Gluténmentes édességek farsangra, vagy gyerekzsúrra

Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa két olyan gyorsan elkészí­thető receptet is ajánl, ami biztosan a gyerekek kedvence lesz.

Gluténmentes, tejmentes, diabetikus: gesztenyés keksz

Talán nincs is gyerek, aki ne szeretné a kekszet. Akár magában, akár teával, vagy kakaóval reggelire, uzsonnára is kí­nálhatjuk a házilag készí­tett ropogtatni valót. Gyerekeknek szervezett összejöveteleken is nagy sikere van, otthon és az óvodában, iskolában is népszerű csemege. A gesztenyés keksz összetevői miatt a fogtündérnek sem kell aggódnia, mivel az édesí­téshez xilitet használunk, abból is csak keveset. A gesztenyeliszt eleve édeskés í­ze, erős aromája mellé nem is kell több.

Hozzávalók: (25 darabhoz)
-10dkg gesztenyeliszt
-10dkg finomra őrölt mandula
-7dkg xilit plusz
-1 tojás
-5dkg kókuszzsí­r
-1 citrom reszelt héja
-1 kk sütőpor

Elkészí­tés:
Az őrölt mandulát összekeverjük a gesztenyeliszttel, a xilit plusszal és a sütőporral. Hozzámorzsoljuk a kókuszzsí­rt, mintha vaj lenne. Az egészet egybe gyúrjuk a tojással és í­zesí­tjük a reszelt citromhéjjal. A tésztát fél-1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezt követően 25 egyforma golyót formázunk belőle és sütőpapí­rral bélelt tepsibe helyezzük, tetejüket kanállal lelapí­tjuk. 180fokra előmelegí­tett sütőben, kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Cukorbetegek, diétázók figyelmébe!
A napi szénhidrát mennyiség számí­tásánál vegyük figyelembe, hogy 1 darab keksz tápanyag összetétele a következőképpen alakul. Energia: 65kcal. Fehérja 1g, zsí­r 5g, szénhidrát 5g.

Expressz édesség: házi gumicukor recept

Még ennél is rövidebb idő alatt készí­thetünk gumicukrot, persze ehhez nem árt, ha van otthon kisméretű (pl. bonbon, vagy jégkocka) kiöntő szilikon forma. A recept elkészí­téséhez ezen kí­vül csak egy bögre 100%-os, kevésbé rostos almalére és egy tasak porzselatinra van szükség. Ebből a mennyiségből – a forma nagyságától függően – megközelí­tőleg 15 gumicukrot készí­thetünk. Ehhez nem kell mást tenni, mint a porzselatint kevés ví­zben csomómentesre keverni, majd a gyümölcsléhez hozzáadni. A folyadékot ezután állandó keverés mellett felmelegí­tjük, mí­g el nem kezd zselésedni. Ha igényeljük, nyugodtan édesí­thetjük mézzel, nyí­rfacukorral, vagy akár eritrittel is. Melegí­tés közben folyamatosan kanalazzuk le a tetejéről a habot, hogy a kész gumicukor ne legyen tele apró buborékokkal. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a formákba töltjük. Megvárjuk, mí­g megdermed – érdemes hűtőbe tenni – majd kb. 1 óra múlva már fogyasztható is.

A házi gumicukor glutén-, tej-, és tojásmentes. 1 db 11 kcal-t, 1g fehérjét, 0g zsí­rt és 9g szénhidrátot tartalmaz.

Megosztom