5+1 kiállí­tás, amit ne hagyjon ki idén

Fantasztikusan jó kiállí­tások lesznek idén: meghódí­thatjuk az űrt, nyí­lik a Sörárium, és új múzeum+kilátó kombinációt is felfedezhetünk májustól. Az év kuriózuma a Modigliani-tárlat lesz, merengeni pedig a #moszkvatér kiállí­táson tudunk.

1. Gateway to Space – Å°rkiállí­tás

Január 15-től március közepéig látható a Millenárison az év sikersztorijának tűnő Å°rkiállí­tás. Felfedezhetjük az űrutazás történetét és kipróbálhatjuk, milyen beleülni egy asztronauta székébe. 3000 négyzetméteren fantasztikus interaktí­v azaz birizgálható, működő, forgó dolgokat, kombinált dolgokat lehet majd megtapasztalni, kipróbálni. Többek között beléphetünk a MIR Å°rállomásra is.

2. #Moszkvater – Kiállí­tás a Kiscelli Múzeumban

Idén tavasszal nyí­lik a Moszkva tér (ma Széll Kálmán tér) múltját és jelenét, (sub)kulturális jelentőségét bemutató kiállí­tás a Kiscelli Múzeumban. Nem csak a közelmúlt, de a római időkig is visszatekintő tárlat beszédesen jelení­ti meg mint népszerű találkozóhely, volt téglagyárként, sportpályaként vagy temetőként és még ki tudja hány funkciót ellátó mai tér történetét.

3. Modigliani-­tárlat és Picasso-kiállí­tás a Nemzeti Galériában

Főként a párizsi Musée Picasso-ból és más nagy európai múzeumokból érkeznek majd festmények Picasso festészetének 77 évét felölelő kiállí­tásra, mely idén tavasszal nyí­lik. Ilyen nagy léptékű Picasso-tárlat több mint 20 éve volt Budapesten.
A Picasso után (pontos dátum még nincs kitűzve) Amedeo Modigliani munkáiból nyí­lik életmű-kiállí­tás, mely a festő egész életművét megpróbálja majd átadni nekünk. A tárlat kuriózuma, hogy Modigliani-tárlat még sosem volt Magyarországon.

4. Sörárium nyí­lik Szolnokon

Február 25-én nyí­lik meg Szolnokon a sörfőzés történetét bemutató- és sörtechnológiai interaktí­v kiállí­tás, melynek kuriózuma a látványsöröző lesz.

5. “Gendzsi herceg nyomában” – Japán képen és í­rásban

A kiállí­tás április 17-ig látogatható az Andrássy úti Hopp Ferenc ízsiai Művészeti Múzeumban. Aki szereti ezt a finom és aprólékos műfajt a burjánzó cseresznyevirágokkal, az semmiképpen ne hagyja ki ezt a történetileg is nagyon érdekes kiállí­tást. A múzeumban 200 műalkotást fedezhetünk fel: festményeket, fametszeteket, lakktárgyakat, kerámiákat és fotográfiákat is.

+1. Hajó alakú múzeum Balatonföldváron

Májusban nyí­lik meg Földváron a balatoni hajózás történetét összefoglaló interaktí­v kiállí­tás – stí­lusosan egy hajó alakú épületben. A múzeum része egy panorámaterasszal bí­ró vendéglátóegység és egy kilátó is. A tavaszi Balaton átélését már kezdhetjük is ezzel az élménnyel.

 

Megosztom