MI KERíœLJÖN AZ ISKOLAI KULACSBA?

Vagy otthonról viszi a gyerek a tí­zórait, vagy zsebpénzből vásárol a suli büfében vagy az intézményben fizet elő a szülő az étkeztetésre. Minden esetben központi kérdés: vajon mit eszik és iszik a gyerek?

Akkor a legegyszerűbb, ha mindent otthonról visznek a kicsik az iskolába. így a szülő pontosan tudja, mit fogyaszt a nap folyamán a gyerek, persze az osztálybeli csere-beréknek nem lehet az elejét venni. Nehezebb a helyzet, ha már nagyobbak és zsebpénzt kapnak. így kevésbé követhető hányszor kerül cukros üdí­tő az asztalra. Szerencsére már a gyerekek is egyre-inkább tisztában vannak ezek káros hatásaival.

Van alternatí­va

„Kevésbé lehet vonzó számukra a bolti, ha a szülő tud rá alternatí­vát mutatni – véli Rutai Gergely, a SodaStreammagyarországi szakértője. – Ma már bármilyen szénsavas ital könnyen elkészí­thető otthon is, a gyerekek pedig különösen élvezik, ha bevonjuk őket a készí­tés folyamatába. így még inkább biztosak lehetünk benne, hogy mellőzni fogják a bolti változatot. Természetesen nem az a cél, hogy a gyerek minden nap szénsavas üdí­tőt fogyasszon, de érdemes észben tartani, hogy van a boltinál egészségesebb változat.”

Otthonról bárhova

Az otthoni szódagépek egyik legnagyobb előnye, hogy szabályozható a szénsav erőssége, í­gy ha gyerekek számára készül az ital, nagyon enyhe szénsavas ví­z is előállí­tható. A boltokban kapható népszerű í­zek mindegyike kikeverhető otthon a készülékekhez kapható szörpök segí­tségével, melyek között cukormentes és vitaminnal dúsí­tott í­zekből is válogathatunk. A legjobb és legegyszerűbb mégis, ha gyümölccsel í­zesí­tjük a kicsik italát, ami nem csak egészséges, hanem az átlátszó kulacsban még a legkisebbek figyelmét is felkelti.

Megosztom