Petőfi ivott, Jókai fizetett

Egy pillanatra se gondoljuk, hogy a felfokozott érzelmi hevületben a márciusi ifjak ne ittak, vagy ettek volna 15-én, mint egy bármilyen másik, forradalom nélküli hétköznapon. A Netpincér csapata utánajárt, mivel csillapí­tották – nem csak – forradalmi éhségüket a szabadságharcosok.

1848 március 15., reggel nyolc óra. Rengetegen gyülekeztek a Fillinger kávéház előtt. Petőfi, Jókai, Vasvári és Bulyovszky készültek egy kiadós reggelire, mielőtt felolvassák a 12 pontot, és elszavalják a Nemzeti Dalt.

Petőfi Sándor az előző napi pékárut mártogatja habos, meleg tejbe. Semmi dőzsölés, Petőfinek nincs sok pénze, ez pedig a legolcsóbb reggeli a kávéház kí­nálatában. Talán még ezt is a pincérek csempészték az asztalára hálájuk kifejezéseként, amiért a hozzá csapódók növelik a forgalmat. A jómódúbb Jókai, viszont gyakran fizetett Petőfi helyett is.

A kor legfontosabb társasági gyülekezőhelyeinek számí­tó kávéházak biztosra mentek. Változatos étlapjuk és itallapjuk volt, napi háromszori étkezést biztosí­tottak a vendégeiknek. A kávéslegényből bérlővé előlépett Pillwax Károly olyan kí­nálattal népszerűsí­tette az új kávéházat, hogy a kávéhoz “reggelienkint fris tejföl vagyon”. Reggelire kávét, csokoládét, tejet, kuglófot és kalácsot kí­náltak a vendégeknek. Petőfi kedvence a deákkenyér volt, ami egy édes, gyümölcsökkel és magvakkal dúsí­tott, tömény és laktató püspökkenyér volt.

A Pilvaxban ma is őriznek egy 1848-ból származó kézzel í­rott étel és bor árjegyzéket – magától a tulajdonostól -, ami bizonyí­tja, hogy a hajdani kávéházban bőséges választékból lehetett szemezgetni. Levesek, főzelékek, halak, tojásételek, marhahúsok, becsináltak, tészták, csemegék, sültek és saláták, hideg ételek, befőttek, belföldi borok, fehérek és veresek, csemegeborok és palackos ser is a vendégek elégedettségét szolgálták. Erről még Petőfi barátja, Lauka Gusztáv is emlí­tést tett: “Az italokon kí­vül a Pilvaxban – mint ahogy akkoriban szokás volt – kolbászt és virslit is lehetett fogyasztani, a kávé mellé pedig kuglófot és kalácsot. Itt azonban a közönség nagy örömére deákkenyeret is kí­náltak, ami egy gyümölcsös püspökkenyérféle volt. A kávén kí­vül tejet, csokoládét, teát, valamint limonádét, rozsolistet – ez édeslikőr -, borlevest, mandulatejet és puncsot is felszolgáltak” – sorolta.

A Pilvax kávéház története

A Pilvax elődjét Privorsky Ferenc alapí­totta Café Reanaissance néven, az akkori Úri utcában (ma Petőfi Sándor utca) 1838-ban. Későbbi nevét tulajdonosáról, Pillwax Károlyról kapta, aki az 1840-es években működtette a kávéházat a pesti belvárosban. A reformkor vége felé a radikális értelmiség, és különösen az értelmiségi fiatalok törzshelyévé vált. Itt alakult meg, és működött a Fiatal Magyarország és a Tí­zek Társasága nevű asztaltársaság, melynek tagjai között volt Petőfi is. A fiatal költő 1844-től rendszeresen reggelizett itt – többek között – Vásárhelyi Pállal és Vajda János költővel együtt.

1848 márciusában Petőfi és társai itt beszélték meg a forradalom követeléseit, és itt került sor a 12 pont megfogalmazására is. Március 15-én Petőfi itt szavalta el először a Nemzeti dalt, és innen indultak a forradalmi események is. A kávéházat 1848 március 15. és 1848 augusztusa között Forradalmi Csarnoknak nevezték.

Megosztom