Mi van a naptejben?

A napsugarak elleni védekezés minden életkorban nagyon fontos. A különböző összetevők különböző hatékonysággal veszik fel a harcot az UV-sugárzás ellen.

A naptejek az úgynevezett kémiai vagy vegyi szűrők közé tartoznak. Ez azt jelenti, hogy az ultraviola sugarak elnyelésével fejtik ki hatásukat.

Mivel véd?

A napvédő szerek legfontosabb összetevője az az anyag, amely a káros sugaraktól védi meg a bőrt. Ez a legtöbb esetben az octocrylene nevű olajos folyadék. Ez a színtelen, szagtalan, tiszta anyag az UV-sugárzást elnyelve védi a bőrt a veszélyes hatásoktól.

Az alumínium hidroxid segít a napvédő anyagnak, hogy minél tovább ki tudja fejteni jótékony hatását. Az alumíniumszármazék az izzadást gátolja, így megakadályozza, hogy a napozó a felkent napvédő szert tulajdonképpen leizzadja bőréről.

Egyes naptejekhez szójaolajat is adagolnak a gyártók. Ez a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olaj nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint és növényi ösztrogént, amelyek segítenek megelőzni a másodlagos, mélyebb rétegeket érintő bőrkárosodást és a bőrrák kialakulását.

A vízállóság is fontos szempont, főleg a gyermekeknek készült naptejekben, hiszen ők folyamatosan ingáznak a part és a víz között, így hamar lemosódhat bőrükről a védelem. Ezt az akrilátok segítségével védik ki a gyártók. Ezek a vegyületek egy vízlepergető réteget képeznek a bőrön, amelynek 80 százaléka akkor is megmarad, ha közben bemerészkedünk a medencébe is.

Mivel ápol?

A napsugarak nem csak leégést okoznak, hanem ki is szárítják a sugárzásnak kitett bőrfelszínt. Ezért glicerint, propilénglikolt, C12-15 alkyl benzoatot vagy panthenolt is töltenek a naptejes flakonokba. A glicerin bőrpuhító hatását úgy fejti ki, hogy a bőr mélyebb rétegeiből a felszín közelébe vonzza a vizet. A propilénglikol nevű nedvesítőszer vízmágnesként működik. Elvonja a levegő nedvességtartalmát, és a bőr közelében tartja.

A C12-15 alkyl benzoate bőrlágyító hatású, selymes tapintásúvá teszi a bőrt használat után. Érzékeny bőrűeknek és babáknak is használható, mivel nem mérgező és nem okoz allergiát, szagtalan, színtelen olaj.

A panthenolt a kozmetikumokban szintén bőrtápláló és hidratáló hatása miatt használják. Általában allantoinnal keverve alkalmazzák a napégés ellen is, mivel megvédi a bőrt a másodlagos, mélyebb rétegeket érintő sérülésektől is.

A tocoferol, vagyis E-vitamin szintén megtalálható nagyobb mennyiségben a naptejekben, hiszen fontos antioxidáns ez a zsírban oldódó vitamin. Ennek köszönhetően segíti a sebgyógyulást, és csökkenti a napégés utáni vörösséget.

A kovasav szintén hasonló hatása miatt, gyulladáscsökkentőként funkcionál a kozmetikumokban.

Mitől tej?

Ahogy a többi krémben, testápolóban, a naptejben is megtalálhatók a folyékony, selymes állagot biztosító anyagok.

A triethanolamine (TEA) egy szintetikus emulgálószer, azaz egységessé, csomómentessé teszi a naptej állagát, a folyékony és zsírnemű összetevők így nem válnak el egymástól. Ám az arra érzékenyek bőrét és nyálkahártyáját irritálhatja, bőrpírt okozhat.

A PEG-összetevők és a cetearath szintén emulgáló hatásuk miatt kerülnek bele a krémekbe. Ezek az anyagok túl nagy koncentrátumban azonban áteresztővé, sérülékennyé tehetik a bőrt a káros anyagok számára, így gyulladás, bőrpirosság is kialakulhat.

A talk, vagyis zsírkő kristályos szerkezetét hasznosítják a kozmetikumokban. A töltőanyag funkcióját látja el sok naptejben. Az alkohol színtelen, illékony folyadék, amelyet baktériumölő hatása miatt, illetve oldószerként alkalmaznak a kozmetikumokban, hasonlóan a vízhez, amely szintén megtalálható minden naptejben.

A sztearinsav a legtöbb krémhez, habhoz hasonlóan a naptejekben is megtalálható, szintén emuláglószerként. A titánium dioxidot fehér festékanyagként használják kozmetikumokban, illetve napfény hatására erős reagenssé válik, amely elbontja a levegő káros összetevőit.

A napvédő szerek szinte mindegyik több mint egy évig megőrzi minőségét. Ezt nem csak a megfelelő, hűvös, sötét helyen való tárolásnak, hanem a benne található paraben-származékoknak (methyl, buthyl, propyl) is köszönheti. Érzékeny embereknél ezek az összetevők is kiválthatnak allergiás reakciókat.

Megosztom