Akikért a harang szól

Öt másodpercenként meghal egy gyermek, öt másodpercenként megszólal egy harang. 17 ezer kisgyermek hal meg nap, mint nap: erre hí­vja fel a figyelmet egy alapí­tvány adománygyűjtési akciója, melynek keretében 2000 kiscsengőt függesztenek fel az Arena Plaza Jégterasza fölé.

Bár a statisztikák javulnak, – 1990-ben 12,7 millió, mí­g 2013-ban 6,3 millió öt éven aluli gyermek halt meg megelőzhető okokból – még mindig 17 ezer gyermek veszti életét naponta. Azaz minden ötödik másodpercben meghal egy kisgyermek a világon. Ezek a halálesetek védőoltásokkal, gyógyszerekkel, megfelelő táplálkozással, tiszta ivóví­zzel, vagy a fertőzések időben történő kezelésével megelőzhetők lennének. A drasztikus számokért nem kell messzire mennünk: Magyarországon 1000 gyermekből öt nem éli meg az egyéves kort.

Az UNICEF legújabb adománygyűjtési akciója erre kí­vánja felhí­vni a figyelmet: az esemény keretében 2000 darab kiscsengő kerül kihelyezésre az Arena Plaza Jégterasza fölé. Ezek a kis lélekharangok a gyermekekre emlékezve szólalnak meg december 2-től jövő február végéig. Az akció főtámogatója, az Arena Plaza 1 millió forinttal segí­ti a kezdeményezést. Az installáció pro-bono kivitelezője a Showhivatal Produkció Kft. A rendezvényen részt vett D. Tóth Kriszta, az alapí­tvány nagykövete, az Engi Klára által vezetett Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség utánpótlás programjában résztvevő gyerekek, a Szent Angéla íltalános Iskola és Gimnázium gyerekkórusa, valamint számos ismert személyiség.

Danks Emese, ügyvezető igazgató elmondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy az Arena Plaza a főtámogatója az akcióknak és bí­zunk abban, hogy számos más cég is csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez. Ezzel a látványos installációval szimbolikusan és ténylegesesen is hangot tudunk adni minden veszélyben lévő kisgyerek problémájának. Bí­zunk abban, hogy a támogatók segí­tségével, egyre több gyermek életkörülményein tud az UNICEF segí­teni, és évről évre több megmentett gyermekről számolhatunk be. Öt másodpercenként meghal egy gyermek, 5 másodpercenként megszólal egy harang. Ezek a harangok most értük szólnak!”

A harangok mellett kicsi, nyakba akasztható csengettyűk is kaphatóak 500 forintos áron. Egy kiscsengő árából, biztosí­tani tudják egy súlyosan alultáplált kisgyerek egy teljes napi élelmezését, tehát már akár egy csengettyű megvásárlása is komoly segí­tség.
Balla Erna, az Arena Plaza igazgatója az akció kapcsán kiemelte: „A világ vezető gyermekvédő, humanitárius szervezete és Magyarország vezető bevásárlóközpontja fontos ügyért fogott össze. Vásárlóink segí­tségével még többet tehetünk a gyermekek megmentéséért: az előttünk álló forgalmas karácsonyi szezon erre még jobb lehetőséget teremt.”

Megosztom