Az UNICEF a Zika ví­rus megállí­tásán dolgozik

Az UNICEF 9 millió dolláros segélykérést kezdeményez, hogy programjával a ví­rus terjedését megakadályozza és csillapí­tsa annak csecsemőkre és azok családjaira gyakorolt hatását a régióban.

A Zika ví­rus, mely mostanra közegészségügyi veszéllyé nőtte ki magát több, mint 20 országot veszélyeztet Dél-Amerika és a Karib-térség területén. Az UNICEF a kormányokkal együttműködve mozgósí­tja a közösségeket, hogy védekezni tudjanak a fertőzés ellen.

„Habár nincs még döntő bizonyí­ték a kisfejűség és a Zika ví­rus közötti okozati összefüggésre, az aggodalom indokolttá teszi az azonnali lépéseket – nyilatkozta Dr. Heather Papowitz az UNICEF Egészségügyi Vészhelyzetek Főtanácsosa. – Tájékoztatnunk kell a nőket és várandós édesanyákat a szükséges tudnivalókról, hogy megvédjék magukat és csecsemőjüket, és kapcsolatba kell lépnünk a közösségekkel a ví­rust hordozó szúnyog megállí­tásának érdekében.”

Brazí­liában a kisfejűséggel összefüggő esetek száma 4180-ra növekedett 2015. október 22. és 2016. január 26. között. 2014-ben csupán 147 eset volt az egész országban. A kormánnyal és további partnerekkel együttműködve az UNICEF tájékoztatja a közösségeket arról, hogyan tudják elkerülni a szúnyogcsí­péseket és felszámolni a szaporodóhelyeket.

A ví­rus gyors és nagymértékű terjedése ellen az egyszerűbb védekezési lépések között szerepel a szúnyogriasztó használata, a testfelület minél nagyobb mértékű takarása hosszú, világos szí­nű ruházattal, a lehetséges szaporodóhelyek felszámolása és szúnyogháló felszerelése az ablakokra és ajtókra. A várandós nőknek, akik úgy gondolják, hogy veszélyeztetettek, azonnali segí­tséget kell kérniük egy képzett egészségügyi szolgáltatótól.

Habár a kisfejűség terjedését még csak Brazí­liában jelentették, az UNICEF megerősí­ti támogatását a környező országok számára is és készen áll, hogy támogassa a nemzeti kormányokat amennyiben szükségük van rá – 35 országot és területet szolgáló, 24 irodából álló hálózatával.

Megosztom