Balatont az ünnepekre!

A Bujdosó Pincészet a Kék Rozé gyöngyözőbort és a 2013-as Siroccót ajánlja az ünnepekre.

A Kék Rozé gyöngyözőbor pinot noir és cabernet sauvignon szőlőkből készült. A lazacszí­nű bor illatában málnát, ribizlit és szamócát fedezünk fel. A korty is ezen az úton halad tovább, a piros bogyós gyümölcsök jól kiegészí­tik a közepes savakra és a krémes buborékokra épülő szerkezetet. A borstí­lusnak megfelelő alacsony alkoholtartalom és légies test is támogatja az üdí­tő, friss összképet.

A karácsonyi ünnepek elképzelhetetlenek buborékok nélkül, ez a könnyed habzó rozé pedig remek választás. A vendégeket aperitifként kí­náljuk meg egy pohár jégbe hűtött Kékkel, ha lazacot készí­tünk az ünnepi asztalra elő- vagy főételként, ahhoz is remekül passzol, de ha elfáradtunk a karácsonyi készülődésben és főzésben, magunknak is bontsunk egy palackkal, és természetesen a szilveszteri koccintáshoz és partihoz is tökéletes választás.

A 2013-as Sirocco a balatonboglári Kokas-dűlő szőlőiből készült, cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasí­tása. A rubinszí­nű bor illatát megtöltik a kifejező, áfonyára, szederre, meggyre és málnára emlékeztető jegyek, amelyeket vaní­lia és szegfűbors kí­sérnek. A korty közepes testre és üdí­tően visszafogott alkoholtartalomra épül, a savak és a tannin a szerkezettel arányosak. Az í­zvilágban is a sötét bogyós gyümölcsök állnak a reflektorfényben, a fűszeres jegyek inkább a háttérbe szorulnak. Szedres zamatokat hagy a nyelvünkön a bor.

Sokak kedvencei a balatoni borok, amiket nem csak nyáron fogyasztanak örömmel. Ezt az elegáns palackot minden Balaton-imádó szí­vesen kapná ajándékba, de jó helye van akkor is, ha a karácsonyfa körül ezzel a cuvée-vel koccintunk a családunkkal vagy a barátainkkal. Az ünnepi fogások közül a vörös húsból, vadból készült sültek, de akár egy tartalmasabb töltött káposzta kí­sérője is lehet, az újévi sült malac mellé pedig tökéletes választás. Talán szerencsénk lesz, és havas karácsony vár ránk – lazí­tsunk hát egy pohár Siroccóval az ünnepek alatt!

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

A Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság legszebb dűlőin több mint nyolcvan hektár szőlőt művelnek. Többgenerációs borászatuk egyszerre alapoz szüleik sok évtizedes tapasztalatára és a legmodernebb technológiákra, ennek eredményeként minőségi szőlő és bor kerül ki a birtokról. A szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot ők végeznek. A családból négyen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként, és ezzel a tudással segí­tik a mindennapi munkát a pincészetnél.

A szőlőterületek kétharmada fehér szőlő, ezekből a legfontosabb fajták a rajnai rizling, a zöld veltelini, a királyleányka, a szürkebarát és az olaszrizling, de jelentős területen termesztenek chardonnay-t, Irsai Olivért és sauvignon blanc-t is. A kék szőlők közül merlot-val, cabernet sauvignonnal, cabernet franc-nal, kékfrankossal és pinot noirral foglalkoznak. Egyaránt ismertek a könnyed, gyümölcsös, nyarat idéző boraikról, valamint a legnagyobb presztí­zsű világfajtákból készí­tett dűlőszelektált, válogatott tételeikről is. A legjobb adottságú dűlőik termését palackozzák a kiemelkedő évjáratokban, hogy ezekben az években elkészüljenek olyan magas minőségű prémium borok, amelyek bemutatják a dél-balatoni termőhelyet.

A Dél-Balaton klimatikus, talaj- és fajtaadottságai kiválóan alkalmasak pezsgők, habzó- és gyöngyözőborok készí­tésére. A Bujdosó Pincészet az elsők között készí­tett Magyarországon gyöngyözőbort, ami akkora siker lett, hogy azóta is minden évben készül egy fehér és egy rozé cuvée. A Zöld és a Kék névre hallgató palackok friss, üde gyümölcsösségükkel a balatoni nyarat idézik. Igazi különlegességnek számí­t a pincénél az olasz Lambrusco mintájára megalkotott száraz vörös házasí­tás, a Bordó is.

A családtól elválaszthatatlan a vitorlázás is. íllandó résztvevői a balatoni versenyeknek, többek között a Kékszalagnak és számos más megmérettetésnek, valamint tavasszal rendszeresen indulnak az Adrián egy regattán. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, í­gy például a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

 

Fotók: Furmint Photo

 

Megosztom