Vigyázzunk egymásra a locsolkodás napján!

A kereskedésekben ezekben a napokban kétszer annyi bor fogy, mint máskor, ezért külön is felhí­vják a figyelmet a mértékletességre.

í“vatos alkoholfogyasztásra buzdí­t a Borháló Borkereskedés, sőt annál is többre: húsvéthétfőn oda kell figyelnünk azokra, akiknek nincs rutinjuk, mikor kell leállni, ezért különösen ki vannak téve a mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeinek.

Mindenekelőtt ne kí­náljunk alkohollal 18 év alatti locsolókat! És ne csapjuk be magunkat azzal se, hogy két korty nem árt meg: számos locsoló került már alkoholmérgezéses állapotba, jóllehet mindenütt csak két kortyot ivott. A húsvét sajnos indokolatlanul sok esetben végződik az árok szélén és a detoxikálóban. A hagyomány az ünnepet az újrazsendüléshez, a böjti önmegtartóztatás utáni első „kihágásokhoz” köti, de ez sem lehet indok arra, hogy részeg emberek – köztük sok fiatalkorú – csapatostul járják a településeket locsolkodás cí­mszó alatt.

Sok múlik a kí­nálón. Ha a betoppanó vendég már részeg, semmiképpen se kí­náljuk alkohollal, se könnyebbel, se nehezebbel – ez alapszabály. Ha a locsoló nem ittas, nyugodtan kí­náljuk meg, de semmiképpen se töménnyel. A bor, a fröccs a legjobb választás, de annak is adjuk meg a módját. Ne olcsóból itassuk nyakra-főre, inkább tartsunk otthon valamit a finomabból, amiről egy-két szót is tudunk mondani: ezzel is emelhetjük a délelőtt fényét, a locsoló pedig megbecsüli magát, nem egy hajtásra vedel, hanem kóstolgatva, apránként élvezi az italt. Adjuk meg módját, lassí­tsuk le a folyamatot. Ha í­gy járunk el, nem kell tartanunk attól, hogy vendégünk zokon veszi a kelletlen kí­nálást, sőt megtisztelve érzi majd magát a háznál.

Ehhez persze nem árt, ha magunk is tudunk mondani ezt-azt a kí­nált borról. „A szakkereskedésben a hozzáértő eladó mindig tud pár érdekességet mondani a vásárolt tételről, aminek a háziasszony jó hasznát veszi a kí­nálás során” – mondja ElekMárton, a Borháló Borkereskedés stratégiai igazgatója. Ha nem palackozott bort veszünk, mert vigyázunk a pénztárcánkra, akkor a locsolók kí­nálásához töltsük ki a bort karafba vagy üvegkancsóba: í­gy illik az alkalomhoz, ráadásul a nedű szí­ne sokat elárul – egy szép vörösbor például kifejezetten kelleti magát.

„A napokban számos család szerzi be nálunk a húsvéti menühöz – sonkához, bárányhoz, süteményhez – az ünnepi bort – mondja a Borháló igazgatója. – 18 éven aluliakat természetesen sohasem szolgálunk ki, de ebben az időszakban felnőtt vásárlóinkat is emlékeztetjük arra, hogy mindannyiunknak oda kell figyelnünk a fiatalokra, különösen a hétfői locsolkodás során.

Megosztom