Árulkodó cellulitisz

A narancsbőr rossz, a narancsbőr csúnya, a narancsbőr semmiképp sem egyeztethető össze a divatos nő ideáljával ? sugallják a hirdetések és a női magazinok. És persze rögtön kínálják a kézenfekvő megoldást, a csodakencéktől egészen a méregdrága kezelésekig. Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy a cellulitisz csupán szépészeti probléma, mert a jelenség mindig valamilyen mögöttes problémára utal?

A nők jelentős része nem csak az újságok oldalairól ismeri a narancsbőrt. Ma már a tizen- és huszonévesek egyre nagyobb százaléka fedezi fel a testén a nem kívánt gödröcskéket. A vékony hölgyek legalább olyan veszélyeztetettek, mint azok, akik súlyfeleslegük miatt valószínűleg cellulitisszel küzdenek. A makacs dudorok kortól függetlenül bármikor kialakulhatnak, azon egyszerű oknál fogva, hogy a nők bőrének kötőszövete sokkal lazább, rugalmasabb szerkezetű, mint a férfiaké. A férfi kötőszövet hálós szerkezetének köszönhetően eltéríti a zsírlerakódást, míg a női kötőszövetek párhuzamos felépítése annál több esélyt ad a narancsbőr megjelenésére.

Okok és okozatok

A cellulitiszt a bőr alatti kötőszövet meglazulása idéz elő, általában a combon, a fenéken, a csípőn és a hason jelentkezik. Ezek ugyanis olyan területek, ahol közvetlenül a bőr alatt könnyen felhalmozódik a zsírszövet, amely feltölti a bőr és az izom közti teret, és a szakirodalom szerint ez idézi elő a bőrön látható, a narancshéjra jellemző horpadásokat.

A cellulit nem más, mint felfúvódott zsírsejt, belsejében salakanyagok raktározódnak. Ezeket a nyirokrendszer választja ki és szállítja el ? illetve csak szállítaná, amennyiben megfelelően működne a keringés?

A narancsbőr kialakulása összetett folyamat, összefüggésben van a helytelen és rendszertelen táplálkozással. Bizonyos táplálékokból ? mindenekelőtt a húsfélékből, tejtermékekből, finomított cukorból, illetve a kávéból ? szervezetünkben savak képződnek, amiket a szervezetnek ásványi anyagokkal kell semlegesítenie. A folyamat eredményeképpen sók keletkeznek, ezeket nevezzük salakanyagoknak. Az elfogyasztott élelmiszerekben lévő nagy mennyiségű adalékanyag szintén felhalmozódik a szövetekben.

Az inaktív, ülő életmód ugyancsak rossz hatással van a keringésre és a nyirokrendszerre, a mozgáshiány ugyanis vénás és nyirokpangást idéz elő, ami rontja a szövetek oxigénellátását, csökkenti a kiválasztás hatékonyságát. És persze kedvez a zsírpárnák kialakulásának.

A dohányzás káros voltával mindenki tisztában van, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a dohányfüsttel jelentős mennyiségű szabadgyök (nagy reakcióképességű, rövid életű, az érrendszerre rendkívül ártalmas molekula) kerül a szervezetbe, ami rontja a szövetek vérellátását, amit az érfalakon lerakódott nikotin még tovább súlyosbít. A szabadgyökképződést a stressz is fokozza, ráadásul a stresszel járó tartósan magas adrenalinszint a zsírok elraktározódását is elősegíti.

A cellulitisz sajnos bizonyos mértékben szerencse dolga is: egyesek hajlamosabbak rá (például mert vékonyabb az érfaluk, vagy nem elég stabil a hormonháztartásuk), mások kevésbé. Amennyiben a második csoportba tartozunk, még nagyobb gondot kell fordítanunk az egészséges életmódra ? s nem csak hibátlan megjelenés miatt?

A narancsbőr kialakulása a női hormonokkal is összefügg. Az ösztrogén fontos szerepet játszik a zsírsejtek elraktározásában, a progreszteron pedig többek között a víz visszatartásáért felelős. Ezért ha megnő a szervezet hormonszintje ? mint terhesség alatt vagy fogamzásgátló tabletták szedése esetén ?, nagyobb az esélye a nem kívánt gödröcskék megjelenésének.

A kiváltó tényezők sorából nem hagyhatjuk ki a külső okokat. Minden durva fizikai beavatkozás, például a zsírleszívás vagy a szakszerűtlenül végzett, intenzív masszázs roncsolja a bőr szerkezetét, a hajszálerek és nyirokvezetékek finom hálózatát, ami szintén vezethet a zsírsejtek és salakanyagok nem kívánt lerakódásához.

A narancsbőr megjelenése számtalan egyéb egészségügyi problémára is utalhat, többek között a máj- és a veseműködés elégtelenségére vagy a bélnyárkahártya betegségére, de figyelmeztethet a nyirokrendszer rendellenességeire is. Ha tehát úgy ítéljük meg, hogy életvitelünk nem indokolja bőrünk elváltozását, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk, és kivizsgáltatnunk magunkat.

Kockázatok és mellékhatások

A narancsbőr csupán egy, a rengeteg kóros elváltozás és betegség közül, ami a nyirokkeringés elégtelenségére és a salakanyagok felhalmozódására vezethető vissza. Ha keringésünk nem működik megfelelően:

indokolatlanul fáradtnak érezhetjük magunkat
romlik a közérzetünk és koncentrációs képességünk
emésztési, székletürítési zavarok léphetnek fel
puffadás, bizonytalan hasi fájdalmak jelentkezhetnek
leheletünk kellemetlenné válhat
gyengül az ellenálló képességünk
eltömődnek a pórusok, pattanások jelennek meg
magas vérnyomás, érelmeszesedés alakulhat ki
diabétesz alakulhat ki

A változás belülről indul

A narancsbőr kezelésére csodaszer nem létezik, a módszerek csak együttesen alkalmazva hoznak változást, ám a megelőzéséért kis odafigyeléssel sokat tehetünk.

Naponta legalább három liter folyadék és rengeteg friss zöldség, gyümölcs segíthet a méreganyagok eltávolításában. A túl sok hús, illetve a zsíros, fűszeres ételek rossz hatással vannak az emésztésre és nyirokkeringésre ? így ezeket inkább kerüljük. Fontos, hogy a napi bevitt szénhidrátmennyiség minél nagyobb hányada teljes kiőrlésű gabonafélékből származzon, mert a gyorsan lebomló szénhidrátok ? különösen a finomított cukorból készült édességek és a fehér kenyér ? zsír formájában raktározódnak el szervezetünkben. Az élvezeti szereket (kávé, cigaretta, alkohol) szintén mellőzzük.

Sportoljunk rendszeresen, hetente két-három alkalommal, s lehetőleg zsírégető mozgásformát válasszunk (például kocogjunk, biciklizzünk, de a callanetics is jó ötlet).

Ha már kialakult a cellulitisz, jóval nehezebb a feladat. Sokan őrült fogyókúrába kezdenek, ami önmagában nem elegendő, sőt, a drasztikus testsúlyváltozás ? és az azt követő gyakori ?jojó-effektus? ? kifejezetten káros, mert tovább gyengíti a bőr alatti kötőszövetet. A változás mindig legbelül kezdődik, s ehhez táplálkozásunkat, életvitelünket kell átalakítanunk ? az imént említett alapelvek szerint.

A krémek, illóolajok otthoni használatánál fordítsunk gondot az elhalt hámsejtek eltávolítására, azaz a bőrradírozásra is, hiszen a narancsbőr elleni készítmények csak így fejtik igazán a hatásukat, ráadásul a masszírozás, dörzsölés már önmagában javítja a vérkeringést, s ezáltal gyorsítja a salakanyagok távozását.

Fokozatok és terápiák

A narancsbőrnek különböző fokozatai vannak, ettől függően lehet és kell kiválasztani a megfelelő módszert a kezelésére.

Cellulitmentes bőr ? nemcsak látszólag sima és feszes, de összecsippentésekor sem jelennek meg a narancs felszínéhez hasonló gödröcskék.

Első fokozatú narancsbőr ? a bőr felülete még látszólag egyenletes, de ha két ujjunkkal összecsippentjük, a bőrfelszín alatt már láthatók cellulitra utaló apró elváltozások.

Kezelés ? megfelelő táplálkozás és testmozgás. A felületi kezelések közül jó megoldás az érintett területek durva szivaccsal történő átdörzsölése, kiegészítésként alkalmazhatunk cellulit elleni készítményt.

Második fokozatú narancsbőr ? fekvő helyzetben bőrünk még tökéletesen simának látszik, de felállva már észlelhetjük a tüneteket, anélkül, hogy a bőrt összenyomnánk.

Kezelés ? mindenképpen célszerű szakember segítségét kérni. Fontos, hogy a kiválasztott kezelést kúraszerűen végigcsináljuk. A zsírégető kozmetikumok közül, különösen ajánlottak az L-Karnitint tartalmazó készítmények.

Harmadik fokozatú narancsbőr ? már fekve és állva is határozottan látszik, szélsőséges esetben a testkontúrokat is eltorzítja, és ruházaton keresztül is észrevehető.

Kezelés ? Első lépésként a komplex méregtelenítő- és fogyókúra a leghatásosabb. Rendszeres és intenzív testmozgással, rengeteg folyadékfogyasztással, és gondos táplálkozással csökkenthetjük annyira a tüneteket, hogy nekiláthassunk a kiválasztott narancsbőrprogramnak.

Megosztom