Megfelelő csomagolással megvédhető az élelmiszer

Ennek ellenére a fogyasztók 65%-a nem tudja, hogy a környezeti hatások, köztük a fény és a hő milyen változásokat idéznek elő az élelmiszerekben, és nem figyel arra, hogy fényvédő csomagolású élelmiszert vásároljon.

A fogyasztó számára fontos az élelmiszerek frissessége, de nem mindig tudja, mit tehet érte
A három nyári hónap alatt 662-vel több a napsütéses órák száma, mint télen, és jelentősen magasabb a szórt fény intenzitása, ezért nyáron hamarabb romlanak meg az élelmiszerek.

Mi a fény?
A fény a fényforrásból terjedő elektromágneses hullám. A fény látható része csak kicsi intervallumot, a 380 és 780 nanométer (nm) közé eső részt öleli fel. A 780 nm-től 1 mm-ig terjedő tartományt infravörös sugárzásnak nevezzük, a rövidebb hullámhosszúsá-gú, 100 nm – 380 nm-ig terjedő fény pedig az ultraibolya sugárzás, melyből az UV-A jótékony hatású, az UV-B az egészségre káros, az UV-C pedig a legkárosabb sugárzás, de ez utóbbit az ózonréteg egyelőre még teljes egészében kiszűri.

„Mí­g a fogyasztók 69%-a tapasztalta már, hogy nyáron könnyebben romlanak az élelmiszerek, sőt 58%-uk már vásárolt is romlott élelmiszert, addig 65%-uk nem figyel arra, hogy milyen csomagolásban vásárolja meg ezeket a termékeket. A válaszadók szintén 65%-a nem tudja, hogy milyen hatással vannak a környezeti tényezők az élelmiszerekre. 26%-uk jellemzően azt a jelenséget tapasztalta, hogy a folyékony élelmiszerek a melegben hamarabb megromlanak, megbuggyannak, megsavanyodnak” – mondta Molnár Zita, a Tetra Pak Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója.

A fény kihat az élelmiszerek minőségére
Az élelmiszerromlás legfőbb kiváltó okai – az oxidáció, a mikroorganizmusok és a fizikai behatások mellett – a fény és a hő, amelyek párolgást, ví­zvesztést okoznak, befolyásolják az élelmiszer mennyiségét és tömegét, segí­thetik a mikroorganizmusok szaporodását, a termék erjedését, ebből adódóan szí­n- és í­zváltozást váltanak ki. Bár a növények fejlődéséhez elengedhetetlen a fény és az oxigén, az érett és leszedett gyümölcsökben és az élelmiszerekben a fény hatására nagymértékben csökken a vitamintartalom. A B2 vitamin mennyisége a közvetlen napsugárzásnak kitett élelmiszerben néhány óra alatt akár 90%-kal, a C-vitaminé pedig mindössze egy óra alatt 70%-kal is csökkenhet.

A minőség megőrizhető

„Az ember már az őskor óta gondoskodik élelmiszerei tárolásáról és azok megóvásáról. A mai fogyasztó joggal várja el, hogy a boltban megvásárolt élelmiszer nyáron is biztonságos, fogyasztásra alkalmas, lehetőleg minél kevesebb adalékanyaggal melegben is hosszan eltartható legyen, vagyis a fény, a hő, a mikroorganizmusok és a külső fizikai behatások ne befolyásolják az élelmiszer minőségét”- mondta Miháldy Kinga élelmiszer-minőségbiztosí­tó agrármérnök, dietetikus.

Hí¤rtlein Károly, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Demonstrációs Laboratóriumának tanszéki mérnöke szerint „a többrétegű csomagolóanyag megfelelően véd a fény és a fény okozta hőhatás ellen.”

A többrétegű Tetra Pak italos karton véd a külső környezeti hatásoktól. A romlási folyamatokért felelős oxigént, fényt és hőt, valamint idegen szagokat és í­zeket kí­vül tartva biztosí­tja a termék eltarthatóságát. Könnyen szállí­tható és 100%-ban újrahasznosí­tható. Az aszeptikus – vagyis csí­ramentes – csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni, ezáltal feleslegessé válik a költséges hűtés a szállí­tás és a raktározás során, ráadásul a felbontatlan termékek akár fél évig is hűtés nélkül eltarthatók.

Az aszeptikus technológia a 20. század forradalmi találmánya, amellyel 1989-ben a Tetra Pak elnyerte az utóbbi 50 év legjelentősebb élelmiszeripari találmányáért járó dí­jat. Az eljárás megbí­zhatóan elpusztí­tja a kórokozó baktériumokat és azok csí­ráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és í­ze megmarad. A feldolgozás után az élelmiszereket légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba.

Magyarországon évente 400.000 tonna élelmiszert dobunk ki, ami fejenként mintegy 40 kilogrammot jelent. Ha figyelünk arra, hogy védjük az élelmiszereket a környezeti hatásoktól, akkor ennek jó részét megspórolhatjuk.

 

Megosztom