­tást is bevezetett az állattartással – elsősorban a kutyatartással – kapcsolatosan. A kötelezően biztosí­tandó terület nagysága is változott: zárt területen tartott, 20 kg alatti kutya esetén minimum 10 m2, 20-40 kg között minimum 15 m2, 40 kg felett pedig minimum 20 m2 nagyságú területet kell biztosí­tania a gazdinak.

A felelős állattartás komoly anyagi vonzattal jár

„A kisállattartás anyagi vonzata korántsem elhanyagolandó. A törvény két fontos lépésre is kötelezi a kutyatartókat: az egyik a mikrochipes megjelölés, amely minimum 3 500 Ft-os dí­jjal jár, a másik pedig a veszettség elleni védőoltásról való gondoskodás, amely kb. 5 000 Ft-os költséget jelent. A veszettség elleni védőoltást 3 hónapos korban kell beadatni, félév múlva megismételni, később pedig évente újra beadatni. Szintén fontos számolni az alapimmunizálással is, melynek a költsége 5 000 és 10 000 Ft között mozog oltásonként, valamint a féregtelení­téssel, amiről az állat kéthetes korától ajánlott gondoskodni. Az éves állatorvosi szűrés, az ivartalaní­tási műtét, valamint a kullancs, bolha és szúnyog elleni termékek havi költségét is érdemes számí­tásba venni, mielőtt kisállatot ajándékozunk karácsonyra – mivel erre nem csak az állat, hanem a gazda védelme miatt is fontos gondolni” – fejtette ki dr. Bollók írpád, az MSD Animal Health szakértője.

A kutya egészségéről való gondoskodás mellett fontos, hogy kényelmes fekhelyet, etető és itató tálat, hámot, pórázt, illetve játékokat is beszerezzünk, nem beszélve az új családtag esetleges képzéséről vagy a kényeztetésnek tűnő, ám számos kutyafajtánál nélkülözhetetlen kozmetikai kezelésekről. A fenti költségek mellett a megfelelő, fehérjében, szénhidrátokban és zsí­rban gazdag, ásványianyag- és vitamindús táplálásról se feledkezzünk meg, amely minden házi kedvenc esetén jelentős költséggel jár.

Miért ne ajándékozzunk karácsonykor kisállatot?

A karácsonyi időszak kifejezetten stresszes lehet a kisállat számára. Az új környezettel és emberekkel való ismerkedés folyamata önmagában sem mindig egyszerű, ezért az összeszokás időszakában fontos, hogy a gazda figyelme teljes mértékben a kisállatra irányuljon. Az ünnepi készülődés, a kapkodás, a vendégsereg, a rokonlátogatás elvonhatja a figyelmet a megszeppent új családtagról.
„Az új jövevénynek az érkezés után időre van szüksége ahhoz, hogy megismerje a szokatlan szagokat, idomuljon a gazdája életmódjához, megtanulja, hogy mikor kap vacsorát vagy éppen figyelmet. Az idegen környezet kifejezetten ijesztő lehet számára a zsúfolt ünnepi forgatagban. Nyugodt, türelmes és gondoskodó közegre van szüksége, hogy megismerhesse az együttélés szabályait, és kialakulhasson közte és a gazdi között a megfelelő kötődés – hí­vja fel a figyelmet dr. Bollók írpád. – Egy kisállat hatalmas örömforrás és nagyszerű társ mindenki számára, mielőtt azonban gazdivá válnánk vagy kisállatot ajándékoznánk, alaposan gondoljuk végig, hogy tudjuk-e vállalni az ezzel járó hosszú távú elköteleződést és gondoskodást is.”

Megosztom