NE HAGYD MAGAD! NEM VAGY MAGAD!

Az endometriozis nem magától múló női betegség! Felismerni sem mindig egyszerű. A szülőképes nők 10-30 százalékánál – akiket érint a méhfalról leváló szövetek okozta fájdalmas tünet együttes -, nemcsak a panaszok okoznak gondot, hanem az ezzel gyakran együtt járó meddőség is. Ezért nem szabad hagyni, hogy a tünetek elhatalmasodjanak. Mert van segí­tség!

Becsült adatok szerint Magyarországon körülbelül százötven ezer meddő pár vár gyermekáldásra. 15 – 30 százalékuknál a gondot minden bizonnyal a nők endometriózisa okozza. Az ebben a betegségben szenvedő nők számát világszerte 200 milliónál is magasabbra becsülik. Magyarországon sem ismert pontos adat a betegek számáról, egyes becslések szerint közel 200 ezer nőt érinthetnek az endometriózis tünetei. Annyit lehet biztosan tudni, hogy a meddő nők mintegy 30 százalékánál ez a betegség áll a teherbe esés sikertelenségének hátterében. Dr. Fülöp István a Róbert Kórház Meddőségi és Endoszkópos Centrumának részlegvezető főorvosa szerint ennek a nőket érintő betegségnek a diagnosztikája azonban nem mindig egyszerű. Az erre szakosodott nőgyógyászok néhány perc beszélgetés és szakvizsgálat után tudják megmondani, hogy a panaszok hátterében valószí­nűsí­thető-e az endometriózis.

A betegség leggyakoribb tünete az erős görcsökkel járó kismedencei fájdalom, amely nemcsak a menstruáció idején, de a ciklus közepén is jelentkezhet. A méhből rendellenesen “elvándorolt” méhnyálkahártya-szigetek azonban más jellegű panaszokat is okozhatnak (haspuffadás, vizelési, székelési panaszok). Az endometriozisban szenvedő nők egy része gyógyszeres terápiával kezelhető, illetve az úgynevezett paramedicinális terápiákkal (például a speciális, glutén- és tejcukorszegény étrenddel és a mozgással egybekötött életmód-változtatással) is jó eredményeket lehet elérni. Abban az esetben, ha a – diagnosztikai módszerekkel felismert – méhből „elszabadult” szövetek megtelepednek a méh külsején, vagy a méhfalban, a méhet rögzí­tő szalagokon, a petefészkeken (csokoládé ciszta), valamint a hashártyán, a bél felületén, a húgyhólyag, a húgyutak területén, vagy akár műtéti hegekben, indokolt lehet, az operáció. A meddőség pedig valóban nyomós ok arra, hogy a hasüregből, műtéti úton távolí­tsák el az „elszabadult” szöveteket. A gond abból adódik, hogy ezek a szövetek hormonálisan épp úgy viselkednek, mint a méh üregében lévő nyálkahártya, vagyis a ciklusnak megfelelően megduzzadnak, s vérzés kí­séretében leválnak. Azonban alkalmatlan helyen vannak, hegeket, összenövéseket okoznak, ami nemcsak fájdalmakkal járhat, de az emlí­tett meddőségnek is okozója lehet.

Dr. Fülöp István főorvos szerint, egy ilyen – laparoszkópiával végzett – műtét után legjobb terápia a hosszú távú gyógyulásra maga a terhesség, akár természetes úton, akár lombikbébi – (IVF) kezelés eredményeként.


MEGHíVí“

NE HAGYD MAGAD! NEM VAGY MAGAD!
EndoNap, március 25 – én, szerdán délután
Az endometriozis nem magától múló női betegség!
Felismerni sem mindig egyszerű.
A szülőképes nők 10-30 százalékánál nemcsak a panaszok okoznak gondot, hanem az ezzel gyakran együtt járó meddőség is.
Magyarországon jelenleg, körülbelül 150 ezer meddő pár vár orvosi segí­tségre, 15-30 százalékuk esetében az endometriozis betegsége áll a meddőség hátterében.

Az Endo March – Wolrdwide Event eseményhez idén is kapcsolódva 2015-ben, március 25 -én, szerdán, délután ingyenes tanácsadással és orvos -előadásokkal várjuk az érdeklődőket, az endometriozis betegséget ismerő és nem ismerő hölgyeket. A meddőség megelőzésének illetve kezelésének egyik legfontosabb része ugyanis a betegség felismerése. A meddőség témájához kapcsolódóan az eseményre ellátogatók hasznos, tanácsokat kaphatnak andrológus orvosunktól, valamint párszakértő pszichológusunktól.

Időpont: 2015. március 25 (szerda), 16.00-19.00
Helyszí­n: Róbert Rendelő
Cí­m: 1121 Budakeszi út 36/C.
Program:

16.00-16.30 – Dr. Fülöp István nőgyógyász, a Róbert Károly Kórház Meddőségi részlegvezető főorvosának előadása arról, hogy nem érdemes kétségbe esni, fel kell ismerni a tüneteket. Van megoldás a gyógyulásra és a teherbeesésre.
(Fülöp doktor személyes tanácsai a helyszí­nen.)

17.00-17.30. Dr. Szabó Ferenc andrológus előadása arról, hogy „mit tehet a nő”, ha a gyermekáldás elmaradásáért feltételezhetően mégsem Ő a felelős? Tendenciák a férfi nemzőképességről itthon és külföldön, vizsgálatok és megoldások.
(Szabó doktor személyes tanácsai a helyszí­nen.)

18.00-18.30. Dr. Soltész Krisztina pszichológus, párterapeuta előadása arról, hogy mit, hogy kezeljünk a párkapcsolatunkban (egészség, betegség, gyermekvállalás, gyermek utáni vágy).
A rendezvény helyszí­nén, az ingyenes parkolási lehetőség biztosí­tott!
Szeretettel várjuk az eseményre a szerkesztőség képviselőit.

Szí­ves visszajelzésüket az alábbi e-mail cí­men/telefonszámon várjuk:
Róbert Károly Kórház & Róbert Rendelő

Megosztom