Új magyar találmányt teszteltek a hí­rességek

Bekötött szemmel próbálta ki magát Péterfy Bori, Fábián Anita, Szabó Győző és Cseh Laci! A hí­rességek vizuális segí­tség nélkül vágtak neki olyan háztartási feladatoknak, mint például porszí­vózás, teafőzés, és egy olyan magyar fejlesztésű szerkezetet is teszteltek, amely a jövőben megkönnyí­theti a látássérültek helyzetét.

Vajon miként éli hétköznapjait egy látássérült ember? Hogyan oldja meg a látók számára teljesen természetes szituációkat, mint például a televí­zió távirányí­tójának kezelése, a teafőzés vagy éppen a porszí­vózás? Péterfy Bori, Fábián Anita, Szabó Győző és Cseh Laci A Fehér Bot napja alkalmából vállalkozott arra, hogy megtapasztalja, milyen az, amikor látás nélkül kell helyt állni egy-egy mindennapi helyzetben.

Cseh Laci a Láthatatlan Kiállí­tás eseményén, bekötött szemmel nehézkesen küzdött meg a feladatokkal. „Volt már olyan, hogy sötétí­tett szemüvegben úsztam a medencében, ami kemény próba volt, de a mostani kihí­vások nehezebbek voltak – a porszí­vózás például nem igazán ment, maradt is kosz rendesen a padlón” – mondta nevetve világbajnok úszónk.

A porszí­vózással meggyűlt a baja Szabó Győzőnek is. „Szó szerint megizzadtam! Minden sokkal megerőltetőbb bekötött szemmel, és azt is tudom, milyen nehéz lehet í­gy élni, ugyanis 20-30%-os hallássérülésem van, ami néha hátráltat a mindennapokban” – mondta el a szí­nész, aki korábban egy szerepében vak embert játszott. „Emiatt sokáig jártam a Vakok íllami Intézetébe egy sráchoz, hogy minél hitelesebb alakí­tást nyújtsak.”

A Láthatatlan Kiállí­tás eseményén Jakub János és Menyhárt Hunor Attila saját fejlesztésű, hiánypótló eszköze, az Aurora is bemutatkozott. A BME két hallgatója egy csuklóra illeszthető érzékelőt fejlesztett ki, amely a jövőben megkönnyí­theti a vakok és látássérültek tájékozódását, biztonságos közlekedését. Az Aurora ultrahang segí­tségével képes érzékelni a fehér bot előtt rejtve maradó balesetveszélyes akadályokat – például kocsik platója, nyitott ablakok, konténerek, sorompók – amelyek komoly sérülést okozhatnak.

Hogy milyen lehetett a hí­rességeknek látásuktól megfosztva megbirkózni az akadályokkal, azt bárki megtapasztalhatja, aki ellátogat a Láthatatlan Kiállí­tás programjaira. Ott nem bekötött szemmel, hanem teljes sötétségben próbálhatja ki magát minden érdeklődő.

Megosztom