Szeretet a menhelyről

Rengetegen szeretnének állatot az otthonukba, és nagyon sokan közülük gondolkodás nélkül tenyésztőtől vásárolják meg a hőn áhí­tott házi kedvencet. A magyarázat egyszerű, utcai „korcs” helyett fajtatiszta állatot szeretnének, bele sem gondolva abba, hogy a nemes felmenőkkel rendelkező állatok semmivel sem különbek keverék társaiknál.

Ha minden szempontot figyelembe véve, alaposan átgondolva úgy döntünk, hogy újabb taggal gyarapí­tjuk a családot, akkor ne feltétlenül tenyésztőtől vegyük meg egy kisebb vagyonért, hanem nézzünk szét a hozzánk legközelebb eső menhelyen, hisz Magyarországon megközelí­tőleg 1 millió gazdátlan házi kedvenc él az utcákon, vagy az állatmenhelyeken.

Fiatalt vagy időset?

Ne ragaszkodjunk mindenképpen a fajtatiszta állathoz! Egy keverék kutyus vagy cica éppen olyan kedves, okos és ragaszkodó, mint bármelyik fajtatiszta társa. Sajnos manapság egyre több fajtatiszta állat is a menhelyek lakója. Nem biztos, hogy a fiatal (kölyök) kiskutya, kiscica a legjobb választás, hiszen egy kölyök állat felnevelése mindig több problémával jár. Ha idősebbek, kevésbé aktí­vak vagyunk, vagy nagyon elfoglaltak, akkor egy idősebb, nyugodtabb, fegyelmezettebb állattal sokkal nagyobb harmóniában élhetünk. És azt se feledjük, ha egy állatot magunk mellé veszünk társnak, arról hosszú évekig gondoskodunk kell.

íltalában ingyen

Egyszerre két állat életét is megmentjük í­gy, hiszen a magunkhoz vett kedvenc helyére egy másik kerülhet be a menhely oltalmába. Az ilyen helyről beszerzett állatokért általában nem kell pénzt kiadni – vagy ha mégis, akkor csupán jelképes összeget, amivel a többi menhelyi állat ellátását (etetését, gyógyí­tását, ivartalaní­tását) támogatjuk. A menhelyen ápolt, egészséges, legtöbbször ivartalaní­táson is átesett kisállatot kapunk. Sajnos ezzel szemben a tenyésztők között sok olyan akad, akinek nem az állat egészsége, csupán az anyagi haszonszerzés a fontos. Ha nem tehetjük meg, hogy állatot tartsunk otthon, támogassunk egy menhelyet anyagilag, élelemmel vagy önkéntes segí­tségnyújtással.

Sok mindenben segí­t

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kisállatok jó hatással vannak gazdáikra mind fizikailag, mind mentálisan és érzelmileg:

  • Az állatok jelenléte segí­t a kisgyermekek szociális, fizikai és érzelmi fejlődésben.
  • Azok a gyerekek, akik valamilyen állatot tartanak, gyakran kevésbé visszahúzódóak és félősek.
  • Sok gyerek háziállatához fordul vigaszért, amikor szomorú, ideges, fél, vagy ha valami titkot szeretne megosztani valakivel.
  • A gyerekeknél a háziállat-tartás fejleszti a másról való gondoskodás képességét.
  • Azok a gyerekek, akiknek a környezetében kutya vagy macska él, kevésbé fogékonyak az allergia kialakulására, mint azok a gyerekek, akiknek nincs háziállata. Ugyanez igaz az asztma kialakulására is.
  • Akiknek kisállata van, alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, jobban és hamarabb felgyógyulnak egy sebészeti beavatkozás után, és csökkentett kockázati tényezőkkel rendelkeznek a kardiovaszkuláris betegségek esetében.
  • A kisállattartók kevesebbszer betegednek meg, súlyos betegségből pedig gyorsabban épülnek fel. Jobban tűrik a feszültséget, tekintve, hogy a házi kedvencek köztudottan csökkentik a stresszt és ezáltal erősí­tik az immunrendszert.
  • A kutya közvetí­tésével az ember társasághoz jut, kutyusa révén más gazdikkal is megismerkedik, séta közben beszélget, ismerősöket szerez. Ez különösen a magányos emberek számára előnyös. Sok idős ember, ha kutyát vagy macskát tart, tovább is élhet.
  • Végül, de nem utolsó sorban kis kedvencünk megnevettet minket, ezáltal hozzájárul a mentális egészségünkhöz.

Bővebb információ a HEROSZ Budapesti íllatotthonról: https://www.facebook.com/heroszbudapestiallatotthon?fref=ts

Megosztom