Négylábú segí­tők jubileuma

Bűbájos labradorkölykökkel találkozva egészen biztosan sokan mosolyra fakadnak. A tündéri kutyákra gondolva valószí­nűleg többeknek eszébe jut az is, hogy ezek a kutyák fegyelmezettségükkel, intelligenciájukkal, kedvességükkel nem csupán házi kedvencnek alkalmasak. Nélkülözhetetlen társai lehetnek azoknak is, akiknek segí­tségre van szükségük a mindennapi élet során.

Magyarországon évente 5-6000 ember veszí­ti el teljesen a látását, vagy válik súlyosan látássérültté. A látássérült emberek kevesebb, mint 1%-át, idén január végi adatok szerint összesen 137 főt segí­t vakvezető kutya és ez nagyon rossz arány. Rengetegen várakoznak évek óta hiába, pedig egy vakvezető kutya sokak számára az egyetlen lehetőség lenne arra, hogy visszaszerezzék önállóságukat. Számukra a négylábú nagyobb segí­tség lenne, mint bármelyik más élettelen segédeszköz. A Baráthegyi Vakvezető és Segí­tő Kutya Iskola Alapí­tvány 2006 óta nekik igyekszik segí­teni.

Ki ne gondolkodott volna el azon, hogy miként boldogulna, ha nem látna? Látássérültként élni ma Magyarországon nagyon nehéz. Vannak ugyan a hétköznapi élet nehézségeit enyhí­tő segédeszközök, de ezek közel sem elegendőek és hazánkban az akadálymentesí­tés is még gyerekcipőben jár. A látássérült emberek számára a legnagyobb biztonságot a mai napig egy vakvezető kutya tudja nyújtani, mely kiképzésének köszönhetően igazi társa és segí­tője az arra rászoruló embernek.

A vakvezető kutyákat mindig is tisztelet és kí­váncsiság övezte. Sokak számára rejtély, hogy ember és kutya hogyan képes hatékonyan kommunikálni, dolgozni, megbí­zni egymásban. A látássérült ember számára a kutya sokkal több, mint egy segédeszköz. Társ, aki fogyatékosságával, összes emberi tulajdonságaival együtt elfogadja és segí­ti gazdáját. Teljes szabadságot, önállóságot és biztonságot nyújt neki és lehetővé teszi egy teljes értékű élet megélését. A vakvezető kutya sokrétű követelményrendszernek kell, hogy megfeleljen.

Legyen kifogástalanul egészséges, bátor, kitartó, ugyanakkor szelí­d és emberszerető. Fontos a tanulékonyság, az intelligencia, az együttműködő készség, ugyanakkor szükség esetén önálló és határozott is legyen, hogy megoldhassa az előtte álló feladatokat. Csak ilyen tulajdonságokkal rendelkező kutyák képezhetők ki vakvezetővé, hiszen egy ember biztonsága múlik rajtuk. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola immár 10 éve dolgozik azon, hogy minél több kiképzett vakvezető kutya állhasson munkába, és küldetésük nem kisebb – a társadalmi szemléletformáláson és a fogyatékos ügyi ismeretterjesztésen túl -, mint hogy minél több rászoruló élhessen függetlenebb, önállóbb és biztonságosabb életet ezekkel a kutyákkal az oldalán.

Az alapí­tvány teljes jogú tagja az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének, és elnyerték a Semmelweis Garancia Védjegyet is, melynek célja, hogy a transzparens adományozás érdekében a társadalom tisztában lehessen azzal, hogy az egészségügy területén és ahhoz kapcsolódóan tevékenykedő civil szervezetek a felajánlott összegeket mire fordí­tják. Szakmailag is számos elismerésben részesültek az elmúlt időszakban, tagjai az Európai Vakvezető Kutya Iskolák Szövetségének, valamint hamarosan sikeresen lezárulhat a Vakvezető Kutya Iskolák Világszövetségének akkreditációs eljárása is. Munkájukat adományokból és adó 1% felajánlásokból finanszí­rozzák. Minden forint ahhoz járul hozzá, hogy a látássérült emberek esélyt kapjanak egy jobb életre vakvezető kutyákkal az oldalukon. Jelenleg is több kutyus áll kiképzés alatt, Frutti, Felhő, Fecske és Tesla mind arra készülnek, hogy elkezdhessék küldetésüket.

A 10 éves születésnapon túl idén is készülnek megünnepelni a Vakvezető Kutyák Világnapját, amelyet minden év április 27-ére. jelölt ki az ENSZ. Az ünnepi rendezvényeken az érdeklődők nem csupán megismerkedhetnek ezekkel a csodálatos négylábúakkal, gazdáikkal és kiképzőikkel, hanem a legbátrabbak akár egy életre szóló élményt is szerezhetnek, ha ki merik próbálni a vakvezető kutyával való közlekedést.

Megosztom