Krumpliból számtalan ételt készíthetünk. Lehet belőle köret, saláta, de akár a főétel helyét is elfoglalhatja az asztalon. A régi, megszokott recepteket érdemes néha új ízekkel is kipróbálni.
A franciák így szeretik – Sajtos burgonyakrémleves
![]() |
Hozzávalók:
40 dkg burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db zöldségleveskocka
1 liter víz
Fél dl olívaolaj
15 dkg natúr krémsajt
1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
1 bagett
Só
Bors
Elkészítése
A krumplit meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, hasonlóképpen feldaraboljuk a vöröshagymát és a fokhagymát is. A hagymát olívaolajon üvegesre pároljuk, rádobjuk a burgonyát. ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk a zöldségleveskockát és lassú tűzön puhára főzzük. Ezután belekeverjük a krémsajtot, majd botmixerrel vagy turmixgéppel simára turmixoljuk. A bagettet vékonyan felszeleteljük, előmelegített serpenyőben megpirítjuk. Tálaláskor a levest megszórjuk petrezselyemzölddel, és végül rátesszük a pirított kenyeret. Az ínyencek füstölt sajtot is reszelhetnek a tetejére.
A hindu Aloo tikki – Indiai krumplis lepény
![]() |
Hozzávalók:
4 db burgonya
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál koriander
Fél teáskanál csilipor
Fél teáskanál indiai fűszerkeverék
2 evőkanál kukoricaliszt
Só
Bors
Currypor a tálaláshoz
Elkészítése
A burgonyát puhára főzzük és krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a köményt, a koriandert, a csiliport, az indiai fűszerkeveréket, s ízesítjük sóval, borssal. Miután egyenletesen elkevertük, rászórjuk a lisztet és kézzel összedolgozzuk, majd kis pogácsákat formálunk belőle. Olajon aranybarnára sütjük, tálaláskor szórhatunk rá pár csipet curryport. Kínálhatjuk salátához, különféle öntetekkel mártogatósként, de remekül illik hozzá a hagymából és paradicsomból készült chutney is.
Zöldség a zöldségben – Héjában sült töltött pityóka
![]() |
Hozzávalók:
6 db szép nagy burgonya
1 zacskó mirelit brokkoli
1 zacskó mirelit karfiol
2 db pritaminpaprika
2 fej lila hagyma
Füstölt sajt
Só
Bors
Elkészítése
A krumplit héjában előfőzzük, majd amikor kihűlt, hosszában levágjuk a tetejét, és a nagyobb rész belsejét kikanalazzuk. A burgonyacsónakokat megszórjuk sóval vagy sültkrumpli-fűszerkeverékkel. A kivájt részt villával apróra törjük, ezt később a zöldségekhez keverjük. A lila hagymát felkockázzuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, majd ráöntjük a brokkolit, a karfiolt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A keleti ízeket kedvelők tehetnek rá curryt is. Felkockázzuk a pritaminpaprikát és hozzáadjuk a zöldséghez a krumpli belsejével együtt. Mivel sütni is fogjuk a keveréket, ezért érdemes a zöldségeket úgy párolni, hogy kicsit ropogósak maradjanak. Levesszük a tűzről és megtöltjük vele a burgonyákat. A tetejére füstölt sajtot reszelünk, kivajazott tepsibe tesszük. 190 fokon puhára sütjük.
További recepteket olvashat a Családi Lap 2014. márciusi számában.