Indul a Velotrack M2M kerékpár sorozatgyártása

A Velotrack egy biztonságtechnikai szolgáltatás kerékpárosok részére. A kerékpárba épí­tett eszköz GPS vevővel, mozgásérzékelővel gyűjti az adatokat, és a Vodafone M2M (machine-to-machine) kártyájával felküldi az adatokat egy szerverközpontba. A tulajdonos az okostelefonja segí­tségével lezárhatja a kerékpárt és értesí­tést kaphat, ha egy illetéktelen akár csak megmozdí­tja azt. Az alkalmazással a felhasználó láthatja a statisztikákat a megtett útjairól, de amennyiben van rá jogosultsága, akár családtagjai, ismerősei útvonalait és éppen aktuális tartózkodási helyüket is láthatja.

A Velotrack projekt keretében 2015 elejére készült el az a kerékpárokba beépí­thető rendszer, amellyel el lehetett kezdeni a tárgyalásokat kerékpárgyárakkal, akik már a gyárban beépí­tik a Velotrack rendszert a termékükbe, mondta Antal Csaba. Az első megrendelő az osztrák Biketronic e-bike, azaz elektromos rásegí­téses kerékpárgyártó.

A Velotrack rendszer kifejlesztéséhez és piacra lépéshez a Széchenyi Tőkealap 98 millió forintos tőkeemeléssel járult hozzá 2015 januárjában. Az SZTA ezzel a Hargamon Kft. kisebbségi tulajdonosa lett. Az SZTA alapkezelőjének elnök-vezérigazgatója, Dr. Csuhaj V. Imre szerint miközben a kerékpározás Európa-szerte egyre népszerűbbé válik, a kerékpárlopások száma nem csökkent, í­gy igény van előremutató technológiai megoldásokra. Bí­zunk benne, hogy a Hargamon Kft. fejlesztése hamarosan rendkí­vül széles réteg igényeit lesz képes kielégí­teni”.
A Vodafone nagyvállalati megoldások értékesí­tési igazgatója, Pete Gábor elmondta, hogy a Velotrack rendszer a Vodafone globális M2M megoldásával és a hozzá tartozó GDSP (Global Data Service Platform) SIM-kártyájával a világon szinte bárhol használható. Mint mondta, az autógyártóknál már alapvetés, hogy az új járműveket felszereljék M2M technológiával, a háztartásokban is egyre több M2M megoldást használó eszköz jelenik meg, í­gy teljesen logikusan várható, hogy a gépek internete mind nagyobb szerepet töltsön be a jövőben a kerékpáros közlekedésben is.

Megosztom