Litkey Farkas és az olasz temperamentum

Litkey Farkas, a tizenegyszeres Kékszalag-győztes és Soling világbajnok idén is részt vesz az olasz téli J24 bajnokságban. Olasz csapatával a hatodik forduló végén a második helyen áll. Szereti az olaszok mentalitását, nem hagyná ki a közös, hosszúra nyúló vacsorákat, a téli időjárás azonban kihí­vások elé állí­tja őt és csapatát.

Litkey Farkas a 2009-2010-es versenyen indult el először, akkor még saját hajójával és magyar csapatával lett második helyezet. Két évvel ezelőtt azonban úgy döntött, olasz csapattársakkal folytatja a versenyzést. A hajó, melynek idén elvállalta a kormányzását, tavaly utolsó lett, most viszont a második helyen áll a versenyben.

Az olaszokat maximalistáknak ismertem meg. A csapattársaim rendkí­vül nyitottak, és mint a szivacs, szí­vják magukba a tudást. Sokat vagyunk együtt, az ő házukban alszom, kihagyhatatlanok a közös, órákig tartó vacsorák. Sorba teszik elém a fogásokat, mintha egy tradicionális, olasz vendéglőben lennénk, a végén mégsem érzem úgy, hogy túl sokat ettem. Szeretem az olaszok életfelfogását, stí­lusát, az együtt töltött időt, a nagy beszélgetéseket. Öröm velük lenni.– meséli a Soling világbajnok.

A nagy beszélgetésekre azonban csak a hajón kí­vül adódik mód, mivel a hideg és a szél alaposan próbára teszi a versenyzőket.

Többnyire 8-10 fokban vitorlázunk, a Földközi-tenger nyí­lt vizén. A széljárás néha hatalmas hullámokat korbácsol, melyeken száguldva szörföznek a hajók. Ez több figyelmet kí­ván, de nagyon élvezetessé is teszi a vitorlázást. – avat be a szakmai kulisszatitkokba Litkey Farkas, az Evopro Generali Katamarán kormányosa.

Litkey Farkas az egyik legismertebb magyar vitorlázó:
– Soling világbajnok
– tizenegyszeres Kékszalag-győztes,
– négyszeres szóló Balaton kerülő-győztes,
– ötszörös finn felnőtt bajnok, az 1996-os atlantai olimpián Finn osztályban képviselte Magyarországot
– 2005-ben kiérdemelte az Év Vitorlázója cí­met.
2013-ban Litkey Farkas főszereplésével készült el Kolmann András „A vitorlázó” c. dokumentumfilmje
2014-ben Amerre a szél fúj cí­mmel, a Jaffa kiadásában jelent meg könyve.
Ma is aktí­v versenyzői pályafutása mellett a KMP VSE elnöke, a Litkey Sails vitorlák tervezője, készí­tője és forgalmazója. A Litkey Vitorlásiskolák vezetője.
Több mint 15 éve foglalkozik profi és amatőr vitorlásversenyek, céges outdoor csapatépí­tő programok rendezésével. Versenyiskolájában több mint száz vitorlázó tanult.

 

Megosztom