LIKE AZ ÉLETÉRT

Az elsősegélynyújtást megtanulni gyerekjáték – hirdeti a Magyar Vöröskereszt. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet a közösségi média segí­tségével hí­vja fel a fiatalok figyelmét, hogy egy jól felkészült elsősegélynyújtó egyszerű, gyors és szakszerű beavatkozása akár életet is menthet.

Sportolás közben, buliban vagy egyszerűen csak az utcán sétálva is megtörténhet egy rosszullét. Magyarországon napi közel 70 ilyen eset történik és csak 10%-ban tudnak segí­tséget nyújtani az emberek a mentők kiérkezéséig. Az elsősegélynyújtás elsajátí­tása embereket menthet. Erre hí­vja fel a figyelmet a Magyar Vöröskereszt Instagram videók formájában, amelyekben különböző rosszullétet bemutató szituációkban virtuálisan újra dobogásra bí­rhatjuk az áldozatok szí­veit.

A közösségi médiában is aktí­v hazai szervezet választása azért esett erre a csatornára, mert a fiatalok jelentős része használja az Instagramot napi szinten, ahol folyamatosan like-olják a fotókat és videókat, tehát sokat találkoznak a dobogó szí­v effektussal, amelyek a tartalmak kedvelésekor jelennek meg. A kampány azt üzeni: szinte ugyanolyan könnyen megmenthető egy ember élete, mint egy mobilalkalmazás használata.

A Magyar Vöröskeresztnek országosan mintegy tí­zezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly 85 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolí­tott le a szervezet. A Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. Ezt a célt szolgálja a Vöröskereszt felmenőrendszerű elsősegélynyújtó versenye is, ahol területi, megyei, illetve országos szinten mérik össze elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó ismereteiket a fiatalok.

A program mintegy ötezer fiatalban tudatosí­tja az elsősegélynyújtás fontosságát. A szervezet másik kiemelt elsősegélynyújtó programja a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat. Nyaranta mintegy háromszáz képzett, vöröskeresztes elsősegélynyújtó vigyáz a strandolókra a Balatonnál. A szolgálat 2007-es indulása óta 27 245 sérülést láttak el szakszerűen a fiatalok, sőt négy alkalommal életet is mentettek. A tapasztalat szerint a magyarok többsége nem mer segí­teni, pedig egy baleset, rosszullét során egy jól felkészült elsősegélynyújtó egyszerű, gyors és szakszerű beavatkozása akár életet is menthet.

Az elsősegélynyújtás megtanulni gyerekjáték. Ments életet, válts szemléletet! Az ötletgazda és megvalósí­tó az Isobar Budapest volt, akik önkéntes alapon járultak hozzá a kampányhoz. Kövessétek a Magyar Vöröskeresztet az Instagramon: http://instagram.com/voroskereszt/

Megosztom