Életmentő négylábú hősök

Évente több száz esetben köszönhetjük akár az életünket is a mentőkutyáknak. A világon mintegy negyven kutyásegységnek van nemzetközi bevethetőségi vizsgája, három kutya a Magyar Vöröskereszt tagja.

A Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség 2008 óta, minden év április 28-án ünnepli a mentőkutyák világnapját. A szövetség 39 ország 115 mentőkutyás egységét tömörí­ti, Magyarország is a szervezet tagja.

Magyar dicsőség

A kutatás-mentési technológia fejlődése ellenére a mentőkutyák továbbra is nélkülözhetetlenek egy-egy katasztrófahelyzetben vagy eltűnt személy keresésében. Nemzetközi bevethetőségi vizsgája a világon összesen 40 egységnek van, s három magyar kutya, Aqua, Liza és Roger is birtokolja ezt az elismerést. Mindhárom a Magyar Vöröskereszt alapszervezeteként tevékenykedő Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tagja.


Kiszagolják a bűnözőket


A hazai mentőkutyák évente több száz esetben segí­tik az eltűnt, romok alatt rekedt emberek kutatását, valamint sok esetben egy-egy bűnügy kapcsán a rendőrség munkáját is nagyban megkönnyí­tik. Kevesen tudják, hogy a négylábú hősök közreműködésével állapí­tották meg például a tatárszentgyörgyi gyújtogatás tényét is. Aquáék legérdekesebb esete egy top 1-es megyei bűnöző megtalálásához fűződik, ahol egy hőkamerát kijátszó, álbeépí­tett szekrény mögé bújt gengsztert szagoltak ki.

Indonéziai bevetésen

A haiti földrengés idején 273 mentőkutya dolgozott egyszerre a helyszí­nen, és munkájuknak hála 132 túlélőt találtak meg a romok alatt. A magyar négylábú hősöknek utoljára 2009-ben, az indonéziai földrengés után volt nemzetközi bevetésük. Aqua és Liza egyébként tagja volt annak a csapatnak is, amely 2009-ben világbajnoki cí­met szerzett Magyarországnak a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség által szervezett eseményen.

A mentőkutyák előtt tisztelgett a Magyar Vöröskereszt Humanitarian Racing Teamjének két tagja is. íprilis 27-én és 28-án Füge Krisztián az RRC Suzuki Kupában, mí­g Kapitány Dorottya a Lotus Ladies Cupban hirdette a négylábú hősök tisztes helytállását egy versenyautóra ragasztott matricával.

 

Megosztom