A szülők több mint fele nem találja el, milyen játékra vágyik gyermeke

Az idén november elején a Gyerekvilág Kiállí­táson végzett felmérés is megerősí­tette azt a korábbi, 2012-es vizsgálati eredményt, miszerint továbbra is az épí­tőjátékok a legnépszerűbbek, mivel a szülők is leggyakrabban vásárolják és a gyerekek is a legszí­vesebben játszanak vele.

A babás állatos szerepjátékokkal viszont többet játszanának a gyerekek, mint amennyire a szülők preferálják a vásárláskor. Szintén többet kézműveskednének és barkácsolnának a válaszadók gyerekei annál, mint amennyire a szülők hajlandók erre pénzt adni, ugyanakkor az ügyességi és a táblás játékok pedig kevésbé érdeklik a gyerekeket, mint amennyire szí­vesen a szülők veszik. A legnagyobb eltérés a szülők és a gyerekek véleménye között a mobiltelefonok, laptopok és tabletek terén alakul ki, mivel háromszor annyi emlí­tést kaptak a kütyük a gyerekek kedvenc elfoglaltságai között, mint a szülők által vásárolni kí­vánt termékeinek listáján.
„A hatalmas játék választékot nehéz átlátni, szaktanácsadást igényel a gyerekek életkorához és érdeklődéséhez megfelelő játékot választani. Karácsony után akár naponta 20-40 játék is visszakerülhet hozzánk áruházanként, szemben egy átlagos nappal, ahol csak 2-3 játékról derül ki, hogy tévedésből vásárolták – mondta a Formatex vezetője, Borhi János, majd hozzátette: „A Játéksziget bolthálózatban felkészült eladók, a Fejlesztőszigetben pedig gyógypedagógus, terapeuta szaktanácsadással egybekötött játék ajánlásával segí­tünk a megfelelő játékok kiválasztásában.”

A Formatex azzal a céllal alakí­totta ki a MOM Park-beli Játéksziget üzletben az országban egyedülálló Fejlesztősziget szolgáltatását, hogy segí­tse a családokat a gyerekek mentális, kognití­v és kreatí­v intelligenciájának kibontakozását bizonyí­tottan elősegí­tő és a gyerekek által is kedvelt, szórakoztatva fejlesztő játékok megtalálásában. A játékok az áruházban kipróbálhatók, továbbá Somodi Tí­mea gyógypedagógus, logopédus tanár-terapeuta szaktanácsadással, szintfelméréssel és kompetenciaelemzéssel segí­ti a bejelentkező családokat a gyerek számára leghasznosabb, a család által közösen játszható játékok és képességfejlesztő eszközök megtalálásában. A tanácsadás legfőbb célja, hogy a szülők megtalálják a gyerekeik számára a leginkább személyre szabott játékokat, mellyel nemcsak gyerekeiket örvendeztethetik meg, de optimalizált játék költéseikkel időt és pénzt is megtakarí­thatnak.

A Formatex célja, hogy támogassa a hasznos családi időtöltést, és ráirányí­tsa a figyelmet a gyermekek készségfejlesztése szempontjából fontos tevékenységekre. Az épí­tőjátékok nemcsak a logikát, matematikai készségeket, finom motorikát fejlesztik, hanem a kreativitás fejlődését is elősegí­tik minden életkorban. A babás, kisállatos szerepjátékok szintén fontosak: a szociális szerepek gyakorlását teszik lehetővé, továbbá a mindennapos konfliktusok játékban való megjelení­tése segí­t feloldani a belső konfliktusokat, szorongásokat. Kiemelendő a mozgással járó, ügyességi játékok fontossága is, a fizikai, lelki és szellemi egészség szempontjából. Sokan nem is gondolnák, hogy a sokféle mozgásforma akár a tanulási zavarok korrekciójában is segí­tség lehet, miközben stresszoldó hatásuk is jótékony.

Megosztom