Vásáry André szerelmes a karácsonyba

Egy hétköznapi ember számára az év vége leginkább a karácsonyi programok megszervezéséről, az ajándékozásról, főzésről és vásárlásról szól, és arról, hogyan egyeztesse össze ezt az egészet a munkájával és a család körüli sok és változatos egyéb teendőkkel. Ezúttal arra voltunk kí­váncsiak, hogyan küzd meg az év végi hajtással és az ünnepek feladataival Vásáry André, Magyarország egyetlen férfi szoprán énekese, aki a karácsonyi kihí­vások ellenére azt állí­tja, hogy szinte szerelemes a karácsonyba.

Szereti a karácsonyt?

Imádom ezt az ünnepet! így volt ez már gyerekkoromban is, és azóta mit sem változott. Elvarázsolnak a karácsonyi fények és minden, ami hozzá kötődik: a fenyő és a gesztenye illata, a meghitt pillanatok, a család közelsége. Főleg ez utóbbi, hiszen már nagyon régen elköltöztem otthonról, Debrecenből Budapestre, és olyan sokat vagyok úton egyébként is, hogy nekem az a legszebb ajándék karácsonykor, ha együtt lehetek velük. Idén különösen izgatott vagyok, hiszen most először talán én láthatom vendégül a szüleimet, és próbára tehetem magam a konyhában is.

Azt hittem, talán elutazik valahová, ahol melegebb van, egy kis wellness, vagy sí­elés például népszerű karácsonyi program lehet.

Eszembe sem jut ilyesmi. Nekem kell az igazi karácsonyi hangulat, azt meleg éghajlat alatt nem lehet úgy átélni. Bár sí­elni nagyon szeretek, a hangom védelme miatt nem nagyon űzőm ezt a sportot mostanában. Szerencsére azonban ilyenkor is nagyon sok koncertem van, az íœnnep cí­mű karácsonyi albumom azóta is nagyon népszerű, hogy platina lemez lett. Sokat hí­vnak templomokba énekelni, ami nagy öröm számomra, hiszen előhí­vja és megsokszorozza bennem a karácsonyi érzéseket. És az idén az utazásból is alaposan kivehettem a részem.

Merre járt?

Két fantasztikus koncertturné sikerének örülhetek – két kontinensen. Franciaországban a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral és Szenthelyi Miklós Kossuth dí­jas hegedűművésszel koncerteztünk Lyonban és környékén, fantasztikus középkori és még régebbi templomokban, rendkí­vüli akusztikával és miliővel. Utána pedig Amerikában jártam, Washingtonban, Portlandben és Bostonban a kultúra „követeként” magyar , amerikai diplomatáknak, szenátoroknak adtam karácsonyi koncertet. Csodálatos élményekkel lettem gazdagabb mindkét országban.

Az európai szokásokat jobban ismerjük, de milyen az amerikai karácsony?

Nem először jártam Amerikában, hiszen tanulmányaim egy részét Bostonban végeztem, és ezenkí­vül is sok más városban jártam már. Amerikában a karácsonyi készülődés jóval hamarabb elkezdődik, mint nálunk, korábbi tapasztalataimhoz képest azonban most visszafogottabbnak láttam ezt a várakozást. Persze volt azért csillogás: karácsonyi fények és karácsonyfák dí­szí­tették az üzleteket, az utcákat, de valahogy mintha lecsendesedett volna az a nyüzsgő népünnepély, vásárlási láz, az a show-nak is beillő reklámhadjárat, ami karácsonykor lenni szokott. Ez talán még a válság hatása.

Hamarosan itt az év vége, milyen emlékei vannak 2013-ról, és mit tervez 2014-re?

Fantasztikus év áll mögöttem, rengeteg gyönyörű helyen léphettem fel itthon, többek között a Művészetek Palotájában, a Mátyás templomban, vagy a Gödöllői Királyi Kastélyban, valamint külföldön Németországban is énekeltem. Jövőre az élő koncert, új lemez, saját számok „szentháromságát” szem előtt tartva haladok a céljaim felé. Ami azt jelenti, hogy sok élő koncertet, legalább egy új lemezt, és jó néhány saját számot szeretnék a jövő évre.

Megosztom