Szí­v alakú padot helyeztek el a Margitszigeten

A vasfüggöny lehullásának 25 évfordulójának alkalmából – a történelmi esemény lehetőséget teremtett a korábbi jó kapcsolat ismételt felvirágoztatására – egy stájer padot ajándékozott Budapestnek a Stájer Turisztikai Hivatal. A szí­v alakú padot a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda előtti parkban helyezték el.

A padot Erich Neuhold, a Stájer Turisztikai Hivatal igazgatója adta át Dr. Szeneczey Balázsnak, aki a Fővárosi Önkormányzat képviseletében Tarlós István főpolgármester köszönetét tolmácsolta az osztrák kezdeményezésért.
Ha az arra járók helyet foglalnak a padon, egy kis í­zelí­tőt kaphatnak a stájer üdülési élményből. Stájerország egyébként télen és nyáron egyaránt a magyar üdülővendégek legkedveltebb célpontja Ausztriában.

Közös történelem• Strada Hungarica – régi kereskedőút (a grazi Sporgassén át vezetett)
• Mátyás király három hollója az Eggenberg-család cí­merében
• IV. Béla magyar király a XIII. századi interregnum időszakában 6 évig a grazi Schlossbergen található várban élt, amí­g II. Ottokár cseh király el nem űzte onnan.
• Pázmány Péter a XVI. század végén és a XVII. század elején a grazi jezsuita egyetemen oktatott, innen állt tovább Esztergomba
• A grazi Magyar Egyletet 1888-ban alapí­tották meg, az egyesület életének fénypontja a magyar bál 2015. január 17-én.
• A grazi KőrösistraíŸe nevét Kőrösi Józsefről kapta. A szegedi születésű mérnök alapí­totta az Andritz Gépgyárat, amely ma Andritz AG néven működik.
• 2009-ben emléktáblát állí­tottak a vasfüggöny lehullásának 20. évfordulójára, a Schmiedgasséban található városi hivatal udvarán
• Rudi Roth tiszteletbeli konzul megalapí­totta a Forum Hungaricumot (valamennyi magyar egyesület fedőszerve), Rudi Roth magyar zenésznövendékeket is támogat Grazban
• Pécs Graz testvérvárosa 1989 óta
• Magyar istentiszteletek a grazi Kálváriahegy templomban

Turizmus
Stájerország a magyar üdülővendégek legkedveltebb osztrák tartománya.
Télen az Ausztriában realizálódó magyar vendégéjszakák 31%-át Stájerországban töltik az üdülővendégek, ezzel Ausztria zöld szí­ve egyértelműen piacvezetőnek számí­t. Stájerország a 2013/2014-es téli szezonban 74.259 magyar vendégérkezéssel és 305.154 magyar vendégéjszakával büszkélkedhetett.
Több mint 30 évvel ezelőtt került sor a magyar sí­oktatók első hivatalos továbbképzésére Murau régióban, a Frauenalpe és a Kreischberg sí­terepeken. Ennek köszönhetően az elmúlt években szoros gazdasági és személyes kapcsolatok jöttek létre. A magyar nemzeti sí­válogatott is csaknem 30 éve edz már a muraui térségben. A magyar sí­ bajnokságot évek óta St. Lambrechtben, a Grebenzenen rendezik. Az együttműködés keretén belül a Murau üdülőrégió rendszeresen vesz részt magyarországi vásárokon, workshopokon és sajtótájékoztatókon. A 2003-as Kreischbergen rendezett világbajnokságot követően magyar befektetők is megjelentek a régióban, í­gy a magyar vendégek valóban otthon érezhetik magukat.

Megosztom