Egy nap a mese és izgalom világában

Van itt minden, amire gyerekek és felnőttek vágyhatnak: a hullámvasúttól kezdve a kalózhajón és a meseerdőn át Leonardo repülő szerkezetéig hatalmas a választék. És mindez egy gyönyörű fás, parkos területen terül el, ahol sétálni, pihenni is lehet, no meg persze jókat enni és teljesen kikapcsolódni.

A GPS szerint Budapestről 2,5 óra alatt érhetünk a St. Margarethen közelében található vidámparkba, ám mi úgy döntöttünk, hogy Ausztriában kikerüljük az autópályát, mivel a kb. 20 km-ért nem akartuk megvenni az osztrák hetijegyet. így Hegyeshalomnál letértünk a 10-es útra, majd becsatlakoztunk az 50-esre, és í­gy végül 15-20 perccel lett csak hosszabb az utunk. A Family Parknak hatalmas, többrészes (ingyenes!) parkolója van, mi dél körül érkeztünk, és még mindig rengeteg szabad hely volt. A pénztárnál sem kellett tolongani, gyorsan sorra kerültünk, és már bele is vethettük magunkat a mese és szórakozás világába.

A kicsik birodalma

Mivel két tinédzser fiúval érkeztünk, ezért a kisebb gyerekeknek való Meseerdő (Marchenwald) és Élményvár (Erlebnisburg) játékai mellett inkább csak elsétáltunk. Közben persze nosztalgiával gondoltam vissza arra, amikor a mi fiaink voltak kicsik, hogy biztosan alig lehetett volna elrángatni őket a különféle mesefigurák mellől, és talán még a szellemkastélyba is bemerészkedtek volna. Egyébként a Meseerdő a park legrégebbi részén, egy igazán romantikus, árnyas, fás környezetben terül el. Az Élményvár elemei már a magasba is repí­tenek, izgalmas kalandot í­gérve. A körhintán kis hőlégballonokkal utazhatunk, egy kis hullámvasúton átélhetjük, mit érezhet a sas, amint a mélybe, majd a magasba repül, a látogatók feje felett sárkányháton utazhatunk, ám a szerkezet csak akkor halad, ha szorgalmasan hajtjuk a pedállal. De van itt még minigokart és hajóhinta, mászóvár, kisvonat, teknőskörhinta, kacsacsónakázó és még sok-sok egyéb érdekes játék.
A parkban egyébként lépten-nyomon kisgyerekes családokba botlottunk, valóban 0-99 éves korig mindenkinek való a hely. Nagyon sok totyogóval, babakocsiban alvó kisbabával találkoztunk, és olykor bizony a nagyszülők is örömmel ültek be egy-egy szerkezetbe.

Adrenalin és ví­zsugár

A mi terepünk azonban a Kalandsziget (Abenteuerinsel) volt. Itt is elsősorban az adrenalinszintet alaposan megemelő játékok. Először a Leonardo da Vinci egyik találmányát idéző repülő szerkezetbe ültünk be. A 12 személyes gépben mindenki külön ülésben ül, az ülésekhez két-két szárny is tartozik, amelyet mi irányí­thatunk. A szerkezet ugyanis nemcsak a 22 méteres magasságba emelkedik, és forog körbe, hanem a szárnyak mozgatásával a saját ülésünket mi magunk is bepörgethetjük. Már ha sikerül! Nekem nem ment, de volt olyan utas, aki a repülés közben egyfolytában pörgött összevissza. Kiesni természetesen nem lehet, automata berendezés garantálja a biztonságot.

A férjemnek az igazi bátorságpróbát azonban a hullámvasút jelentette. A tavaly átadott Adlerflug (Sasrepülés) sast ábrázoló kocsija 7,5 méteres magasságig jut fel, ahonnan aztán 35 km/h kezdő sebességgel zuhan a mélybe. ím nemcsak fel és le halad a vasút, hanem olykor körbe is megy, olyan sebességgel, hogy közben igencsak bedőltünk az ülésekben. A pálya hossza mindössze 27 méter, ám amilyen rövid, olyan izgalmas. Nem lehet kibí­rni sikí­tás nélkül!
Kissé nyugodtabb kalandot í­gér a Római torony (Römerturm), ahol kétszemélyes kis szekerekben emelkedhetünk a magasba. A szerkezet körbeforog, miközben egy karral magunk emelhetjük akár tí­zméteres magasságba is a szekeret. Csodás panoráma nyí­lik innen a tóra, a rétekre és a szőlőültetvényekre. Ha itt kipihentük magunkat, és a szí­vünk sem ver már olyan gyorsan a korábbi izgalmaktól, akkor jöhet ismét egy kis adrenalinszint-emelő élmény! Erre a célra pedig igazán megfelel a hajóhinta (Seedrache). Amelybe én nem mertem beleülni, a férjem és a fiaim viszont többször is.

És bár nem volt igazán meleg, amikor itt jártunk, a gyerekeink mégis örömmel vetették bele magukat a különféle vizes játékokba. Volt például egy csatajelenetet szimbolizáló kisebb komplexum, ahol ví­zsugárral lehetett egymásra lőni tornyokból, szekerekből. Itt külön pénzt kellett bedobni, hogy lőni lehessen, de a fiaim arcát és lelkesedését látva megérte azt a néhány eurót. A Kalandszigeten egyébként több vizes játék is található, amely igencsak jól jön, ha nagyon meleg van. Itt fel lehet frissülni, a felnőttek is nyugodtan beállhatnak a játékokból érkező ví­zsugarak útjába.

Malacháton utaztunk

Amikor már úgy érzetük, hogy teljesen elfáradtunk, és aznapra elég volt, akkor érkeztünk meg a Parasztudvarhoz (Bauernhof). A fiúk egy kissé gyanakvóan nézték a gazdaságon áthaladó traktor-, valamint a kis erdőben robogó vadállatvasutat és a malacfutamot, egyiket sem akarták kipróbálni. Nem úgy a férjem, aki ez utóbbit bevállalta, és állí­tólag nagyon élvezte! Aztán itt is találtunk olyan játékokat, amelyekbe ülve végigfutott rajtunk az a bizonyos bizsergés. A bolond madárijesztőnél például a szabadesést élhettük át viszonylag barátságos magasságból (11 m), a patkánymalomból négyszemélyes kocsikkal indulhattunk egy erdei hullámvasutazásra, az almakörhintán piros almákat formázó ülésekben repülhettünk a magasba, a varjúfészekből pedig szőnyegen ülve juthattunk le a csúszdákon.

És ekkor még mindig nem sikerült a park valamennyi játékát kipróbálnunk. Talán egy nap nem is elég rá, hiszen a több mint 145 ezer négyzetméteren elterülő szabadidőparkban nagyon sok minden található. Természetesen pihenni is lehet itt, van például külön relaxációs részleg függőágyakkal, a dohányzásra külön jelöltek ki helyeket, és szinte minden sarkon található valamilyen vendéglátó egység: önkiszolgáló étkezde, olasz étterem, kolbászsütő, lángosozó, fagyizó, édességbolt, kávézó. Itt mindenki megtalálja a fogára valót, mégpedig megfizethető áron! Mi például egy hatalmas adag bécsi szeletet ettünk sült krumplival, baconbe csavart sült virslit sült krumplival, bolognai spagettit, és három üdí­tőt meg két kávét kértünk hozzá – ezért 30 eurót fizettünk. A kicsiknek egyébként külön kapható gyerekmenü 5 euróért.

Nagyon tetszett, hogy a legtöbb terasz lugassal fedett, í­gy ha erősen süt a nap, akkor is kellemesen lehet az árnyékban üldögélni. Ugyaní­gy fedettek azok a részek is, ahol a játékokra kell várakozni, amí­g sorra kerülünk. És ami szintén lenyűgözött, az a mosdók felszereltsége és tisztasága! Minden vécé mellett van pelenkázó, mozgássérültmosdó, a vécékben vécépapí­r, kézszárí­tó, ami arra ösztönöz, hogy inkább ezzel szárí­tsuk a kezünket, és ne használjunk törlőpapí­rt – ezzel védve a környezetet. Szintén szimpatikus lépése a parknak, hogy a születésnapos gyerekek (3-14 éves korig) ingyen jöhetnek be a születésnapjukon; 3 éves kor alatt, mozgás- és látássérülteknek ingyenes; péntekenként (ünnepnap kivételével) a családoknak olcsóbb a belépés (19,50 euró/fő); keddenként pedig a 60 év felettieknek (11,50 euró). A normál jegy ára (3 éves kortól) 21,50 euró.

A Family Park szeptember 30-ig mindennap 9-18 óráig tart nyitva, októberben 17 óráig, nyáron pedig öt szombaton 21 óráig szórakozhatunk itt.

Megosztom