Éljen a vicces és könnyen érthető matek!

Ha valakit megkérdezünk, miért nem szereti a matematikát, nagy valószí­nűséggel azt feleli, hogy bonyolult, nehezen érthető, és néhány matekzseni kivételével úgysem tudja senki, mire lehet használni a valóságban. Pedig mindez másként is alakulhatott volna. Mutatjuk, hogyan!

A www.mateking.hu egy tabletre és telefonra optimalizált weboldal látványos szemléltetésekkel, egyszerű és vicces magyarázatokkal, amely rövid és könnyen érthető egységekben magyarázza el a bonyolult egyetemi matematikát úgy, hogy azt bárki megértse. A cél, hogy egyszerűen, gyorsan és kényelmesen taní­tsa meg azt, ami bonyolultnak, nehéznek és fárasztónak tűnik.
„Mindig olyan példákat használunk, amelyek egyértelműen világí­tanak rá az adott témára és lehetséges buktatóira. Gyakorlatias, kézzelfogható, életszerű feladatokon át, megfelelő ütemben halad előre a tananyag. Tréfás magyarázataival pedig kizökkent a száraz tanulnivalóból” – mondja Mosóczi András, a weboldal ötletgazdája.

A mateking.hu nem épül a középiskolai tananyagra. Vagyis nincsenek benne olyan lehangoló kijelentések, hogy „hát ezt elvárható lenne tudni, hiszen mindenki tanulta középiskolában” vagy „a középiskolában tanultak alapján…”. Mivel az egyetemen tanult matematika egyik fő nehézségét a hiányos középiskolai matektudás okozza, ezért az oldal úgy magyarázza el a tananyagot, mintha korábban nem is tanult volna senki semmit az összeadáson és a szorzáson kí­vül.
Közel 45 ezer felhasználójával az oldal jelenleg Magyarország leglátogatottabb és legnépszerűbb egyetemi e-learning weboldala, tavaly pedig elnyerte az Év Honlapja dí­jat.

Szí­vből ajánljuk

Bőjte Mária fizikatanár, az erdélyi karcfalvi Mártonffy György íltalános Iskola reálszakos katedravezetője í­gy vélekedik az oldalról: â€žA matematika sokak számára jelent reménytelen kihí­vást, az összefüggések ismeretének vagy megértésének hiánya pedig igen hamar elvezet az »én ezt képtelen vagyok megtanulni« és »az egésznek nincs semmi értelme« állapothoz. Nekik nyújt hathatós segí­tséget a weboldal. Már indulásnál olyan helyszí­nre viszi a tanulni vágyót, ahol egy-két gyakorlat után nemcsak az önbizalma nő meg, hanem jobb kedvre is derül, és megfogalmazódik benne, hogy ez nem is olyan nehéz, mint amilyennek első látásra tűnt. A matematikai fogalmak és összefüggések megszemélyesí­tve kerülnek elő, viccesek, rugalmasak. A magyarázatok lépésről lépésre vezetik a tanulót, többnyire rövidek, frappánsak, humorosak. Valami különös finomsággal éreznek rá a szerkesztők arra, hogy melyik a legvilágosabb út, mi az, ami a megértés szempontjából leginkább lényeges, a közbeszúrt magyarázatok és rövid állí­tások pedig meggyőzik a felhasználót arról, hogy minden rendben és jó úton halad.”

Votisky Zsuzsa, a Typotex Kiadó vezetője akár maga is belevágna egy hasonló fejlesztésbe: „Annak idején csak saját jegyzetből, közösen tanultunk, egymásnak magyarázva a tételeket. Most felteszem, inkább mindenki maga tanul, vagyis tanulna, és ebben a mateking.hu jól segí­t, pontosan olyan, mint egy személyes korrepetitor. Pontosan az a tempó, az a nyelvhasználat, amire szükség van, és az a technológia, ami most elvárt. Ilyet csinálnék, ha nem könyvkiadó volnék.”

Vancsó Ödön, az ELTE Matematikataní­tási és Módszertani Központ vezetője szerint a matematika tanulása sokaknak okoz komoly gondot. „Ennek nagyon sok oka lehet, egyike a matematika idegensége és távolsága a tanulóktól. Ebben is áttörést mutat a mateking.hu, amely közelebb hozza és érthetőbbé teszi a »felsőbb« egyetemi matematikát a tanulók számára. Idén elkezdünk egy érdekes kí­sérletet is az ELTE-n a biológiatanár szakos hallgatók matematikaoktatásában, ahol a mateking.hu használatát kipróbáljuk. Meggyőződésünk, hogy az alapvetően nem matematikus érdeklődésű hallgatók eredményesebben tanulnak majd ezzel a segédeszközzel.”

Megosztom