Lesiklás mesterfokon

Lehet, hogy az eredmény nem a lehetőségen, hanem az akaraton múlik? Miklós Edit sporttörténelmet í­rt, mi pedig utánajártunk, hogyan sikerült neki.

A 27 éves sportoló az év nagy részét egyébként Ausztriában tölti. Hiszen itthon hol tudna felkészülni?

„Tizennégy éves korom óta járok a sógorékhoz edzeni, és most már nem csupán a versenyek előtti két hétben, hanem fél évet vagy még ennél is többet töltök kint. A szezon április közepéig tart, akkor kapunk egy hónap pihenőt, majd nyáron jönnek az erőnléti, száraz edzések, ezt akár itthon is meg tudom csinálni. Július elején két megoldás közül választhatunk: vagy fedett pályán gyakorlok Németországban, vagy – és ez a gyakoribb – Svájc, Ausztria gleccsereire megyünk a léccel. Ez tulajdonképpen két-három edzőtábort jelent. Amint bejön a hideg, leesik a hó, lentebb megyünk. Október végén már elkezdődik a versenyszezon, akkor minden hétvégén indulok valahol.”

A csí­kszeredai lány sportkarrierjét egyébként valószí­nűleg a bátyjának köszönheti. Ő volt az, aki először sí­elni kezdett a családban, és amikor Edit nagyobbacska lett, magával vitte. „Székelyföldön, ahol mi lakunk, hosszabb a tél, mint a nyár, ezért a téli sportok népszerűbbek.”

A cikk folytatása a Családi Lap 2015/márciusi számának 42. oldalán található.

Megosztom